UPOZORNĚNÍ: Vzhledem k enormnímu nárůstu objednávek se můžou zásilky zdržet o 2-3 dny. Děkujeme za pochopení. NUTSMAN.

Jidášovo ucho 50g

Neohodnoceno
 
 

Jidášovo ucho/Bolcovitka bezová

Návod k použití: namočte na cca 1 hodinu do studené vody. Následně nechejte přejít varem.

 
Dostupnost Skladem
Cena 28 Kč bez DPH
32,20 Kč / ks    
Kategorie Zdravé potraviny
 

20190821_190432_0000

Složení:
Bolcovitka bezová

Skladování: V temnu a suchu.

Balení: 50 g

10_1

Jidášovo ucho je známou, nepostradatelnou a často používanou ingrediencí asijské kuchyně. Jeho předností je příjemná křupavost, zdánlivou nevýhodou pak nepříliš výrazná chuť a vůně. To nám však umožňuje přidávat jej do různých jídel podle vlastní fantazie, dobře poslouží také k vytvoření barevného kontrastu s ostatními složkami pokrmu.

Houbu používáme čerstvou nebo sušenou. Čerstvé plodnice očistíme a povaříme ve vodě 10 - 20 minut, předtím je můžeme namočit zhruba na hodinu do studené vody. Nakonec podle potřeby pokrájíme a přidáváme do pokrmů. Doporučované množství bývá vrchovatá hrst plodnic na dvě porce jídla. Vývar z hub nevyléváme, protože obsahuje mnoho prospěšných látek. Využijeme jej do polévek a omáček, po přislazení se dá pít i jako čaj.

Sušené houby jsou dnes již v obchodech běžně k dostání. Jejich příprava je samozřejmě o něco zdlouhavější. Namočíme je alespoň na 1 - 2 hodiny nejlépe do vroucí vody a potom asi 20 minut povaříme. Musíme však pamatovat na to, že sušené houby po uvaření několikanásobně nabývají na objemu.

V asijské kuchyni je Jidášovo ucho součástí hlavních jídel z masa i zeleniny, tradičních polévek a také klasického čínského zelného salátu. Využití Jidášova ucha v gastronomii je tedy opravdu pestré a neomezuje se jen na cizokrajnou kuchyni. Ozvláštníme jím i českou bramboračku nebo gulášovku, velmi chutné je v hovězí polévce a dobře se vyjímá v rizotu a různých salátech.

Jidášovo ucho a jeho léčivé účinky

Tuto houbu a její účinky na lidský organismus znali ve staré Číně již několik staletí před naším letopočtem. Používala se k léčbě očních, nosních a krčních zánětů a také hemoroidů, což později převzalo i západní léčitelství.

Látky, obsažené v plodnicích, mají širokou paletu účinků. Pomáhají při problémech se zažíváním, bolestech břicha a žaludku. Snižují krevní tlak a působí proti kornatění cév, infarktu a trombóze, jelikož zabraňují shlukování krevních destiček.

Jidášovo ucho má díky přítomnosti antioxidantů a dalších látek schopnost celkově očišťovat organismus a stimulovat imunitu, příznivě působí i na psychiku. Posiluje tělo v období rekonvalescence po nemocích nebo jiné tělesné zátěži, například po porodu. Zlepšuje také kvalitu vlasů, nehtů a pleti.

Nejen mě by jistě zajímalo, jestli jste se už v přírodě setkali s naším zástupcem Jidášova ucha nebo ho dokonce sbíráte pravidelně. Uvítáme také vaše tipy, jak tuto houbu využít v asijské i české kuchyni!

 

Hmotnost 0.08 kg
Produkt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy
Produkt neobsahuje tyto alergeny 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 1228 kJ/ 292 kcal
Tuky 0,78 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,0 g
Bílkoviny 8,4 g
Sacharidy 74,0 g
- z toho cukry 2,9 g
Vláknina 0,0 g
Sůl 0,14 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.