NUTSMAN Mandle v polevě z kokosu a bílé čokolády
Popis
Složení: 61% Bílá čokoláda (cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, laktóza, sušené odstředěné mléko, sójový lecitin (E322), aroma přírodního vanilky), 24% mandlí, sušený kokos 15%.
Upozornění: Tento výrobek prošel mnohonásobnými kontrolami. Eventuálním kouskům skořápek se nedá zabránit ani při nejmodernějším způsobu balení. Z tohoto důvodu není vhodný pro děti do 3let. Doporučujeme přebrat.
Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 18°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Skořápkové plody, mléko a sója.
Země původu: Holandsko
Mandle
Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné (Prunus dulcis), která se pěstuje v subtropech a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Na místo původního výskytu divokých mandloní se názory rozcházejí (mohlo to být i více lokalit). Některé zdroje uvádí Střední Asii, Persii a Čínu, jiní malou Asii a severní Afriku. Již ve starověku se vyskytovaly i v Řecku.
Produkce ve světě
Celosvětová průmyslová výroba mandlí tvořila v roce 2014 více než 1 milion tun v hodnotě přibližně 4,5 miliardy amerických dolarů. Většina produkce pocházela ze Spojených států (zejména Kalifornie).
Mandle jsou z hlediska exportu jednou nejvýznamnějších plodin Kalifornie a jedním z nejdůležitějších zemědělských produktů v exportu USA. V Kalifornii působí přibližně 6000 pěstitelů, kteří hospodaří na ploše 283 000 hektarů.
V rámci EU je největším pěstitelem Španělsko.
Výroba a využití
Hořké mandle se využívají výhradně průmyslově, pro destilaci mandlového oleje. V potravinářství se setkáme především s vyšlechtěnými mandlemi sladkými.
Nejčastěji se konzumují jako pochutiny k vínu, ale i jako součást složitějších jídel (dezerty, saláty, vánoční pečivo atp.). Jedí se buď s hnědou slupkou, loupané nebo rozemleté.
Jsou základní surovinou pro výrobu marcipánu, macerací mandlí v lihu s dalšími přísadami vznikají likéry, jako např. Amaretto. Mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují množství bílkovin, sacharidů, minerálů a vitamínů. Mandlové mléko se užívá jako dochucovadlo i jako posilující prostředek v medicíně.
Účinky mandlí na zdraví
- podporují trávení
- Zlepšují pravidelné vyprazdňování
- Eliminují rapidně změny glykemického indexu
- Prevence před Diabetes
- Normalizují hladinu cukru v krvi
- Odstraňují z těla “špatný” tuk – čistí cévy od cholesterolu
- Prevence kardiovaskulárních onemocnění
- Zklidňují nervový systém – uvolňují od působení stresu
- Podporují funkci mozku a soustředěnost
Produt je zařazen do kategorie (?) | Bez lepku, Bez palmového oleje |
Produt obsahuje tyto alergeny | 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 2384 kJ/ 570 kcal |
Tuky | 40,0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 20,7 g |
Bílkoviny | 9,1 g |
Sacharidy | 47,5 g |
- z toho cukry | 41,3 g |
Vláknina | 5,3 g |
Sůl | 0,105 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.