Thomayer med - Medovicový z Českého lesa 500G
Popis
Jedná se o 100% přírodní produkt, z čisté přírody v chráněné krajinné oblasti Český les.
Země původu: ČR
Uchovejte v chladu, temnu a suchu. Krystalizace je přirozenou vlastností medu a známkou kvality. Do tekutého stavu lze med uvést pomalým zahříváním, doporučujeme ve vodní lázni maximálně do 45°C.
Minimální trvanlivost je uvedena na etiketě.
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (med květový) a medovice (med medovicový), kterou vylučují například mšice.
Složení medu:
Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly a liší se podle lokality, období/sezony i jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg.
Med a jeho využití:
Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu, pepře (peprník→perník), zázvoru a šafránu.
Zdravotní účinky medu:
Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti.
Užití v lidové medicíně:
Časté užívání medu jako protibakteriálního činitele je jeho užití pro krytí ran, popálenin a vředů. Toto užití má dlouhou historii v tradiční medicíně. Navíc, užívání medu redukuje otoky a jizvy, také zamezuje např. bavlněnému obvazu nalepit se na léčené zranění.
Některé zdroje hovoří o metodě léčení slabých forem zánětů spojivek pomocí kapky malého množství medu, kápnutého do oka.
Z důvodů antiseptických vlastností, med (speciálně je-li kombinován s citrónem), může být užíván orálně pacienty, kteří jsou sužováni Pharyngitídou a Laryngitídou, ke zmírnění příznaků.
Navzdory všeobecně přijímané myšlence, že med zmírňuje alergie, kontrolované studie prokázaly, že med není více efektivní než placebo. Většina sezónních alergií je totiž způsobených pylem ze stromů a trav, který včely většinou nesbírají.
Kvalita medů v Česku:
Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům
Medovicový med
Medovicový med je med, který je tvořen včelami z medovice. Od květového medu jej lze spolehlivě rozlišit jedině měřením elektrické vodivosti.
Vlastnosti medovicového medu:
Medovicový med obsahuje oproti květovému medu méně cukrů, zato obsahuje více rostlinných barviv a minerálních látek. Zpravidla je tmavší barvy, ostřejší chuti a pomaleji krystalizuje. To ale neplatí vždy a rozhoduje, od kterého hmyzu medovice pochází a s jakým květovým medem daný vzorek porovnáváme. Pod pojmem „lesní med“ je v ČR většinou míněn med medovicový.
Hmotnost | 0.7 kg |
Produt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | |
Tuky | |
- z toho nasycené mastné kyseliny | |
Bílkoviny | |
Sacharidy | |
- z toho cukry | |
Vláknina | |
Sůl |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.