Dřišťál

Dřišťály jsou husté trnité keře. Vyskytují se v mírných zeměpisných šířkách Evropy, Asie, severní Afriky a Severní Ameriky.

Zralé plody dřišťálu (dřišťálky) jsou jedlé, mají nakyslou chuť a používají se v kuchyni. Dřišťálu obecnému se lidově říká dračí jahody nebo bílé trní.

Léčivé účinky dřišťálu

Plody dřišťálu mají vysoký obsah vitaminu C a vitaminu K, četné minerální látky, stopové prvky a organické kyseliny, působí antioxidačně.

Pro léčebné účely se brzy na jaře nebo na podzim sbírá kůra z kořenů a kmínků, v dubnu a květnu list. Odvar z listí nebo kůry pomáhá při onemocnění jater, ledvin, ledvinových kaméncích, zánětech žlučníku, zánětech močových cest, na žaludeční vředy, na oční záněty čistí krev, působí močopudně a pomáhá při lupence.

 

Nejprodávanější

Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.