LyoN směs jahoda & banán

1 hodnocení
 
  • 1 z 4
 

Největší klasika.

Naprosto nejlepší kombinace a pěkně 50/50. To si užijete! Na snídani, svačinu, na cesty nebo jen tak k televizi když Vás honí mlsná.

  • Nejšetrnější a nejkvalitnější forma sušeného ovoce
  • Plná chuť, barva i vůně
  • Dlouhá trvanlivost
  • Neobsahuje žádný přidaný cukr
  • Velmi doporučujeme pro děti jako náhradu sladkostí
Cena od 76,60 Kč bez DPH
od 88,10 Kč / ks
Kategorie Ořechy a oříšky
Zvolte variantu
Množství: 50 g Objednáno 88,10 Kč / ks
76,60 Kč bez DPH
Množství: 100 g Skladem 143,30 Kč / ks
124,60 Kč bez DPH
   
Množství: 200 g Skladem 253,60 Kč / ks
220,50 Kč bez DPH
   
 

20190821_190432_0000

Složení: 50% banán, 50% jahoda

Alergeny: Může obsahovat stopy mléka, oxidu siřičitého, obilovin obsahujících lepek, sóji, sezamu a arašíd.

Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 20°C. Po otevření ihned spotřebujete. Chraňte před přímým slunečním zářením.

10_1

Banán

Banán dodá okamžitou podpůrnou dávku energie, kterou často ocení nejen sportovci, ale každý z nás. Také obsahuje proteiny, které si naše tělo umí přetvořit na serotonin tzv. hormon štěstí, který nám zlepšuje náladu! Nesmíme zapomenout, že díky dvěma typům vlákniny banán velmi podporuje trávení.

 

Jahody

Nejlepší jsou čerstvé, které jsme si právě natrhali. Bohužel, je to ovoce, které je sezónní, a proto není ve všech obchodech po celý rok běžně k sehnání. Skvělým řešením jsou jahody sušené, protože si je nemusíte nikdy odpírat. Chutnají báječně a obsahují všechny vitamíny a minerály. Jejich chuť bývá dokonce výraznější. Je to tím, že v nich chybí voda, která se při sušení odpařila.

Zásobárna vitamínu C a vlákniny? Jahody!

Vitamín C a lehce stravitelná vláknina se sice objevují v ovoce a zelenině běžně, ovšem v případě jahod byla Matička příroda skutečně štědrá.

1. Najdeme tu i vitamíny řady A, B, dále D a E.

2. Z minerálů zmiňme zinek, fosfor, draslík, kobalt, fluor, měď, selen, sodík a železo.

3. Jahody jsou vynikající zásobárnou manganu, který pro naše zdraví odvádí záslužnou práci.

Voňavé, sladké jahodové plantáže

Jahody rostou na obrovských plantážích, odkud se vyvážejí do celého světa. K největším pěstitelům v současnosti patří Spojené státy, Francie, Polsko, Japonsko, Rusko a slunná Itálie.

Na jahodách si v přírodě touží smlsnout celá řada drobných škůdců. Některé napadají celou rostlinu, jiné pouze listy nebo kořeny. Toto ovoce bývá náchylnější i na výskyt některých chorob a jeho chuť bývá často hodně závislá na počasí, potřebují totiž hodně sluníčka.

Historické perličky s příchutí jahod

Jahody nechyběly na honosných panovnických hostinách už ve starověku, kdy se pod dobrotami stoly doslova prohýbaly. Francouzský král Ludvík XV., respektive jeho zahradník, se zasloužili o to, aby světlo světa spatřila odrůda Jahodníku velkoplodého, která patří k nejoblíbenějším i v dnešních dnech. Jestlipak jste věděli, že ve skutečnosti nejíte plod, ale okvětní lůžko? Plodem jsou totiž až malá, tmavá zrníčka na povrchu jahod.

 

VĚDĚLI JSTE?

…. že proces lyofilizace byl objeven již za II. světové války? Jeho výhody byly poprvé využity v medicíně, a to k uchování krevního séra.

Dobré KŘUPÁNÍ J

 

LYOFILIZOVANÉ OVOCE (SUŠENÉ MRAZEM)

Lyofilizace, též sušení mrazem nebo desikace je metoda sušení vlhkých materiálů. Využívá se často při sušení potravin.

Spočívá v tom, že při této metodě nedochází k přímému přechodu vody z kapalného do plynného skupenství, což je v mnohých případech příčina poškození sušeného materiálu. Lyofilizace je využívána také pro materiál, který nesnese vyšší teploty, jako například bakterie nebo buňky. Výsledkem procesu je tzv. lyofilizát.

V současnosti je lyofilizace využívána v oblastech farmacie, kosmetiky, potravinářství, taxidermie, archeologie a dalších odvětvích.

Lyofilizace potravin a její využití

Lyofilizované potraviny vynikají především nízkou hmotností, při zachování výživových látek a možností některých potravin uvedením do původního stavu rehydratací. V závislosti na balení mají pak lyofilizované potraviny prodlouženou životnost. Kvůli těmto vlastnostem jsou lyofilizované potraviny vhodné pro různé expedice nebo cestovatele. Díky tomu, že v průběhu procesu sušení teplota nepřesahuje hodnotu 42 °C, je možné lyofilizované potraviny využít v raw stravě. Lyofilizace

potravin nevyžaduje tak šetrný postup jako např. květiny nebo medikamenty a proto proces trvá průměrně 24 až 48 hodin.

Postup lyofilizace

Metoda má tři fáze. Nejprve se vlhký materiál zmrazí a následně se ve dvou krocích suší.

1) Zmrazení

Při tomto kroku se vlhký materiál zmrazí pod teplotu, při které nemůže existovat v kapalném skupenství. To zajistí, aby nedocházelo k tání místo k sublimaci. Při tuhnutí vody může dojít k mikroskopickému poškození materiálu, zejména pokud jde o původně živé buňky. Proto je nutné tuto fázi provádět velmi opatrně. Obvykle se materiál zmrazí na teplotu mezi -20 °C a -50 °C.

2) Primární sušení

Během této fáze je v mrazicím zařízení snížen tlak vzduchu na několik stovek Pa. Poté je dodáno tolik tepla (hlavně vedením a zářením, proudění tepla se prakticky neuplatňuje), aby voda mohla začít sublimovat. Takto se z materiálu odstraní asi 95 % vody. Sublimaci je třeba neuspěchat, aby nedošlo k narušení sušeného materiálu. Sušení trvá obvykle několik hodin až několik dní. Vzniklá vodní pára desublimuje na chladičích, které mívají teplotu pod −50 °C. Tím se zabrání vniku vodních par do vývěvy, což by zhoršilo její účinnost. Určení konce primárního sušení je zásadní pro pochopení celého procesu sušení daného produktu. U biotechnologických lyofilizátorů existuje několik pokročilých metod determinace momentu, kdy je primární sušení u konce, přičemž mezi běžně používané patří porovnání teploty polic s teplotou sušeného produktu nebo srovnáním hodnot mezi Piraniho vakuometrem a kapacitním manometrem.

3) Sekundární sušení

V případech, kdy je vhodné dosáhnout ještě suššího stavu, se přistupuje k druhé fázi sušení. Při této fázi se odstraní zbývající nezmrzlé molekuly vody, které se drží na povrchu pevných látek díky adsorpci. Teplota v sušicí komoře se zvedne, někdy až nad 0 °C, což naruší vazby mezi vodou a pevným materiálem. Tlak se obvykle ještě více sníží, až na zlomky Pa.

Po druhém sušení v materiálu zůstává okolo 1 až 4 % vody.

 

NUTSMAN směsi

Výroba směsí se skládá z několika kroků, ale na začátku je vždy receptura.

Na její tvorbě se podílí hned několik lidí a ti se musí dohodnout (což není úplně jednoduché, protože 100 lidí 100 chutí a ještě více názorů) na její konečné podobě. Nakonec tak vznikne hned několik směsí, které mají potenciál stát se oblíbené. Ale to už necháváme na Vás zákaznících. Napište nám co vám v které chutnalo/nechutnalo, čím by šla vylepšit a mi rádi vaše poznatky zavedeme k nám do výroby. Podílejte se tak na svých oblíbených produktech.

Ať Vám chutnají

NUTSMAN team

Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 1523 kJ/364 kcal
Tuky 1,75 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,4 g
Bílkoviny 5,1 g
Sacharidy 75,7 g
- z toho cukry 63,05 g
Sůl 0,01 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.