LyoN směs švestka & meruňka
Popis
Složení: 50% švestka, 50% meruňka
Alergeny: Může obsahovat stopy mléka, oxidu siřičitého, obilovin obsahujících lepek, sóji, sezamu a arašíd.
Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 20°C. Po otevření ihned spotřebujete. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Meruňky
Tato kulturní ovocná dřevina byla známa už r. 2000 př.n.l. v Číně, kolem r. 800 v západní Evropě a ve středoevropských státech až ve 14. století. Všechny v ČR pěstované odrůdy vznikly z meruňky obecné. Skutečnost, že se obyvatelé pohoří Karákoram v Pákistánu dožívají průměrně o deset let více než Středoevropané, bývá vysvětlována právě vysokou spotřebou meruněk.
Základem efektu omlazení je mimořádně vysoký podíl jednoho typu karotenu, a to prekurzoru vitamínu A, ovlivňujícího imunitu, kromě přítomného vitamínu C. Již tři plody obsahují 2500 mezinárodních jednotek provitaminu A a splňují tím polovinu denní potřeby dospělého člověka. Karoteny chrání dužninu i sametovou slupku tohoto výtečného peckového ovoce před škodlivými volnými radikály. Žlutočervený vzhled poskytují rostlinná barviva, antokyany. Koncentrují se ve slupce i dužnině během zrání.
Mnoho niacinu (kyseliny nikotinové) v plodech slouží nervům a proti napětí, kyselina listová zase krvetvorbě a růstu buněk, kyselina pantotenová (vitamín B5) podpoří vitalitu, odbourávání tuků a zdraví vlasů.
Díky kombinaci kyseliny listové s bohatým obsahem mědi a kobaltu jsou meruňky ideálním ovocem pro bledé a chudokrevné lidi.
Meruňky obsahují asi 200 účinných látek, zvláště bioflavonoidů, z nichž tři čtvrtiny nejsou prozatím vědci dostatečně prozkoumány.
Meruňky patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci.
Léčivé účinky meruněk dle literatury:
- podporují imunitu a zhášení volných radikálů
- omlazují a zpomalují stárnutí buněk
- zlepšují náladu
- pomohou z únavy a nesoustředění
- ozdraví sliznice, kůži, vlasy, nehty
- podpoří tvorbu buněk
- zlepší krevní obraz
- pomohou od suchosti sliznic krku a nosohltanu
- zmírní astmatické příznaky
Poznámka:
Ošetřované a dovozové ovoce se doporučuje před jídlem omýt od postřikových látek horkou i studenou vodou, je možno je také oloupat (po pěti vteřinách ponoření do horké vody). Tehdy ovšem ztratí velkou část vitamínu C a kyselinu listovou.
Upozornění:
Na přílišné množství snědených meruněk by mohly doplatit těhotné ženy, a to pro vysoký obsah mědi.
U osob se sklonem k průjmům mohou meruňky podpořit tuto dispozici a při nadměrném požití způsobit i malátnost.
Švestky
Sušené švestky jsou tradičním ovocem, které se těší velké oblibě po celém světě. Není divu, kromě toho, že mají výbornou chuť, obsahují také mnoho zdraví prospěšných látek a vlákniny. Vláknina v sušených švestkách pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a jejich pravidelná konzumace je účinnou prevencí karcinomu tlustého střeva. Švestky pročišťují a mají vysoce detoxikační účinky. Sušené švestky jsou také dobrým zdrojem draslíku, který je nezbytný pro udržení normálního krevního tlaku a srdeční funkce.
Několik důvodů proč si dopřát sušené švestky
Zdravé kosti: Sušené švestky mohou zvrátit kostní ztrátu a zachovat kostní strukturu, což snižuje riziko osteoporotické fraktury.
Zlepšené trávení: Jedna porce (4 až 5 sušených švestek) obsahuje 3 gramy vlákniny, které vám pomohou udržet dobré trávéní.
Chutná výživa: Sušené švestky jsou výživnou elektrárnou, která obsahuje vitamíny B, draslík, hořčík a bór.
Antioxidanty: Sušené švestky mají fenolické sloučeniny, které podporují dobré zdraví.
Regulace cukru v krvi: Sušené švestky mohou přispívat k udržení zdravé hladiny cukru v krvi.
Řízení cholesterolu: Vláknina a další sloučeniny v sušených sšvestkách mohou pomoci udržet zdravé hladiny cholesterolu.
Krása: Sušené švestky mohou pomoci snížit vrásnění kůže.
Perfektní pro zdravou výživu: Sušené švestky vás zasytí a mají pouze 100 kalorií na porci (4 až 5 sušených švestek).
VĚDĚLI JSTE?
…. že proces lyofilizace byl objeven již za II. světové války? Jeho výhody byly poprvé využity v medicíně, a to k uchování krevního séra.
Dobré KŘUPÁNÍ :-)
LYOFILIZOVANÉ OVOCE (SUŠENÉ MRAZEM)
Lyofilizace, též sušení mrazem nebo desikace je metoda sušení vlhkých materiálů. Využívá se často při sušení potravin.
Spočívá v tom, že při této metodě nedochází k přímému přechodu vody z kapalného do plynného skupenství, což je v mnohých případech příčina poškození sušeného materiálu. Lyofilizace je využívána také pro materiál, který nesnese vyšší teploty, jako například bakterie nebo buňky. Výsledkem procesu je tzv. lyofilizát.
V současnosti je lyofilizace využívána v oblastech farmacie, kosmetiky, potravinářství, taxidermie, archeologie a dalších odvětvích.
Lyofilizace potravin a její využití
Lyofilizované potraviny vynikají především nízkou hmotností, při zachování výživových látek a možností některých potravin uvedením do původního stavu rehydratací. V závislosti na balení mají pak lyofilizované potraviny prodlouženou životnost. Kvůli těmto vlastnostem jsou lyofilizované potraviny vhodné pro různé expedice nebo cestovatele. Díky tomu, že v průběhu procesu sušení teplota nepřesahuje hodnotu 42 °C, je možné lyofilizované potraviny využít v raw stravě. Lyofilizace
potravin nevyžaduje tak šetrný postup jako např. květiny nebo medikamenty a proto proces trvá průměrně 24 až 48 hodin.
Postup lyofilizace
Metoda má tři fáze. Nejprve se vlhký materiál zmrazí a následně se ve dvou krocích suší.
1) Zmrazení
Při tomto kroku se vlhký materiál zmrazí pod teplotu, při které nemůže existovat v kapalném skupenství. To zajistí, aby nedocházelo k tání místo k sublimaci. Při tuhnutí vody může dojít k mikroskopickému poškození materiálu, zejména pokud jde o původně živé buňky. Proto je nutné tuto fázi provádět velmi opatrně. Obvykle se materiál zmrazí na teplotu mezi -20 °C a -50 °C.
2) Primární sušení
Během této fáze je v mrazicím zařízení snížen tlak vzduchu na několik stovek Pa. Poté je dodáno tolik tepla (hlavně vedením a zářením, proudění tepla se prakticky neuplatňuje), aby voda mohla začít sublimovat. Takto se z materiálu odstraní asi 95 % vody. Sublimaci je třeba neuspěchat, aby nedošlo k narušení sušeného materiálu. Sušení trvá obvykle několik hodin až několik dní. Vzniklá vodní pára desublimuje na chladičích, které mívají teplotu pod −50 °C. Tím se zabrání vniku vodních par do vývěvy, což by zhoršilo její účinnost. Určení konce primárního sušení je zásadní pro pochopení celého procesu sušení daného produktu. U biotechnologických lyofilizátorů existuje několik pokročilých metod determinace momentu, kdy je primární sušení u konce, přičemž mezi běžně používané patří porovnání teploty polic s teplotou sušeného produktu nebo srovnáním hodnot mezi Piraniho vakuometrem a kapacitním manometrem.
3) Sekundární sušení
V případech, kdy je vhodné dosáhnout ještě suššího stavu, se přistupuje k druhé fázi sušení. Při této fázi se odstraní zbývající nezmrzlé molekuly vody, které se drží na povrchu pevných látek díky adsorpci. Teplota v sušicí komoře se zvedne, někdy až nad 0 °C, což naruší vazby mezi vodou a pevným materiálem. Tlak se obvykle ještě více sníží, až na zlomky Pa.
Po druhém sušení v materiálu zůstává okolo 1 až 4 % vody.
NUTSMAN směsi
Výroba směsí se skládá z několika kroků, ale na začátku je vždy receptura.
Na její tvorbě se podílí hned několik lidí a ti se musí dohodnout (což není úplně jednoduché, protože 100 lidí 100 chutí a ještě více názorů) na její konečné podobě. Nakonec tak vznikne hned několik směsí, které mají potenciál stát se oblíbené. Ale to už necháváme na Vás zákaznících. Napište nám co vám v které chutnalo/nechutnalo, čím by šla vylepšit a mi rádi vaše poznatky zavedeme k nám do výroby. Podílejte se tak na svých oblíbených produktech.
Ať Vám chutnají
NUTSMAN team
Produt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 1448 kJ / 346 kcal |
Tuky | 1,37 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,795 g |
Bílkoviny | 4,9 g |
Sacharidy | 81,8 g |
- z toho cukry | 56,3 g |
Sůl | 0,003 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.