Karob 250g
Popis
Složení: rozemleté boby svatojánského chleba 99,6%.
Balení: 250g
Karob jako zdravější alternativa kakaa nebo čokolády
Karobový prášek je získáván z plodů stále zelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb (podle pověsti se traduje, že tuto potravinu s oblibou jedl svatý Jan), nebo rohovník.
Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor a nikl. Co se vitamínů týče pak jsou to vitamíny A, B a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu, valinu) a vlákniny.
Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.
Hmotnost | 0.29 kg |
Produkt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy |
Produkt neobsahuje tyto alergeny | 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 1201 kJ/ 287 kcal |
Tuky | 0,5 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,09 g |
Bílkoviny | 4,4 g |
Sacharidy | 44,5 g |
- z toho cukry | 36,7 g |
Vláknina | 44,0 g |
Sůl | 0,0 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.