Thomayer med - Pastový květový z Českého lesa 500G
Popis
Pastování medu
Pastování medu je mechanické zpracování květového medu. Metličkami se pomalu tekutý květový med míchá, až vznikne příjemná medová pasta bílé až okrové barvy. Pastování medu je řízená, jemná krystalizace, kdy med získává pastovou konzistenci.
Země původu: ČR
Uchovejte v chladu, temnu a suchu. Krystalizace je přirozenou vlastností medu a známkou kvality. Do tekutého stavu lze med uvést pomalým zahříváním, doporučujeme ve vodní lázni maximálně do 45°C.
Minimální trvanlivost je uvedena na etiketě.
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (med květový) a medovice (med medovicový), kterou vylučují například mšice.
Složení medu:
Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly a liší se podle lokality, období/sezony i jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg.
Med a jeho využití:
Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu, pepře (peprník→perník), zázvoru a šafránu.
Zdravotní účinky medu:
Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti.
Užití v lidové medicíně:
Časté užívání medu jako protibakteriálního činitele je jeho užití pro krytí ran, popálenin a vředů. Toto užití má dlouhou historii v tradiční medicíně. Navíc, užívání medu redukuje otoky a jizvy, také zamezuje např. bavlněnému obvazu nalepit se na léčené zranění.
Některé zdroje hovoří o metodě léčení slabých forem zánětů spojivek pomocí kapky malého množství medu, kápnutého do oka.
Z důvodů antiseptických vlastností, med (speciálně je-li kombinován s citrónem), může být užíván orálně pacienty, kteří jsou sužováni Pharyngitídou a Laryngitídou, ke zmírnění příznaků.
Navzdory všeobecně přijímané myšlence, že med zmírňuje alergie, kontrolované studie prokázaly, že med není více efektivní než placebo. Většina sezónních alergií je totiž způsobených pylem ze stromů a trav, který včely většinou nesbírají.
Kvalita medů v Česku:
Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům
Květový med
Květový med (možno také nektarový med) je druhem medu, který vzniká zpracováním nektaru rostlin včelou v úlu.
Výroba:
Včela přinese do úlu přibližně 40 mg nektaru v medném váčku, kde se o jeho zpracování postará další skupina včel v úle. Přenesou jej do buněk a zahušťují jej výměšky svých žláz. Až klesne obsah vody z původních 60 % na zhruba 18 %, včely med zavíčkují a skladují na bezsnůšková období. Pokud nektar pochází pouze z jednoho druhu rostlin, má med charakteristickou chuť i aroma a bývá označován podle dané rostliny (např. lipový, jetelový, řepkový,…)
Vlastnosti:
Tento druh medu zlatavé barvy je zpravidla sladší než med medovicový. Obsahuje i více jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza), proto je vhodný pro okamžité dodání energie. Obsahuje až 0,5 % rostlinných bílkovin a téměř žádný podíl tuku. Z minerálních látek obsahuje
např. draslík, vápník, hořčík. Také příjmem železa a manganu z medu lze pokrýt významnou část doporučené denní dávky těchto stopových prvků.
Hmotnost | 0.7 kg |
Produt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | |
Tuky | |
- z toho nasycené mastné kyseliny | |
Bílkoviny | |
Sacharidy | |
- z toho cukry | |
Vláknina | |
Sůl |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.