NUTSMAN Slunečnicové semínko v jogurtové polevě
Popis
Složení: LOUPANÁ SEMÍNKA SLUNEČNICE 50 % ± 1 %,
POLEVA S JOGURTOVOU PŘÍCHUTÍ 49 % ± 5 % ˗ cukr, částečně ztužený rostlinný tuk [palmový, sójový (plně rafinovaný), řepkový], sušená syrovátka, sušený jogurt 2 % (mléko, jogurtová kultura), sušené odstředěné mléko, regulátor kyselosti: kyselina citronová, emulgátory: slunečnicový lecitin a polyglycerylpolyricinoleát; přírodní vanilkové aroma,
LEŠTICÍ SMĚS ˗ tapiokový škrob, cukr, lešticí látka: šelak; kokosový olej, kyselina: kyselina citronová, konzervant: kyselina sorbová
PŘÍDATNÉ LÁTKY: (KATEGORIE - E SYMBOL - NÁZEV LÁTKY) Emulgátor - E 322 - slunečnicový lecitin Emulgátor - E 476 - polyglycerylpolyricinoleát Lešticí látka - E 904 - šelak Regulátor kyselosti a kyselina - E 330 - kyselina citronová Konzervant - E 200 - kyselina sorbová
Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 20°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Mléko a výrobky z něj.
Země původu: Česká republika
Upozornění: Není vhodný pro děti do 3let.
Pocházejí z rostliny slunečnice roční (Helianthus annuus L.). Slunečnice patří do stejné čeledi jako Echinacea, čekanka, ale také okrasné astry.
Slunečnicová semínka mají mnoho společného s ořechy. Složení slunečnicových semen je totiž velmi podobné ořechům podzemnice olejné - tedy „burákům“.
Složení
Jsou významná pro vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin a díky obsahu tuků také vysokou hladinou vitamínů v tucích rozpustných.
Obsah bílkovin v jádru se pohybuje od 25% do 41%. Je určován genetickým základem a prostředím, kde rostliny rostou. Bílkoviny obsahují vyšší množství esenciálních kyselin a tak se proteiny slunečnicových semínek vyznačují vysokou biologickou hodnotou.
Slunečnicová semínka obsahují také vitamíny A, D a K a také thiamin, niacin a riboflavin.
Obsahují vysoké množství vápníku, železa, zinku a hořčíku.
Semena slunečnice mají také vysoký obsah antioxidantů.
Vliv na zdraví
Protizánětlivé účinky
Protizánětlivé vlastnosti slunečnicových semínek zmírňují příznaky astmatu, osteoartritidy a revmatoidní artritidy.
Snižují riziko vzniku rakoviny
Slunečnicová semena posilují imunitní reakce, čímž se snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny. Vitamín E a vysoký obsah vlákniny ve slunečnicových semenech snižuje možnost vzniku rakoviny tlustého střeva.
Zabraňují kardiovaskulárnímu onemocnění
Slunečnicová semena mohou také zabránit vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Snižují také hladinu cholesterolu v krvi. Vitamín E také zabraňuje volným radikálům v oxidaci cholesterolu. Oxidace cholesterolu zahajuje proces aterosklerózy, což může zablokovat tepny a následně způsobit infarkt nebo mozkovou mrtvici.
Uklidňují nervy a zmírňují stres a migrénu
Přispívají ke zdraví kostí
Obsahují minerály jako je vápník, měď a hořčík, které zabraňují ztrátě minerální hustoty kostí.
Zdraví pokožky
Pravidelná konzumace slunečnicových semínek dodává lesk kůži, bojuje proti UV záření a udržuje pokožku mladistvou a krásnou.
Jsou dobrým zdrojem hořčíku
Nedostatek hořčíku může vést k celé řadě zdravotních problémů, které mají vliv na kardiovaskulární, nervový a imunitní systém. Hořčík podporuje správnou funkci svalů a kosterního systému.
Pomáhají snižovat zarudnutí a otok v těle
Využití
Nejčastěji se používají při výrobě chleba a na posyp rozličných druhů pečiva.
Slunečnicová semínka se konzumují syrová, opražená, se slupkou i bez ní, přidávají se například do kaše, müsli či vloček. Používají se i do různých zeleninových či ovocných salátů.
Vyrábí se z nich také slunečnicový olej. Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích.
Produt je zařazen do kategorie (?) | Bez lepku |
Produt obsahuje tyto alergeny | 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy) |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 2372 kJ/ 570 kcal |
Tuky | 40,0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 8,1 g |
Bílkoviny | 14,0 g |
Sacharidy | 37,0 g |
- z toho cukry | 27,0 g |
Vláknina | 3,1 g |
Sůl | 0,3 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.