Kuskus kukuřičný 250g

Neohodnoceno
 
 

 

Kuskus - výživná těstovina v podobě malých kuliček.

Dostupnost Skladem
Cena 23,70 Kč / ks bez DPH
27,20 Kč / ks    
Kategorie Zdravé potraviny
 

20190821_190432_0000

Složení:
 Instantní kukuřičná mouka, voda

Skladování: Skladujte v suchu při max. relativní vlhkosti do 75 % a chladu.

Balení: 250 g

10_1

Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vařícím pokrmem. Do mnoha částí Evropy, hlavně do Francie, se kuskus dostal se severoafrickými přistěhovalci.

Kuskusu podobný vzhledem, chutí i použitím je v dnešní kuchyni zdomácněný bulgur. Rozdílem oproti kuskusu je, že se nejedná o krupici, ale o pšeničné krupky.

Výroba

Při výrobě kuskusu tradiční cestou se krupice nejprve rozprostře, případně se přidá trocha mouky, a postříká slanou vodou, tak aby nebyl příliš vlhký a utvořil hrudky. Pak se hrudky lehce dlaněmi rozdrobí asi na milimetrové kuličky. Příliš malé hrudky se vytřídí a postup se opakuje, dokud není krupice připravená. Časem se schnoucí krupice spojí a utvoří zrníčka. Nakonec se kuskus suší na slunci a pak vydrží i dlouhé skladování.

Dnes se kuskus z větší části vyrábí průmyslově jako sušený instantní produkt, který nabobtná jen v horké vodě. V severní Africe je ještě často připravován ručně.

Příprava

Ze spodního hrnce, ve kterém se vaří zelenina a ostatní přísady, stoupá pára do hrnce umístěného nad ním, v němž se nachází kuskus. Během paření a bobtnání se několikrát sundá z ohně, nechá nakypět a poté se opět vrátí. Nakonec se kuskus smíchá s olivovým olejem nebo máslem.

Instantní kuskus se zalévá stejným objemem osolené vody.

Využití v kuchyni

Kuskus je hlavní složkou nebo přílohou mnoha jídel z rozličné zeleniny, jako například z rajčat, mrkve, dýně, cukety, zelí a většinou i masa, ať už drůbežího, hovězího, jehněčího, nebo také ryby. Typickým kořením na kuskus je ras el-Hanout a pro ostřejší chuť se používá harissa. Studený se kuskus podává hlavně jako salát s mořskými plody nebo se používá pro přípravu taboulé.

Hodí se také k přípravě sladkých jídel, například s mlékem, rozinkami nebo mandlemi.

Tradičně se kuskus podává s masovo-zeleninovou směsí na velkém talíři, u nějž se rodina sejde k jídlu.

Hmotnost 0.25 kg
Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 1508 kJ / 356 kcal
Tuky 1,47 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,21 g
Bílkoviny 7,46 g
Sacharidy 75,71 g
- z toho cukry 0,8 g
Vláknina 0,0 g
Sůl 0,12 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.