NUTSMAN Borůvky lyofilizované

Neohodnoceno
 
 

 

Borůvky zaujaly již v minulosti svou výraznou barvou a chutí. Odedávna se používají jako lék pro děti na střevní potíže, působí protizánětlivě a zklidňují zvracení. Na rozdíl od jiných léků borůvky chutnají skvěle, což děti zaručeně ocení. Jsou také účinné na vysoký krevní tlak a napomáhají při léčení nádorů. Pomáhají při angíně, chřipce a jiných onemocnění, můžeme je tedy jinak nazvat jako „zabiják bakterií“.

Cena od 77,40 Kč / ks bez DPH
od 89 Kč / ks
Kategorie Sušené ovoce
Zvolte variantu
Množství: 50 g Skladem 89 Kč / ks
77,40 Kč bez DPH
   
Množství: 100 g Skladem 168,20 Kč / ks
146,30 Kč bez DPH
   
Množství: 200 g (2 x balení po 100 g) Skladem 314 Kč / ks
273 Kč bez DPH
   
 

 20190821_190432_0000

Složení: Borůvky

Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 20°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.

Alergeny: Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji sezamu a arašídů.

Země původu: Polsko

 

10_1

Borůvka je plodem brusnice borůvky. Jsou to malé modré plody s fialovou šťávou. Dozrávají od června do září, ale ve vyšších polohách vždy později. Při podrobnějším zkoumání je možno v nich nalézt mnoho drobných semen.

Je možno je jíst samotné či je naložit nebo z nich udělat dort, knedlíky, buchty, koláč atd. Jsou sladké a silně barví, jsou i kvalitním přírodním barvivem. Senzorickou hodnotou a obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí k nejcennějšímu ovoci.

Roste ve velké části Evropy, v jižní Evropě však jen málo, např. chybí v jižním Španělsku, jižní Itálii a jižním Řecku. Dále roste na Kavkazu, na Islandu, výjimečně i v Grónsku a v Asii na Sibiři, s přesahem do severního Mongolska a do Japonska. Roste po celém území Česka, ovšem s nestejnou četností výskytu. Velmi hojná je např. ve vyšších polohách našich hor.

Složení a vliv na zdraví

Plody obsahují třísloviny, antioxidanty, karotenoidy, provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků a z prvků hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a chrom.

- borůvky zlepšují vidění a léčí šeroslepost

- Zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně (jako doplňující prostředek) proti infekcím.

- chrání před stařeckou demencí, pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních

- snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi

- podporují úsilí obézních o snižování tělesné hmotnost

- posilují imunitní systém, podporují při chřipce, angíně, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak

- mají uklidňující a protistresový účinek

- borůvky jsou ideální potravinou a lékem pro diabetiky

Borůvka též napomáhá při tlumení nikotinové abstinence, tím, že podporuje tvorbu dopaminu, je velmi vhodným doplňkem při odvykacích kúrách kuřáků.

Využití

Borůvky mají výrazně sladkou chuť. Nejčastěji se přidávají na palačinky, koláče, do buchet, dortů. Vyrábějí se z nich i nanuky, poháry, samozřejmě nesmí chybět v ovocných knedlících. Výtečně chutnají sirupy, vína, marmelády a džemy.

 

LYOFILIZOVANÉ OVOCE (SUŠENÉ MRAZEM)

Lyofilizace, též sušení mrazem nebo desikace je metoda sušení vlhkých materiálů. Využívá se často při sušení potravin.

Spočívá v tom, že při této metodě nedochází k přímému přechodu vody z kapalného do plynného skupenství, což je v mnohých případech příčina poškození sušeného materiálu. Lyofilizace je využívána také pro materiál, který nesnese vyšší teploty, jako například bakterie nebo buňky. Výsledkem procesu je tzv. lyofilizát.

V současnosti je lyofilizace využívána v oblastech farmacie, kosmetiky, potravinářství, taxidermie, archeologie a dalších odvětvích.

Lyofilizace potravin a její využití

Lyofilizované potraviny vynikají především nízkou hmotností, při zachování výživových látek a možností některých potravin uvedením do původního stavu rehydratací. V závislosti na balení mají pak lyofilizované potraviny prodlouženou životnost. Kvůli těmto vlastnostem jsou lyofilizované potraviny vhodné pro různé expedice nebo cestovatele. Díky tomu, že v průběhu procesu sušení teplota nepřesahuje hodnotu 42 °C, je možné lyofilizované potraviny využít v raw stravě. Lyofilizace

potravin nevyžaduje tak šetrný postup jako např. květiny nebo medikamenty a proto proces trvá průměrně 24 až 48 hodin.

Postup lyofilizace

Metoda má tři fáze. Nejprve se vlhký materiál zmrazí a následně se ve dvou krocích suší.

1) Zmrazení

Při tomto kroku se vlhký materiál zmrazí pod teplotu, při které nemůže existovat v kapalném skupenství. To zajistí, aby nedocházelo k tání místo k sublimaci. Při tuhnutí vody může dojít k mikroskopickému poškození materiálu, zejména pokud jde o původně živé buňky. Proto je nutné tuto fázi provádět velmi opatrně. Obvykle se materiál zmrazí na teplotu mezi -20 °C a -50 °C.

2) Primární sušení

Během této fáze je v mrazicím zařízení snížen tlak vzduchu na několik stovek Pa. Poté je dodáno tolik tepla (hlavně vedením a zářením, proudění tepla se prakticky neuplatňuje), aby voda mohla začít sublimovat. Takto se z materiálu odstraní asi 95 % vody. Sublimaci je třeba neuspěchat, aby nedošlo k narušení sušeného materiálu. Sušení trvá obvykle několik hodin až několik dní. Vzniklá vodní pára desublimuje na chladičích, které mívají teplotu pod −50 °C. Tím se zabrání vniku vodních par do vývěvy, což by zhoršilo její účinnost. Určení konce primárního sušení je zásadní pro pochopení celého procesu sušení daného produktu. U biotechnologických lyofilizátorů existuje několik pokročilých metod determinace momentu, kdy je primární sušení u konce, přičemž mezi běžně používané patří porovnání teploty polic s teplotou sušeného produktu nebo srovnáním hodnot mezi Piraniho vakuometrem a kapacitním manometrem.

3) Sekundární sušení

V případech, kdy je vhodné dosáhnout ještě suššího stavu, se přistupuje k druhé fázi sušení. Při této fázi se odstraní zbývající nezmrzlé molekuly vody, které se drží na povrchu pevných látek díky adsorpci. Teplota v sušicí komoře se zvedne, někdy až nad 0 °C, což naruší vazby mezi vodou a pevným materiálem. Tlak se obvykle ještě více sníží, až na zlomky Pa.

Po druhém sušení v materiálu zůstává okolo 1 až 4 % vody.

Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 360 kcal / 1511 kJ
Tuky 5,1 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 1,4 g
Bílkoviny 5,1 g
Sacharidy 60,3 g
- z toho cukry 50,7 g
Vláknina 26 g
Sůl 0,0052 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.