NUTSMAN Ananas kostky v mléčné čokoládě
Popis
Složení: PROSLAZENÝ ANANAS 57 % ± 1 % ˗ ananas, cukr, regulátor kyselosti: kyselina citronová, konzervant: oxid siřičitý,
MLÉČNÁ ČOKOLÁDA 42 % ± 5 % ˗ cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, rostlinné tuky (palmový olej, olej z máslovníku, Sal, olej z jader manga), sušená syrovátka, mléčný tuk, laktóza, emulgátory: slunečnicový lecitin a polyglycerylpolyricinoleát; přírodní vanilkové aroma,
LEŠTICÍ SMĚS ˗ tapiokový škrob, cukr, lešticí látka: šelak; kokosový olej, kyselina: kyselina citronová, konzervant: kyselina sorbová V mléčné čokoládě obsah kakaové sušiny nejméně 25 %. Vedle kakaového másla obsahuje čokoláda rostlinné tuky.
PŘÍDATNÉ LÁTKY: Kyselina - E 220 - oxid siřičitý Emulgátor - E 322 - slunečnicový lecitin Emulgátor - E 476 - polyglycerylpolyricinoleát Lešticí látka - E 904 - šelak Regulátor kyselosti a kyselina - E 330 - kyselina citronová Konzervant - E 200 - kyselina sorbová
Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 18°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Oxid siřičitý, mléko a výrobky z něj.
Země původu: Česká republika
Ananas je plodem rostliny Ananasovníku. Rostlina je vysoká 0,75 až 1,5 metru a široká 0,9 až 1,2 m. Z velmi krátkého stonku vyrůstá růžice dlouhých, na okraji ostrých listů. Listy dorůstají délky 80-150 cm.
Plod je asi 30 cm dlouhý, má asi 15 centimetrů v průměru. Zralá dužina uvnitř má barvu od téměř bílé až po sytě žlutou, je aromatická a šťavnatá. Z jedné rostliny vyrůstá většinou jen jeden plod.
Původ
Ananasovník pochází z Brazílie a Paraguaye, odkud byl rozšířen místními kmeny indiánů do střední Ameriky a Mexika. Rostlina byla prvně popsána a pro Evropu objevena Kryštofem Kolumbem. Po příjezdu Španělů se domestikovaná rostlina stala velmi oblíbeným vývozním artiklem. Původní obyvatelé používali uříznutou korunu plodu jako symbol pohostinnosti. Umisťovali ji před vchod obydlí podobně, jako Evropané dávají o svátcích na vchodové dveře věnec. Tento zvyk převzali Evropané a ve Španělsku a Anglii se ananas používal k vyřezávání jako třeba dýně. Španělé a Portugalci rozváželi plodinu dál po svých kolonizovaných územích. Od 16. století se ananas rozšířil na Havaj, Portoriko, do severní i jižní Afriky, Indie i Austrálie.
Vliv na zdraví
Ananas obsahuje téměř všechny vitaminy, tedy kromě vitaminu E a B12, dále šestnáct minerálních látek a stopových prvků.
Jedno z nejlepších přírodních léčiv však z něho činí mimořádně vysoký obsah bromelinu. Bromelin je enzym, který štěpí bílkoviny a sráží mléko. Dále je to silná protizánětlivá látka, která dokáže zmírnit bolest, otoky a podporuje hojení ran. Tím, že brání přílišnému shlukování krevních destiček, je tento enzym prospěšný i v prevenci srdečních chorob, poněvadž výrazně snižuje riziko trombózy.
Využití
Za posledních sto let se ananas stal jedním z nejdůležitějších druhů tropického ovoce z hlediska obchodu. Má vysokou výtěžnost. Plody se mohou sterilizovat, vzniká tak kompot plátkový, kompot kostky (z méně kvalitního ovoce). Zbytky ze zpracování se lisují na džus. Vylisované ananasové otruby jsou krmivem pro zvířata.
Do Evropy se ananas dováží čerstvý i konzervovaný. První ananasová konzerva byla vyrobena v Malajsii v roce 1888. V současnosti je celková světová produkce asi 15 mil. Tun. Největšími producenty a průmyslovými zpracovateli ananasu jsou Thajsko, Filipíny, Brazílie, Čína, Indie, Mexiko, Malajsie, Keňa, Havaj a Portoriko.
Produt je zařazen do kategorie (?) | Bez lepku |
Produt obsahuje tyto alergeny | 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 12. Oxid siřičitý a siřičitany |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 1847 kJ/ 439 kcal |
Tuky | 15,0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 8,0 g |
Bílkoviny | 2,5 g |
Sacharidy | 73,0 g |
- z toho cukry | 66,0 g |
Vláknina | 1,0 g |
Sůl | 0,3 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.