NUTSMAN Směs lesních hub sušených 100g

Neohodnoceno
 
 


Jedlé druhy slouží jako potravina s malou kalorickou hodnotou nebo jako pochutina. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Jedovaté druhy nejsou početné, ale pro obsah prudkých jedů nebezpečné.

 
Dostupnost Objednáno
Cena 155,70 Kč bez DPH
179 Kč / ks
Kategorie Zdravé potraviny
Položka byla vyprodána...
 

20190821_190432_0000

Složení:
 hřib hnědý 30%, hřib smrkový 25%, kovář 25%,křemenáč osikový 15%,klouzek 5%.

Skladování: V temnu a suchu.

Země původu: Česká republika

Balení: 100 g

10_1

Dodnes je nejasné jakého jsou houby vlastně původu, do nedávna patřily mezi rostliny, přestože vykazují některé jiné vlastnosti a mají jiné rozmnožování než rostliny. Mezi živočichy ale nepatří také, přestože některé jevy mají s živočichy společné a tak byly, vědci v poslední době, houby vyřazeny z rostlinné říše a byla vytvořena třetí specifická říše - říše hub.

Houby jsou vlastně plodnice pod zemí rostoucího podhoubí. Houby se vyskytují ve velmi mnoha čeledích a druzích a neživí se jako zelené rostliny. To znamená nevytvářejí svojí podstatu pomocí listové zeleně a přijímané vody a kysličníku uhličitého ze vzduchu. Houby potřebují ke svému životu a růstu již hotové hnilobné produkty, tedy nejčastěji humus lesní půdy, nebo parasitují na pařezech či živých stromech. Ojediněle se vyskytl i parasitický růst houby na člověku (třeba v průduškách či v mozku) a to pokud člověk pracoval v pěstírně a byl více ve styku s jejich výtrusy.

Negativa hub

Kromě toho, že existuje velké procento jedovatých a nejedlých hub, jsou i ty jedlé špatně stravitelné v syrovém stavu a je potřeba je tepelně upravit. Proto také hub nemáme nikdy jíst větší množství. Houby se tráví neobvykle dlouho a to 9 hodin, přestože i nejtěžším jídlům pro žaludek to trvá hodin 7 a běžnému jídlu hodin 5. Za špatnou stravitelnost může chitin polysacharid, který nahrazuje celulózu a beta-glukany. Lidský organizmus nemá enzymy, které by je dokázaly štěpit. Naskýtá se otázka zda byly vůbec houby stvořeny k jídlu...

Říká se, že houby v přírodě působí jako „plíce země" působí jako nějaký filtr a nasávají do sebe mnohé škodliviny včetně radioaktivity. Mohou v sobě kumulovat těžké kovy (olovo, rtuť), které vytvářejí komplexy s chitinem v houbách. To se může stát především v oblastech s vyšší ekologickou zátěží. Nejlepším bioindikátorem se ukázala ve studii píchavka. Z tohoto hlediska jsou lepší houby rostoucí na dřevě (např. hlíva) a samozřejmě houby pěstované.

Berte vážně varování o skladování a uchování hub v co nejlepším stavu v otevřené nádobě - nejraději v košíku z přírodního materiálu. Nesmí se zapařit, a to platí i při nákupu v obchodě. Protože mají houby vysoký obsah vody snadno se zapaří, plesniví a podléhají mikrobiální zkáze.

Pozitivní účinky hub

Některé houby mohou našemu tělu pomáhat, dokonce i léčí, dva druhy z nich jsou žampion a hlíva ústřičná, ale ty popisujeme v samostatném článku. Nás budou zajímat ty nejznámější jedlé druhy. Najdeme je většinou na podzim v lese. Nemají žádné výrazné vlastnosti, ale dodají jídlu vůni a chuť a tím podporují vylučování trávicích šťáv. Najdeme v nich vitaminy D, B a karoteny. Z minerálů zinek a měď. Obsahují 90% vody, necelé 1% tuků, asi 4% bílkovin a přibližně stejné množství sacharidů.

Obezita - Obsah kalorií je 310 -320 cal na 100 g hub, což dělá z hub potravinu při redukční dietě. Při malé kalorické hodnotě mají totiž dobrou sytící schopnost.

Ledviny a tlak - většinou při onemocnění ledvin a vysokém tlaku ordinuje lékař neslanou dietu, a právě zde se také uplatní houby. Ve formě prášku poslouží jako dochucovadlo a navíc jsou v této formě houby lépe stravitelnější.

Nejznámější lesní houby jsou jsou celá řada hřibů, některé druhy holubinek, křemenáč, čirůvka, václavky, kozák, bedla jedlá, klouzky, lišky a řada dalších pochoutek z darů lesa. Známe také lanýže tato houba se používá i ve sladkých desertech. No a v neposlední řadě známe „ jidášovo ucho", a shii-take, česky houževnatec jedlý. Tato houba má svou tradici v asijských potravinách.

No a naše česká bramboračka, smaženice, houbová omáčka, houbový kuba a jiné speciality kuchyně našich maminek a babiček? To je opravdu vůně domova v pravém slova smyslu. A bez toho „lovení" v šeru lesa a zakopávání o kořeny, ale se šťastným úsměvem a spokojeností z „úlovku" se to přece neobejde. Takže pozitivní účinek hub je i zdravá procházka na čerstvém vzduchu. Takže ať každý zhodnotí účinky a přínos hub sám pro sebe.

 

Hmotnost 0.18 kg
Produkt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy
Produkt neobsahuje tyto alergeny 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 1313 kJ/ 314 kcal
Tuky 6,1 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,86 g
Bílkoviny 29,6 g
Sacharidy 20,1 g
- z toho cukry 5,12 g
Vláknina 30,4 g
Sůl 0,1 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.