KEŠU NATURAL ZA 179 KČ/KG. Nepropásněte. TOP CENA V ČR. Nakupujte ZDE.

Od sadu k řemeslu

Všechno začalo u starého stromu

Mám doma ořešák, kterému je přes sto let. Jako malý kluk jsem pod ním trávil hodiny – pozoroval jsem, jak se mu hýbou listy ve větru, jak mu každý podzim padají ořechy do trávy, jak voní mokrá kůra po dešti. Fascinoval mě. Zahleděl jsem se do něj – a dodnes jsem s ním v kontaktu skoro denně.

A právě on mi dal nápad, který změnil všechno.

Bylo to na podzim roku 2015. Seděl jsem pod ním s hromadou čerstvě nasbíraných ořechů, ruce od slupek, a najednou mě to prostě napadlo: Co kdybych místo tří stromů zasadil rovnou tisíc?

Vím, že to zní šíleně. A taky to tak trochu bylo. Ale když se do něčeho zakousnu, tak to dotáhnu. Takže jsem začal. Rok a půl intenzivní práce, noci strávené nad plány, několikrát to vypadalo, že se to nemůže podařit – ale nakonec se v roce 2017 podařilo vysadit 5 hektarů BIO ořechového sadu. Tisíc stromů. Můj sen se stal skutečností.

Ořechy jsem začal chápat jinak

Když pěstuješ ořechy sám, začneš rozumět detailům, kterým se běžně nikdo nevěnuje. Jaká odrůda chutná jak. Jak se liší chuť podle půdy, počasí, sklizně. Co ovlivňuje vůni, texturu, barvu jádra. Jak poznáš kvalitu jen podle pohledu. Jak se liší čerstvý ořech od toho, co leží ve skladu už měsíce.

A hlavně – jak chutná ten pravý ořech.

Ochutnával jsem snad všechny odrůdy na světě. Studoval jsem, testoval, porovnával. Rozložil jsem si je na stole, psal si poznámky, vracel se k nim znovu. A čím víc jsem se do toho ponořil, tím víc mě to fascinovalo. Ořechy přestaly být jen surovinou – staly se vášní.

Jenže čekat na úrodu? To není pro mě

Než ořechový sad začne rodit, trvá to roky. A já jsem nechtěl sedět a čekat. Chtěl jsem si vyzkoušet, jak funguje trh s touto komoditou ještě dřív, než do toho spadnu po hlavě s vlastní produkcí.

Takže jsem se rozhodl: najdu si ty nejlepší producenty na světě a začnu s nimi spolupracovat.

A tady to začalo být dobrodružství.

Procestoval jsem půl světa

V Česku najít přímého producenta? Prakticky nemožné. Takže jsem sbalil batoh a vydal se na cestu. Procestoval jsem nebo přímo oslovil snad všechny destinace, kde se ořechy pěstují nebo zpracovávají. Od Chile až po Čínu. Turecko, Kalifornie, Moldávie, Francie, Itálie...

Chodil jsem po farmách, mluvil s pěstiteli, ochutnával, testoval, ptal se na všechno možné. Nevěřil jsem jen papírům a certifikátům – chtěl jsem vidět lidi, půdu, stromy, prostředí, odkud suroviny pocházejí. Chtěl jsem jim podívat do očí a vědět, že dělají věci pořádně. Že jim na tom záleží stejně jako mně.

Sedával jsem s nimi u stolu, poslouchal jejich příběhy, ochutnával jejich úrodu. Někdy to byla láska na první sousto. Jindy jsem věděl hned po prvním kousnutí, že to není ono.

A taky jsem poznal, že víc než polovina toho, co jsem ochutnal, nebyla dost dobrá. Buď chuť nesedla, nebo kvalita nebyla stabilní, nebo prostě něco chybělo. Naučil jsem se poznat rozdíl mezi průměrem a tím pravým. A od té doby se spokojím jen s tím pravým.

Pak přišel Jarda

V roce 2017 už bylo jasné, že to sám nezvládnu. Potřeboval jsem někoho, kdo to se mnou potáhne dál. Někoho, kdo tomu rozumí a má stejnou vizi. A tak přišel Jarda - a všechno nabralo obrátky. Od té doby to táhneme spolu.

6. listopadu 2017 jsme založili firmu NUTSMAN s.r.o. Grafik nám vytvořil první logo, měli jsme emaily, razítko, účet, účetní, spoustu starostí – a ještě víc práce před sebou. 

A co vlastně znamená NUTSMAN? Je to složenina, která má hned dva významy:

  • NUTS (ořechy) + MAN (muž) = ořechový muž – dodnes si tak připadám
  • NUTS (ořechy) + MAN (manufaktura) = ořechová manufaktura – neboli ořechářství

Mimochodem, slovo „ořechářství" se mi tak líbilo, že jsem ho chtěl nechat patentovat. Přesně vystihovalo to, co jsme dělali – a z části děláme dodnes: poctivé řemeslo s ořechy.

Ale měli jsme jasný cíl od samého začátku: nabízet jen to nejlepší. Žádné kompromisy.

Začali jsme s vlašskými ořechy

Na jaře 2018 jsme spustili velkoobchodní prodej vlašských ořechů. Byli jsme přešťastní, že se to povedlo. Jezdili jsme za zákazníky s pytli ořechů v kufru, dělali propagační materiály, budovali značku krok po kroku.

A pak v září 2018 jsme spustili e-shop na jádra vlašských ořechů. Začala vánoční horečka – balili jsme od rána do večera, museli nám pomoct i rodinní příslušníci, abychom to všechno zvládli. Byly to šílené dny, ale krásné.

A pak přišla rána pod pás

V říjnu 2018 jsme dostali várku od dodavatele, kterému jsme důvěřovali. Ale tahle várka nebyla jako ty předtím. Bohužel jsme na to přišli až ve chvíli, kdy už byla většina u zákazníků.

Byli jsme zdrceni. Ale také poučeni.

Tohle se už nikdy nesmí opakovat. Přijali jsme tvrdší postupy pro kontrolu kvality. Každá várka se od té doby testuje, ochutnává, kontroluje. S dodavatelem jsme se rozloučili. Ano, chybami se člověk učí – ale tahle nás naučila víc než cokoliv jiného. Naučila nás, že kvalita není kompromis. Je to základ všeho.

Rozšiřovali jsme sortiment

Po první vánoční sezóně jsme věděli, že musíme rozšířit nabídku. Začali jsme intenzivně hledat výrobce a dodavatele – tentokrát s ještě tvrdšími požadavky. Ochutnávali jsme, testovali, vraceli se k nim znovu. A znovu.

V dubnu 2019 jsme spustili nový e-shop – postavený na skvělé kvalitě, férových cenách a postupném rozšiřování sortimentu každý týden. Každý nový produkt jsme si předtím sami vyzkoušeli. A fungovalo to.

V září 2019 vznikla naše privátní značka NUTSMAN – kombinace kvalitních výrobků s nejlepší cenou. Už nemusíte hledat a studovat různé nabídky. Hledejte výrobky označené značkou NUTSMAN – to je naše pečeť kvality.

Rostli jsme – a nestíhali

Koncem roku 2019 jsme se konečně přestěhovali do větších prostor. Mohli jsme se roztahovat, dýchat, plánovat. Vánoční sezóna se rozjela naprosto neuvěřitelně – všichni nestíhali, telefony zvoní, objednávky přibývají, balíme, balíme, balíme. Ale aspoň jsme zjistili, kde nás tlačí bota a co musíme zlepšit.

V prosinci 2020 jsme se stěhovali do ještě větších prostor – bohužel zrovna do největšího předvánočního shonu. Po třech dnech, 100+ kávách, 30+ vyložených nákladních autech a pár nervových zhroucení jsme to zvládli. A od 1. prosince 2020 jsme v novém.

V květnu 2021 jsme znovu rozšiřovali prostory o další polovinu. Pořád nám to nestačilo.

Pak přišla naše první prodejna

V říjnu 2021 jsme otevřeli naši první kamennou prodejnu v Těmicích. To, co jsme dlouho chtěli, se stalo skutečností. Máme svůj vlastní obchod – místo, kde si můžete ořechy ochutnat, prohlédnout, zeptat se na cokoliv. A všechny vás zveme na návštěvu. Přijďte, popovídáme si, dáme si kávu a ukážeme vám, co děláme.

Dnes jsme tu pro vás

Od roku 2017 do dneška jsme prošli dlouhou cestu. Ale jedno se nezměnilo: Pořád testujeme, ochutnáváme, porovnáváme. A víc než polovinu věcí vyřadíme.

Nabízíme jen to, co můžeme s čistým svědomím doporučit. Protože víme, jak chutná ten pravý ořech. A chceme, abyste to věděli taky.

A víte co? Tahle cesta teprve začíná. Máme plány, nápady, nové produkty na obzoru. Ale hlavně – máme vás. Zákazníky, kteří nám důvěřují, kteří nás podporují a kteří s námi rostou.

Takže děkujeme. Za každou objednávku, každou zprávu, každou návštěvu v prodejně. Děkujeme, že jste s námi. A že nám dáváte šanci ukázat vám, jak chutná to pravé ořechové.

Pojďte s námi dál. My vám slibujeme, že to bude stát za to.

Za tým NUTSMAN – David, Jarda a celá parta 🌳🥜