NUTSMAN Makadamové ořechy

1 hodnocení
 
Novinka
 

Makadamové oříšky jsou výbornou a výživnou svačinkou, kterou můžete konzumovat přímo. Nejvýživnější jsou v syrovém stavu v různých pomazánkách nebo se sýry a bobulemi hroznového vína. Výborně se ale hodí i k pečení vanilkových rohlíčků, různých zákusků, dortů a muffinů, nebo při přípravě zmrzlin, nádivek a sladkých náplní.

Cena 355,70 Kč bez DPH
409 Kč / ks
Kategorie Ořechy a oříšky
Zvolte variantu
Množství: 500 g Skladem 409 Kč / ks
355,70 Kč bez DPH
   
 

20190821_190432_0000


Složení: Makadamové ořechy

Upozornění: Tento výrobek prošel mnohonásobnými kontrolami. Eventuálním kouskům skořápek se nedá zabránit ani při nejmodernějším způsobu balení. Z tohoto důvodu není vhodný pro děti do 3let. Doporučujeme přebrat.

Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 18°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.

Alergeny: Skořápkové plody. Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji sezamu a arašídů.

Země původu: Keňa


 
 10_1

Makadamové ořechy pocházejí z Austrálie, kde divoce rostou v deštných lesích. Jsou pojmenovány po skotském fyzikovi a chemikovi Johnu Macadamovi, který se velmi zasadil o jejich cílené pěstování.

Dnes se pěstují na Hawai, ale hlavně ve své domovině v Austrálii, která se 40 tisíci tunami ročně pokrývá celosvětovou spotřebu téměř z poloviny. V menší míře se ořechy pěstují také v Indonésii, Jižní Africe a ve Středozemí.

Ořechy se sklízejí ručně, většinou se čeká, až ořechy opadají z až 12 metrů vysokých stromů. Z desetiletých stromů se průměrně získá asi 20 kilogramů plodů.

Makadamové ořechy mají velmi tvrdou skořápku, která je až do uzrání ještě obalena zelenou slupkou. Ve skořápce se skrývá jedno až dvě semínka. Kvalita ořechů je samozřejmě různá. Obsažený tuk kolísá mezi 65% až 80%. A že je to v rozumném množství opravdu zdravé mlsání, dokazuje i obsažený vitamín E, selen, fosfor, vápník a železo. Ale pozor, energetická hodnota je závratná - 3000kJ na 100g.

Účinné látky

100 gramů ořechů makadamu poskytují zhruba 740 kalorií. Jsou velkým zdrojem vitaminu B1, B6, jsou bohaté na volné mastné kyseliny, uhlohydráty, vlákninu a proteiny. Oproti jiným ořechům obsahuje makadam vcelku malé množství bílkovin, obsahuje však více mononenasycených mastných kyselin (omega palmitová kyseliny a další).

Minerální látky jsou zastoupeny manganem (až 200% denní potřeby), železem, fosforem a hořčíkem. Makadamové ořechy obsahují také velké množství sodíku, zinku, kyseliny listové a vitamínu E.

Využití:

Většinou se nekonzumují syrové, opékají se a používají se do nádivek, tak totiž nejlépe vynikne jejich chuť. Oříšky se ovšem "neužívají" jen vnitřně, vylisovaný olej se používá v kosmetickém průmyslu.

Jejich pravidelná konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.


Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy
Produt obsahuje tyto alergeny 8. Skořápkové plody
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 3000 kJ/718 kcal
Tuky 74 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 12,1 g
Bílkoviny 7,9 g
Sacharidy 5,2 g
- z toho cukry 4,6 g
Vláknina 8,6 g
Sůl 0,02 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.