NUTSMAN Borůvky sušené (bez AZO barviva)
Popis
Složení: Borůvky, cukr, rostlinný olej.
Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 20°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji sezamu a arašídů.
Země původu: Kanada
Borůvka je plodem brusnice borůvky. Jsou to malé modré plody s fialovou šťávou. Dozrávají od června do září, ale ve vyšších polohách vždy později. Při podrobnějším zkoumání je možno v nich nalézt mnoho drobných semen.
Je možno je jíst samotné či je naložit nebo z nich udělat dort, knedlíky, buchty, koláč atd. Jsou sladké a silně barví, jsou i kvalitním přírodním barvivem. Senzorickou hodnotou a obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí k nejcennějšímu ovoci.
Roste ve velké části Evropy, v jižní Evropě však jen málo, např. chybí v jižním Španělsku, jižní Itálii a jižním Řecku. Dále roste na Kavkazu, na Islandu, výjimečně i v Grónsku a v Asii na Sibiři, s přesahem do severního Mongolska a do Japonska. Roste po celém území Česka, ovšem s nestejnou četností výskytu. Velmi hojná je např. ve vyšších polohách našich hor.
Složení a vliv na zdraví
Plody obsahují třísloviny, antioxidanty, karotenoidy, provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků a z prvků hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a chrom.
- borůvky zlepšují vidění a léčí šeroslepost
- Zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně (jako doplňující prostředek) proti infekcím.
- chrání před stařeckou demencí, pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních
- snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi
- podporují úsilí obézních o snižování tělesné hmotnost
- posilují imunitní systém, podporují při chřipce, angíně, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak
- mají uklidňující a protistresový účinek
- borůvky jsou ideální potravinou a lékem pro diabetiky
Borůvka též napomáhá při tlumení nikotinové abstinence, tím, že podporuje tvorbu dopaminu, je velmi vhodným doplňkem při odvykacích kúrách kuřáků.
Využití
Borůvky mají výrazně sladkou chuť. Nejčastěji se přidávají na palačinky, koláče, do buchet, dortů. Vyrábějí se z nich i nanuky, poháry, samozřejmě nesmí chybět v ovocných knedlících. Výtečně chutnají sirupy, vína, marmelády a džemy.
Produt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez palmového oleje, Bez laktózy |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 1289 kJ / 308 kcal |
Tuky | 1,4 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Bílkoviny | 0,7 g |
Sacharidy | 82,4 g |
- z toho cukry | 65 g |
Vláknina | 5,7 g |
Sůl | 0,03 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.