NUTSMAN Moruše sušená Bílá
Popis
Složení: Moruše bílá 100%
Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 20°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji sezamu a arašídů.
Země původu: Turecko
Morušovník je rod rostlin patřící do čeledi morušovníkovité, dožívající se i několika stovek let. Plodem morušovníku je ovoce nazývané moruše a tvarem jsou velmi podobné ostružině.
Morušovníky jsou ovocné stromy, které jsou pěstovány zejména v teplých a úrodných oblastech (doporučované jsou především vinorodé oblasti), ale existuje řada příkladů, že přežijí i tuhé zimy v oblastech chladnějších (např. v České republice).
Složení
Moruše jsou také zdrojem vitamínů a minerálů:
- Vitamín C a vitamín K
- Železo, vápník, fosfor, hořčík, draslík
- stravitelná vláknina, bílkoviny
- obsahují až 50% obsah přírodních cukrů (glukóza a fruktóza)
- zdroj resveratrolu - přírodní antioxidant, je nápomocen při léčbě rakoviny
Vliv na zdraví
Šťávy z plodů moruše působí antibakteriálně a močopudně. Pomáhají našemu tělu zbavovat se hlenů, zmírňují kašel, bolesti v krku a snižují horečky. Čínská medicína používá moruše také při léčbě vysokého tlaku a zánětů žaludku. Také jsou velmi prospěšné při cukrovce - obsahují moranolin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů.
V neposlední řadě můžete moruše využít i při zácpě, protože plody mají mírně projímavý účinek. Pokud budete moruši jíst pravidelně, udržíte si zdravou hladinu červených krvinek. Pomáhá při chudokrevnosti a prevenci cévních onemocnění.
Využití
Konzumují se především černé plody morušovníku černého, bílé plody z morušovníku bílého jsou sice jedlé, avšak nemají natolik atraktivní chuť. Z plodů se vyrábí sirup nebo čaj, který se používá i v léčitelství.
V minulosti byly moruše využívané v kuchyni pro přímou konzumaci, kompotování nebo výrobu moštu, vína a džemu. Po usušení sloužily jako přírodní sladidlo.
Čerstvé plody jsou už tak sladké, ale po usušení jsou ještě sladší. Právě v sušené podobě je u nás můžete koupit nejčastěji.
Morušovník je od dávné minulosti také používán k výrobě pravého hedvábí. Listy morušovníku jsou jedinou potravou housenky motýla bource morušového a mají tedy nezastupitelný význam při výrobě přírodního hedvábí.
Produt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 298 kcal / 1260 kJ |
Tuky | 2,4 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Bílkoviny | 8,8 g |
Sacharidy | 55,3 g |
- z toho cukry | 49,2 g |
Vláknina | 0 g |
Sůl | 0,02 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.