NUTSMAN Kešu ořechy v jogurtové polevě
Popis
Kešu oříšky charakteristické svým ledvinkovitým tvarem se stali již všeobecně známé a velmi oblíbené oříšky. Jejich pojídání je gurmánským zážitkem a dokážou člověka naprosto strhnout. Kešu však můžeme také využít v kuchyni do salátů, pod maso i do jogurtů a kaší.
Složení: POLEVA S JOGURTOVOU PŘÍCHUTÍ: 70 % {cukr, částečně ztužený rostlinný tuk [palmový, sójový (plně rafinovaný), řepkový],sušená syrovátka, sušený jogurt 2 % (mléko, jogurtová kultura), sušené mléko, regulátor kyselosti: kyselina citronová, emulgátory: lecitiny a polyglycerylpolyricinoleát; přírodní vanilkové aroma},
JÁDRA KEŠU ořechů: 28 %,
LEŠTICÍ SMĚS: (tapiokový škrob,cukr, lešticí látka: šelak).
PŘÍDATNÉ LÁTKY: Emulgátor - E 322 - lecitiny Emulgátor - E 476 - polyglycerylpolyricinoleát Lešticí látka - E 904 - šelak Kyselina - E 330 - kyselina citronová
Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 18°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Skořápkové plody, mléko a výrobky z něj.
Země původu: Česká republika
Upozornění: Tento výrobek prošel mnohonásobnými kontrolami. Eventuálním kouskům skořápek se nedá zabránit ani při nejmodernějším způsobu balení. Z tohoto důvodu není vhodný pro děti do 3let.
Kešu oříšky
Jedná se o plody Ledvinovníku západního. Ledvinovník západní pochází ze severovýchodní Brazílie. Tento „ovocný“ strom je rozšířen celosvětově v suchých tropických oblastech. Pěstuje se na plantážích nebo extenzivně v agrolesnických systémech.
Produkce ve světě
V roce 2016 činila světová produkce 4,9 milionů tun. Zemí s nejvyšší produkcí kešu oříšků byl Vietnam, který se na světové produkci podílel 24,9 %. Africké státy se na celkovém množství podílely přibližně 51,6 %.
Výhody a vliv kešu oříšků na zdraví
1. Kešu obsahuje hořčík, který zlepšuje spánek a zpomaluje stárnutí buněk
Údajně každý třetí Čech trpí nedostatkem hořčíku (magnesium), přičemž jeho hlavní funkcí je aktivovat více než 300 enzymů, jež regulují nejdůležitější metabolické procesy. Mezi nejdůležitější procesy patří převod jídla na energii nebo tvorba bílkovin z aminokyselin. Hořčík také pomáhá zpomalit stárnutí buněk v těle a zlepšovat kvalitu spánku. Nedostatek hořčíku se může projevovat zvýšenou únavou, ale i nespavostí, svalovými křečemi a zhoršenou funkcí centrálního nervového systému.
2. Kešu jsou dobrým zdrojem bílkoviny – proteinu
Stejně jako další ořechy, i kešu jsou skvělým zdrojem proteinu, který je základním stavebním kamenem lidského organismu. Skládá se z aminokyselin a je nepostradatelnou látkou při nabírání svalové hmoty, pro zkrácení doby regenerace a zvyšování výkonnosti při fyzické aktivitě. Zároveň je důležitý pro výživu šlach, kůže a kostí, hraje stěžejní roli při spalování tuků a snižování nadváhy.
I když jiné ořechy obsahují i více proteinu, kešu patří k těm nutričně nejvyváženějším. Na 100g kešu připadá kolem 17 g proteinu.
3. Obsahují zdravé tuky
Kromě vitamínů, minerálů a proteinů, kešu obsahuje také tuk. Ale pokud porovnáme obsah tuku s jinými ořechy, jedná se stále o nízký obsah tuku. Přibližně 82 % jsou nenasycené mastné kyseliny, které patří k těm “dobrým” tukům. Navíc, 66 % z těchto nenasycených mastných kyselin jsou mononenasycené tuky zdravé pro srdce. Ty se také doporučují pro lidi s diabetem, jelikož studie prokázaly, že mohou přispět ke snížení vysoké hladiny triglyceridů. Látky obsažené v kešu také pomáhají s bojem proti „špatnému” LDL cholesterolu a zlepšit ,,dobrý“ HDL cholesterol. Oříšky totiž obsahují sloučeniny fytosterolů, které stabilizují buňky a zabraňují vstřebávání „špatnému” cholesterolu.
4. Jsou skvělým zdrojem vitamínu K, který je důležitý pro kosti
1/4 šálku kešu poskytuje více než 12 % doporučené denní dávky vitamínu K, obsahuje také vápník a draslík. Tyto významné látky udržují kosti ve formě, zajišťují jejich dostatečnou mineralizaci a chrání je před zlomeninami či osteoporózou.
5. Mají vysoký obsah vitamínů a minerálů
Kešu ořechy jsou bohaté na vitamíny, jako je například draslík, vitamíny E a B-6 či kyselina listová. Tyto vitamíny pomáhají například v boji proti srdečním onemocněním.
Všichni jsme slyšeli, že mrkev má v sobě látky, které jsou dobré pro naše oči, ale věděli jste, že kešu také? Kešu ořechy obsahují vysoké hladiny luteinu a zeaxantinu, které působí jako antioxidanty. Když se tyto antioxidační sloučeniny konzumují denně, mohou chránit oči před poškozením, které by mohlo v důsledku stárnutí vést k oslepnutí.
Produt je zařazen do kategorie (?) | Bez lepku |
Produt obsahuje tyto alergeny | 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 2486 kJ/ 598 kcal |
Tuky | 45,0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 9,6 g |
Bílkoviny | 16,0 g |
Sacharidy | 31,0 g |
- z toho cukry | 19,0 g |
Vláknina | 2,7 g |
Sůl | 0,2 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.