Thomayer med - Květový z Českého lesa 900G
Popis
Naše včelky sbírají nektar z květin a bylin v chráněné krajinné oblasti Český les, z divokých luk a pastvin. Díky čisté přírodě, z které pochází, není tento med nijak zatížen prostředky, kterými se ošetřují hospodářské rostliny.
Země původu: ČR
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (med květový) a medovice (med medovicový), kterou vylučují například mšice.
Složení medu:
Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly a liší se podle lokality, období/sezony i jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg.
Med a jeho využití:
Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu, pepře (peprník→perník), zázvoru a šafránu.
Zdravotní účinky medu:
Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti.
Užití v lidové medicíně:
Časté užívání medu jako protibakteriálního činitele je jeho užití pro krytí ran, popálenin a vředů. Toto užití má dlouhou historii v tradiční medicíně. Navíc, užívání medu redukuje otoky a jizvy, také zamezuje např. bavlněnému obvazu nalepit se na léčené zranění.
Některé zdroje hovoří o metodě léčení slabých forem zánětů spojivek pomocí kapky malého množství medu, kápnutého do oka.
Z důvodů antiseptických vlastností, med (speciálně je-li kombinován s citrónem), může být užíván orálně pacienty, kteří jsou sužováni Pharyngitídou a Laryngitídou, ke zmírnění příznaků.
Navzdory všeobecně přijímané myšlence, že med zmírňuje alergie, kontrolované studie prokázaly, že med není více efektivní než placebo. Většina sezónních alergií je totiž způsobených pylem ze stromů a trav, který včely většinou nesbírají.
Kvalita medů v Česku:
Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům.
Květový med
Květový med (možno také nektarový med) je druhem medu, který vzniká zpracováním nektaru rostlin včelou v úlu.
Výroba:
Včela přinese do úlu přibližně 40 mg nektaru v medném váčku, kde se o jeho zpracování postará další skupina včel v úle. Přenesou jej do buněk a zahušťují jej výměšky svých žláz. Až klesne obsah vody z původních 60 % na zhruba 18 %, včely med zavíčkují a skladují na bezsnůšková období. Pokud nektar pochází pouze z jednoho druhu rostlin, má med charakteristickou chuť i aroma a bývá označován podle dané rostliny (např. lipový, jetelový, řepkový,…)
Vlastnosti:
Tento druh medu zlatavé barvy je zpravidla sladší než med medovicový. Obsahuje i více jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza), proto je vhodný pro okamžité dodání energie. Obsahuje až 0,5 % rostlinných bílkovin a téměř žádný podíl tuku. Z minerálních látek obsahuje
např. draslík, vápník, hořčík. Také příjmem železa a manganu z medu lze pokrýt významnou část doporučené denní dávky těchto stopových prvků.
Hmotnost | 1.2 kg |
Produt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | |
Tuky | |
- z toho nasycené mastné kyseliny | |
Bílkoviny | |
Sacharidy | |
- z toho cukry | |
Vláknina | |
Sůl |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.