NUTSMAN Hřib smrkový sušený 100g

Neohodnoceno
 
 


Hřib smrkový (Boletus edulis Bull. ex Fr.) je jedlá houba z řádu hřibotvarých z čeledi hřibovitých. Řadí se do sekce Edules a skupiny tzv. pravých hřibů a je považován za nejoblíbenější houbu na území České republiky a Slovenska.

 
Dostupnost Skladem
Cena 216,50 Kč bez DPH
249 Kč / ks    
Kategorie Zdravé potraviny
 

20190821_190432_0000

Složení:
 hřib smrkový 100%

Skladování: V temnu a suchu.

Země původu: Česká republika

Balení: 100 g

10_1

Navzdory názvu nemusí hřib smrkový růst jen pod smrky. Tento hojný hřib najdete i jinde. Hřib borový je naopak silně ohrožený a komu záleží na přírodě, nesbírá jej.

Jako hřibovité houby označujeme hřiby, klouzky, kozáky a křemenáče. Poznáte je snadno: pod kloboukem mají výtrusorodou vrstvu, kterou mykologové označují jako rourky. Toto označení však řada lidí nezná, a tak kolují nesprávná označení jako trubičky, dírky, tečky, mech nebo dokonce molitany! To však nic nemění na tom, že hřib pozná každý a že hřiby patří mezi bezkonkurenčně nejoblíbenější jedlé houby u nás.

Známé houby, dobré houby

Obliba hřibů není způsobena jen tím, že kulinární hodnota těchto hub je vysoká. Důležitou roli hraje jistě i to, že při sběru hřibovitých hub nehrozí vážná otrava, takže je můžeme sbírat s minimem rizika.

Ve skutečnosti to ale není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Jako hřiby v užším slova smyslu označujeme pouze zástupce rodu Boletus a těch u nás roste více než dvacet druhů. Kdybychom k nim připočítali hřib žlučník a některé drobnější zástupce hřibovitých hub z různých skupin (včetně tzv. suchohřibů), celá skupina se nám výrazně rozroste.

Pravé hřiby

Do této skupiny patří čtyři druhy z příbuzenstva hřibu smrkového, které jsou zároveň považovány za nejcennější co do kulinární hodnoty. Jako „pravé“ nebo „bílé“ hřiby jsou označovány druhy, které se vyznačují následující kombinací znaků:

- dužnina je čistě bílá, má mírnou chuť a příjemnou vůn
- na řezu dužnina nemění barvu (nemodrá)
- rourky jsou v dospělosti žlutě olivové.

Hřib smrkový neroste jen pod smrkem

Nejběžnější z nich je hřib smrkový (Boletus edulis). Jeho jméno je poněkud zavádějící – roste sice zejména ve smrčinách, ale můžeme ho nalézt i pod borovicemi, buky a břízami. Roste od začátku léta, ale hlavní vlna růstu přichází až koncem srpna a na podzim. Je charakteristický svým v dospělosti lysým lesklým kloboukem, který je za vlhka poněkud slizký, a vybarvený v různých odstínech hnědé barvy; můžeme však nalézt plodnice zcela bílé, velmi vzácně i citronově žluté. Je to náš nejběžnější hřib.

Hmotnost 0.18 kg
Produkt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy
Produt obsahuje tyto alergeny 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 1480 kJ/ 352 kcal
Tuky 4,2 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g
Bílkoviny 35,0 g
Sacharidy 36,0 g
- z toho cukry 0,0 g
Vláknina 24,0 g
Sůl 0,34 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.