Jidášovo ucho 50g

Neohodnoceno
 
Novinka
 

Jidášovo ucho/Bolcovitka bezová

Návod k použití: namočte na cca 1 hodinu do studené vody. Následně nechejte přejít varem.

 
Dostupnost Skladem
Cena 32,50 Kč bez DPH
37,40 Kč / ks    
Kategorie Zdravé potraviny
 

20190821_190432_0000

Složení:
Bolcovitka bezová

Skladování: V temnu a suchu.

Balení: 50 g

10_1

Jidášovo ucho je známou, nepostradatelnou a často používanou ingrediencí asijské kuchyně. Jeho předností je příjemná křupavost, zdánlivou nevýhodou pak nepříliš výrazná chuť a vůně. To nám však umožňuje přidávat jej do různých jídel podle vlastní fantazie, dobře poslouží také k vytvoření barevného kontrastu s ostatními složkami pokrmu.

Houbu používáme čerstvou nebo sušenou. Čerstvé plodnice očistíme a povaříme ve vodě 10 - 20 minut, předtím je můžeme namočit zhruba na hodinu do studené vody. Nakonec podle potřeby pokrájíme a přidáváme do pokrmů. Doporučované množství bývá vrchovatá hrst plodnic na dvě porce jídla. Vývar z hub nevyléváme, protože obsahuje mnoho prospěšných látek. Využijeme jej do polévek a omáček, po přislazení se dá pít i jako čaj.

Sušené houby jsou dnes již v obchodech běžně k dostání. Jejich příprava je samozřejmě o něco zdlouhavější. Namočíme je alespoň na 1 - 2 hodiny nejlépe do vroucí vody a potom asi 20 minut povaříme. Musíme však pamatovat na to, že sušené houby po uvaření několikanásobně nabývají na objemu.

V asijské kuchyni je Jidášovo ucho součástí hlavních jídel z masa i zeleniny, tradičních polévek a také klasického čínského zelného salátu. Využití Jidášova ucha v gastronomii je tedy opravdu pestré a neomezuje se jen na cizokrajnou kuchyni. Ozvláštníme jím i českou bramboračku nebo gulášovku, velmi chutné je v hovězí polévce a dobře se vyjímá v rizotu a různých salátech.

Jidášovo ucho a jeho léčivé účinky

Tuto houbu a její účinky na lidský organismus znali ve staré Číně již několik staletí před naším letopočtem. Používala se k léčbě očních, nosních a krčních zánětů a také hemoroidů, což později převzalo i západní léčitelství.

Látky, obsažené v plodnicích, mají širokou paletu účinků. Pomáhají při problémech se zažíváním, bolestech břicha a žaludku. Snižují krevní tlak a působí proti kornatění cév, infarktu a trombóze, jelikož zabraňují shlukování krevních destiček.

Jidášovo ucho má díky přítomnosti antioxidantů a dalších látek schopnost celkově očišťovat organismus a stimulovat imunitu, příznivě působí i na psychiku. Posiluje tělo v období rekonvalescence po nemocích nebo jiné tělesné zátěži, například po porodu. Zlepšuje také kvalitu vlasů, nehtů a pleti.

Nejen mě by jistě zajímalo, jestli jste se už v přírodě setkali s naším zástupcem Jidášova ucha nebo ho dokonce sbíráte pravidelně. Uvítáme také vaše tipy, jak tuto houbu využít v asijské i české kuchyni!

 

Hmotnost 0.05 kg
Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 1228 kJ/ 292 kcal
Tuky 0,78 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,0 g
Bílkoviny 8,4 g
Sacharidy 74,0 g
- z toho cukry 2,9 g
Vláknina 0,0 g
Sůl 0,14 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.