Tessera Olivy - Salad Mix s rozmarýnem 85g

Neohodnoceno
 
 


Mix oliv odrůdy kalamata, chalkidiki, světlé a černé olivy

Dostupnost Skladem
Cena 33,80 Kč bez DPH
38,90 Kč / ks    
Kategorie Zdravé potraviny
 

20190821_190432_0000

Složení: Kalamata olivy bez pecky, zelené olivy bez pecky, černé olivy bez pecky, světlé olivy bez pecky (84%), extra panenský olivový(7%), voda (7%), ocet (1%), mořská sůl (0,9%), regulátory kyselosti: kyselina citronová, kyselina mléčná, rozmarýn 0,1%. Může obsahovat pecky a jejich úlomky.

Balení: 85 g

10_1

OLIVY jsou plody středozemského stále zeleného stromu (Olea europaea), které uzrají po odkvětu bílých voňavých květů. Jsou obzvláště olejnaté, obsahují víc jak 50 % oleje a skoro 40 % vody. Původ olivovníků je v Malé Asii.

OLIVY nepatří k tradičnímu jídelníčku našich obyvatel a ani u našich nejbližších sousedů nejsou součástí národní kuchyně. Je to samozřejmě dáno zeměpisnou šířkou a z ní vycházejícími klimatickými podmínkami. Olivy u nás růst a zrát nemohou, nelze je ani importovat bez konzervace, a proto se naši předkové nemohli naučit je běžně a dobře používat. V dnešní době však můžeme pozorovat v mnoha českých a moravských domácnostech postupné rozšiřování jídelníčku o různé druhy oliv, což je dáno nejen vlivem cestování a seznamování se se zvyklostmi jiných národů, ale také celkovou osvětou směřující ke zdravé výživě.

OLIVY jsou tradiční součástí chutné, pestré a vyvážené kuchyně obyvatel jižních přímořských států. Jsou s láskou pěstovány. Pro Řeky například představují míru majetku - jednotlivé olivovníky jsou registrovány jako u nás nemovitosti. Olivy po zpracování (syrové ze stromu se jíst nedají, jsou tvrdé a nechutné) jsou konzumovány v teplé i studené kuchyni.

Rozeznáváme dvě základní podoby oliv - zelené olivy a černé olivy.

Pro zajímavost: Černé olivy jsou skutečně dozrálé zelené olivy patřičného druhu. Tzv. druhové olivy jsou určeny ke konzumaci jako plody, zatímco olivy bez druhového označení by se měly používat k druhotnému zpracování v podobě oleje, kosmetických přísad atd. Ve Španělsku dozrávají dva druhy ušlechtilých oliv - Manzanilla se nazývají olivy zelené a názvem Cacereňa jsou označovány olivy černé.Zelené olivy určené pro jídlo se češou nezralé, zatímco černé olivy musí být vždy zralejší, aby se daly konzumovat a jsou také bohatší na olej. Ani pro nás by olivy nadále neměly být pouze sváteční delikatesou - jejich význam pro zdraví je dokázán a jejich zvláštní chuť je příjemná, což se o všech zdravých potravinách vždy říci nedá. Jíst olivy je v podstatě otázkou zvyku a zde je několik údajů, které dokazují jak chvályhodný je např. zvyk dát si k dobrému vínu olivu, nebo olivy přimíchat do studeného zeleninového salátu či do teplého jídla z těstovin. Receptů jsou desítky a kromě podpory zdraví přidáním oliv podpoříme i hezký vzhled podávaného jídla.

OLIVY jsou významným zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů (odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů, zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku.

Olivy díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi a spolu s antioxidačními účinky tak podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Vysoký podíl látek nezbytných pro lidský organizmus dává olivám pevné místo ve zdravé výživě a odborníci je doporučují zařadit do běžného jídelníčku. Pravidelná konzumace oliv nahrazuje nutnost zvláštní výživy umělou formou, protože jsou zcela přírodním zdrojem vitamínů, minerálů a dalších výše uvedených látek. Španělské olivy mohou zpříjemnit stravu i diabetikům.

Hmotnost 0.13 kg
Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 4385,88 kJ/ 1048 Kcal
Tuky 26,7 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 3,5 g
Bílkoviny 1,27 g
Sacharidy 1,9 g
- z toho cukry 0,4 g
Vláknina
Sůl 3,5 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.