NUTSMAN Slunečnice v barevné čokoládě
Popis
Složení: Slunečnice 40%, čokoládová poleva 58% (kakaový prášek, palmojádrový olej, cukr, sušené plnotučné mléko, sójový lecitin, maltodextrin, příchuť čokoláda, příchuť mléko), cukr, zahušťovadlo E414, vanilin, barviva E171,E100,E140,E150d,E160c, leštidlo E903, kyselina citronová E330
Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 20°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Mléko a výrobky z něj.
Země původu: Česká republika
Upozornění: Není vhodný pro děti do 3let.
Pocházejí z rostliny slunečnice roční (Helianthus annuus L.). Slunečnice patří do stejné čeledi jako Echinacea, čekanka, ale také okrasné astry.
Slunečnicová semínka mají mnoho společného s ořechy. Složení slunečnicových semen je totiž velmi podobné ořechům podzemnice olejné - tedy „burákům“.
Složení
Jsou významná pro vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin a díky obsahu tuků také vysokou hladinou vitamínů v tucích rozpustných.
Obsah bílkovin v jádru se pohybuje od 25% do 41%. Je určován genetickým základem a prostředím, kde rostliny rostou. Bílkoviny obsahují vyšší množství esenciálních kyselin a tak se proteiny slunečnicových semínek vyznačují vysokou biologickou hodnotou.
Slunečnicová semínka obsahují také vitamíny A, D a K a také thiamin, niacin a riboflavin.
Obsahují vysoké množství vápníku, železa, zinku a hořčíku.
Semena slunečnice mají také vysoký obsah antioxidantů.
Vliv na zdraví
Protizánětlivé účinky
Protizánětlivé vlastnosti slunečnicových semínek zmírňují příznaky astmatu, osteoartritidy a revmatoidní artritidy.
Snižují riziko vzniku rakoviny
Slunečnicová semena posilují imunitní reakce, čímž se snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny. Vitamín E a vysoký obsah vlákniny ve slunečnicových semenech snižuje možnost vzniku rakoviny tlustého střeva.
Zabraňují kardiovaskulárnímu onemocnění
Slunečnicová semena mohou také zabránit vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Snižují také hladinu cholesterolu v krvi. Vitamín E také zabraňuje volným radikálům v oxidaci cholesterolu. Oxidace cholesterolu zahajuje proces aterosklerózy, což může zablokovat tepny a následně způsobit infarkt nebo mozkovou mrtvici.
Uklidňují nervy a zmírňují stres a migrénu
Přispívají ke zdraví kostí
Obsahují minerály jako je vápník, měď a hořčík, které zabraňují ztrátě minerální hustoty kostí.
Zdraví pokožky
Pravidelná konzumace slunečnicových semínek dodává lesk kůži, bojuje proti UV záření a udržuje pokožku mladistvou a krásnou.
Jsou dobrým zdrojem hořčíku
Nedostatek hořčíku může vést k celé řadě zdravotních problémů, které mají vliv na kardiovaskulární, nervový a imunitní systém. Hořčík podporuje správnou funkci svalů a kosterního systému.
Pomáhají snižovat zarudnutí a otok v těle
Využití
Nejčastěji se používají při výrobě chleba a na posyp rozličných druhů pečiva.
Slunečnicová semínka se konzumují syrová, opražená, se slupkou i bez ní, přidávají se například do kaše, müsli či vloček. Používají se i do různých zeleninových či ovocných salátů.
Vyrábí se z nich také slunečnicový olej. Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích.
Produt je zařazen do kategorie (?) | Bez lepku |
Produt obsahuje tyto alergeny | 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy) |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 2266 kJ/ 544 kcal |
Tuky | 33,1 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 8,1 g |
Bílkoviny | 9,5 g |
Sacharidy | 49,3 g |
- z toho cukry | 39,5 g |
Vláknina | 5,2 g |
Sůl | 0,03 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.