NUTSMAN Papaya kostky, proslazované

Neohodnoceno
 
 

 

Sladká papaya vonící po čerstvých meruňkách obsahuje celou řadu vitamínů především B1, B2, C a provitamín A a významné množství vápníku.

Cena od 103,50 Kč bez DPH
od 119 Kč / ks
Kategorie Sušené ovoce
Zvolte variantu
Množství: 500 g Skladem 119 Kč / ks
103,50 Kč bez DPH
   
Množství: 1000 g Skladem 199 Kč / ks
173 Kč bez DPH
   
Množství: 3 kg (3 x balení po 1000 g) Objednáno 529 Kč / ks
460 Kč bez DPH
 

20190821_190432_0000

Složení: Papaya (61,99%), cukr 38%, konzervant E220: oxid siřičitý (0,01%)

Alergeny: Oxid siřičitý. Může obsahovat stopy mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji, sezamu a arašídů.

Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 20°C. Po otevření ihned spotřebujete. Chraňte před přímým slunečním zářením.

Země původu: Thajsko

10_1

Papája obecná je teplomilná rostlina z čeledě papájovitých, vyznačující se velkými jedlými plody. Pochází pravděpodobně ze Střední Ameriky.

Plodem papáji jsou bobule, které na prvý pohled připomínají tykev. Mohou dosáhnout hmotnosti od 0,5 do 10 kg. Plody dvoudomých rostlin bývají kulovité, jednodomých kultivarů podlouhlé, hruškovité, kónické a mohou být až 50 cm dlouhé. Sladká, šťavnatá dužnina bobule je 3 až 4 cm silná a bývá žlutá, oranžová až karmínově červená. Ve středové dutině je množství drobných kulatých šedočerných semen o průměru asi 5 mm, která jsou obalena průsvitným rosolovitým míškem (arilem) sladkokyselé chuti. Na rostlině se nachází současně i 100 kg plodů.

Složení

Je velmi dobrým zdrojem kyseliny listové, vitamínů A, B, E, K, alfa a beta-karotenu, luteinu, zeaxantinu, vápníku, draslíku, hořčíku, mědi, kyseliny pantotenové, vlákniny a lykopenu. Podobně jako rajče, je i papája silný antioxidant.

Vliv na zdraví

Proč konzumovat právě papáju? Má totiž řadu zdravotních výhod pro náš organismus. Snižuje riziko srdečních nemocí, cukrovky a rakoviny. Rovněž napomáhá při trávení, zlepšuje hladinu cukru v krvi u diabetiků, také snižuje krevní tlak a urychluje regeneraci tkání při hojivých procesech.

Papája je bohatá na celou řadu důležitých výživových složek. Mimořádně vysoké dávky vitamínu C, které papája obsahuje, pokryje až 224 % doporučené denní potřeby organismu. Papája má antioxidační schopnosti díky zeaxantinu, který chrání naše oči a je připraven odvrátit i škody z makulární degenerace. Živiny z papáji do jisté míry dokáží pozitivně ovlivnit i snížení rizika vzniku astmatu. Jde především o beta-karoten, který zklidňuje podráždění sliznice. S beta-karotenem je na tom papája podobně jako meruňky, brokolice, meloun, mrkev a dýně. U mladších mužů hraje beta-karoten roli ochránce proti rakovině prostaty, stejně jako třeba draslík v boji proti zlomeninám.

Využití

Plody papáji jsou výborné čerstvé, používají se do ovocných salátů, na džemy, do kompotů i do nápojů, dokonce se z nich vaří zelí. Sušené plody papáji jdou použít do kaší, müsli, dezertů či ovocných salátů.

Toto exotické ovoce lze použít i jako zeleninu. Zelená a nedozrálá papája najde velmi dobré využití v polévkách a rybích omáčkách v asijské kuchyni. Vynikající je do koláčů nebo v nádivek a zapékaných pokrmů. Z papáji lze připravovat džemy, šťávy a lahodné sorbety. S papájou pracujeme jako s cuketou nebo patizonem. Dužninu krájíme na plátky, kostky nebo ji nastrouháme.

Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez palmového oleje, Bez laktózy
Produt obsahuje tyto alergeny 12. Oxid siřičitý a siřičitany
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 1465 kJ/ 350 kcal
Tuky 0,0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,0 g
Bílkoviny 1,0 g
Sacharidy 85,0 g
- z toho cukry 65,0 g
Vláknina 1,0 g
Sůl 0,0 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.