GLOBUS Quinoa bílá 150g
Popis
Složení:
Skladování: V chladu a suchu.
Balení: 150 g
Merlík čilský, či quinoa, je rostlina, která je v Latinské Americe využívána převážně jako obilovina.
Využití:
Během růstu se konzumují čerstvé listy v různých salátech a hlavně se používá zralých semen. Mele se z nich mouka, která má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou, na pečení chleba a různých sušenek.
Celá semena se používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cereálií. Také se z nich připravuje pálenka „chica“.
Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, je vhodná pro nemocné celiakií. Semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % škrobu.
Merlík má poměrně nízký glykemický index, díky kterému je quinoa vhodnou potravinou pro diabetiky.
V dnešní době je merlík čilský ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a OSN ho klasifikovalo jako jednu z plodin obsahujících velmi vysoké procento bílkovin.
Použití v kuchyni:
Quinoa je svěží a lehká alternativa rýže či jiné přílohy. Připravíte ji za chvilku a v kuchyni má široké využití (přílohy, saláty, nádivky, nákypy). Neobsahuje lepek a je velmi snadno stravitelná.
- příloha, do rizot - používejte úplně stejně jako rýži, k dušeným jídlům, asijským pokrmům, omáčkám
- do salátů - díky své nadýchané konzistenci je ideální do lehkých svěžích salátů (s rajčetem, avokádem nebo i ovocem), ale např. i k pečené nebo grilované zelenině
- náplně - do plněných rajčat, paprik, zelných listů
- karbanátky a placičky
- nákypy slané i sladké - quinou uvařte podle základního receptu a dál s ní pracujte stejně jako s rýží
Hmotnost | 0.15 kg |
Produt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez palmového oleje, Bez laktózy |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 318 kJ/ 76 kcal |
Tuky | 0,8 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Bílkoviny | 5,4 g |
Sacharidy | 8,8 g |
- z toho cukry | 1,9 g |
Vláknina | 5,9 g |
Sůl | 0,78 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.