NUTSMAN Mandarinky lyofilizované

1 hodnocení
 
 

Lyofilizované ovoce představuje jeden z nejšetrnějších a nejkvalitnějších forem sušeného ovoce. Prudké zmrazení a následné pomalé sušení ve vakuu zbaví ovoce 95 % vody a případně i obsaženého alkoholu nebo kyseliny octové. Sušená ovoce přitom neztratí nic ze své chuti, a to bez jakéhokoli dalšího doslazování. Navíc si zachovají i strukturu, barvu a přirozenou vůni. Díky tomu je lyofilizovaná ovoce oblíbenou pochoutkou, kterou lze křoupat jen tak, nebo ji můžete jednoduše přidat do snídaňových směsí, kaší či jogurtů. Výhodou mrazem sušeného ovoce mimo jiné je i jeho dlouhá trvanlivost.

Cena od 90 Kč bez DPH
od 103,50 Kč / ks
Kategorie Sušené ovoce
Zvolte variantu
Množství: 50 g Skladem 103,50 Kč / ks
90 Kč bez DPH
   
Množství: 100 g Skladem 188,80 Kč / ks
164,20 Kč bez DPH
   
Množství: 200 g Skladem 354 Kč / ks
307,80 Kč bez DPH
   
 

20190821_190432_0000

Složení: Mandarinky

Alergeny: Může obsahovat stopy mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji, sezamu a arašídů nebo oxidu siřičitého.

Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 20°C. Po otevření ihned spotřebujete. Chraňte před přímým slunečním zářením.

 

10_1

Mandarinky a pomeranče patří společně s citrony mezi nejznámější citrusové plody (plody pomerančovníku či citronovníku). Jsou to plody stálezelených stromů, které rostou výhradně v teplých krajinách, díky čemuž patří mezi typické exotické ovoce s velmi výraznou chutí (korigencium).

Obecně mezi jejich nejcennější látky nepatří živiny, jak by si mnozí mohli myslet, ale rostlinné antioxidanty. Mandarinky jsou obecně menší než pomeranče a mají zpravidla také tenčí kůru a lépe se loupají.

Obvykle se konzumují mandarinky i pomeranče čerstvé nebo se z nich vymačkává šťáva a tvoří džusy nebo smoothies. Zužitkovat se ovšem i dá i kůra, nicméně to platí spíše u pomerančů, a to především do dezertů.

Doslovná bomba pro vaše zdraví

Plod je obecně známý pro svoji čerstvou a citrusovou chuť s nízkým obsahem kalorií a naopak vysokým obsahem živin. Obsah vitamínů v tomto ovoce je nejvyšší ve své třídě. Mandarinky jsou také hodně bohaté na vitamín C, kyselinu listovou nebo beta-karoten. Jsou prospěšné na posílení iminuty, zdraví a zářivou pleť.

Maska pro jasnější pleť

Osvědčenou masku si můžete vyrobit snadno doma. Vezměte si 4 měsíčky mandarinky společně se lžičkou medu a jogurtu, vše dobře promíchejte. Naneste na tvář a krk a nechte působit 15 minut. Tato maska vám pomůže odstranit přebytečnou mastnotu a škodlivé nečistoty.

Poskytují také potřebné množství antioxidantů pro naše tělo. Tyto antioxidanty jsou prevencí před zápalem v těle a také zabraňují tvorbě volných radikálů, které zbytečně oxidují tělo a nejsou prospěšné pro lidský organismus.

Mandarinky jsou ale také hodně úspěšné v rámci boje proti kožním chorobám, využívají se díky tomu v kosmetickém průmyslu. Lékaři doporučují toto chutné ovoce zavést do jídelníčku i v případě, že vás trápí nepříjemná artritida. V západní medicíně se často využívají při různých lékařských vyšetřeních.

Obsahují také velké množství vitamínu A, který pomáhá pokožce obnovit tkáně. Díky tomu jsou skvělým pomocníkem při hojení ran či jiných škod na vaší kůži. Jejich pravidelnou konzumací se zpomaluje stárnutí vaší pleti a výsledkem je poté mladistvá a také vypnutá pokožka.

Podpoří i růst vlasů a imunitu

To je zapříčiněno vitamínem B2, který také zabraňuje jejich vypadávání. Jak jsme již zmínili, tak obsahuje také vitamín C, který pomáhá vytvářet kalogen, který je rozhodující při růstu vlasů. Šťávu z mandarinek je také možné využít ve formě zábalu na vlasy. Ten se nechá působit asi 20 minut a následně se opláchne vlažnou vodou. Výsledkem jsou zdravé, posilněné a rozzářené vlasy.

Mandarinková šťáva ale také dokáže posilovat imunitu a tělesné funkce. Jejich silice je efektivním tonikem, který stimuluje metabolické aktivity, podporuje trávení a vstřebávání živin. Esenciální olej pak zlepšuje funkci nervového systému a pomáhá bojovat s infekcemi ve vašem těle.

Pozor na kontraindikace

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti co do obsahu vitamínů. Zmínit se ale musí také fakt, že se musí dávat pozornost na jejich konzumaci malými dětmi. Existují totiž nežádoucí účinky u dováženého exotického ovoce.

Těmi je možná nezralost, chemické dozrávání a konzervační látky. Může ale být i naopak nadměrná zralost a s tím spojené hnilobné pochody či bakteriální nebo plísňová kontaminace. Objevit se může i vysoký obsah draslíku. Obecně se citrusy nedoporučují lidem s vysokým krevníkem tlakem, s glaukomem nebo při bolestech hlavy.

 

LYOFILIZOVANÉ OVOCE (SUŠENÉ MRAZEM)

Lyofilizace, též sušení mrazem nebo desikace je metoda sušení vlhkých materiálů. Využívá se často při sušení potravin.

Spočívá v tom, že při této metodě nedochází k přímému přechodu vody z kapalného do plynného skupenství, což je v mnohých případech příčina poškození sušeného materiálu. Lyofilizace je využívána také pro materiál, který nesnese vyšší teploty, jako například bakterie nebo buňky. Výsledkem procesu je tzv. lyofilizát.

V současnosti je lyofilizace využívána v oblastech farmacie, kosmetiky, potravinářství, taxidermie, archeologie a dalších odvětvích.

Lyofilizace potravin a její využití

Lyofilizované potraviny vynikají především nízkou hmotností, při zachování výživových látek a možností některých potravin uvedením do původního stavu rehydratací. V závislosti na balení mají pak lyofilizované potraviny prodlouženou životnost. Kvůli těmto vlastnostem jsou lyofilizované potraviny vhodné pro různé expedice nebo cestovatele. Díky tomu, že v průběhu procesu sušení teplota nepřesahuje hodnotu 42 °C, je možné lyofilizované potraviny využít v raw stravě. Lyofilizace

potravin nevyžaduje tak šetrný postup jako např. květiny nebo medikamenty a proto proces trvá průměrně 24 až 48 hodin.

Postup lyofilizace

Metoda má tři fáze. Nejprve se vlhký materiál zmrazí a následně se ve dvou krocích suší.

1) Zmrazení

Při tomto kroku se vlhký materiál zmrazí pod teplotu, při které nemůže existovat v kapalném skupenství. To zajistí, aby nedocházelo k tání místo k sublimaci. Při tuhnutí vody může dojít k mikroskopickému poškození materiálu, zejména pokud jde o původně živé buňky. Proto je nutné tuto fázi provádět velmi opatrně. Obvykle se materiál zmrazí na teplotu mezi -20 °C a -50 °C.

2) Primární sušení

Během této fáze je v mrazicím zařízení snížen tlak vzduchu na několik stovek Pa. Poté je dodáno tolik tepla (hlavně vedením a zářením, proudění tepla se prakticky neuplatňuje), aby voda mohla začít sublimovat. Takto se z materiálu odstraní asi 95 % vody. Sublimaci je třeba neuspěchat, aby nedošlo k narušení sušeného materiálu. Sušení trvá obvykle několik hodin až několik dní. Vzniklá vodní pára desublimuje na chladičích, které mívají teplotu pod −50 °C. Tím se zabrání vniku vodních par do vývěvy, což by zhoršilo její účinnost. Určení konce primárního sušení je zásadní pro pochopení celého procesu sušení daného produktu. U biotechnologických lyofilizátorů existuje několik pokročilých metod determinace momentu, kdy je primární sušení u konce, přičemž mezi běžně používané patří porovnání teploty polic s teplotou sušeného produktu nebo srovnáním hodnot mezi Piraniho vakuometrem a kapacitním manometrem.

3) Sekundární sušení

V případech, kdy je vhodné dosáhnout ještě suššího stavu, se přistupuje k druhé fázi sušení. Při této fázi se odstraní zbývající nezmrzlé molekuly vody, které se drží na povrchu pevných látek díky adsorpci. Teplota v sušicí komoře se zvedne, někdy až nad 0 °C, což naruší vazby mezi vodou a pevným materiálem. Tlak se obvykle ještě více sníží, až na zlomky Pa.

Po druhém sušení v materiálu zůstává okolo 1 až 4 % vody.

 

Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy
Produt obsahuje tyto alergeny 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie
Tuky
- z toho nasycené mastné kyseliny
Bílkoviny
Sacharidy
- z toho cukry
Sůl

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.