DOPRAVA do neděle za 19Kč. // HOKEJ + NUTSMAN = Kešu ZDARMA. Více v akci.

Nejznámější druhy ořechů: Víte, které jsou nejzdravější?

Ořechy mají své nenahraditelné místo ve zdravém a vyváženém jídelníčku. Obsahují kvalitní bílkoviny, nenasycené tuky, plno vitamínů a minerálů – často proto bývají označovány jako superpotravina. Objevte s námi nejznámější druhy ořechů a zjistěte, po kterých byste měli sáhnout právě vy.

druhy-orechu_opt

Zjistěte více o benefitech následujících druhů ořechů:

 

Jednotlivé druhy ořechů se od sebe liší nejen chutí, velikostí a způsobem pěstování, ale také obsahem prospěšných látek. Způsoby zpracování a konzumace jsou podobné – můžete je mlsat jen tak, přidat do granoly či jogurtu, použít do pečení nebo jako základ RAW nepečených dezertů. Skvěle se však hodí také do salátů a různých slaných jídel. Využití mají zkrátka nespočet a pokud můžete, určitě jich vyzkoušejte co nejvíce – vaše tělo vám rozhodně poděkuje. Všechny druhy oříšků totiž obsahují plno vitamínů (především ty skupiny B a vitamín E), steroly (látky, které snižují hladinu „špatného cholesterolu“ v krvi), flavonoidy (látky s antioxidačním účinkem) a minerální látky.

Kešu ořechy pro krásnou pokožku

Pravidelné mlsání kešu ořechů působí díky vysokému obsahu karotenoidů pozitivně na pokožku, vlasy i nehty. Říká se dokonce, že mohou pomáhat na revmatické bolesti. Navíc kešu obsahují také důležité minerály:

  • Vápník důležitý nejen pro kosti a zuby, ale také pro krevní oběh, správnou funkci svalů a trávení.
  • Draslík, který v těle napomáhá správné funkci nervového a svalového systému.
  • Hořčík přispívající ke správné funkci svalů a nervového systému. Doporučuje se užívat při nervozitě a podrážděnosti, u žen navíc může pomoci zmírnit potíže spojené s premenstruačním syndromem.
  • Měď, stopový prvek podstatný nejen pro krvetvorbu, ale také pro tvorbu pigmentů a vlasů (keratinu).

 

Zajímavostí je, že kešu vlastně z botanického hlediska nejsou ořechy – ve skutečnosti jde o semena ledvinovníku západního, stromu, který pochází ze západní Brazílie.

nejoblibenejsi_druhy_orechu

Vlašské ořechy – potrava pro mozek

Další druh ořechů, který by u vás ve spíži neměl chybět, jsou jednoznačně vlašské ořechy. Říká se o nich, že mají pozitivní vliv na myšlení a mozek jako takový. Proto bývají nedílnou součástí takzvaných studentských směsí, tedy mixu ořechů a sušeného ovoce. Stejně jako kešu ořechy pomáhají posílit zdraví vlasů, pokožky a nehtů.

Vlašské ořechy obsahují přibližně 50–70 % tuků, kvalitní bílkoviny, vitamíny E, B1 a B6, kyselinu listovou a minerály. Tento koktejl živin působí mimo výše zmíněné také na lidskou psychiku a potenci. Ze zralých ořechů je navíc možné získávat olej, který má využití nejen v kuchyni, ale také v kosmetice. I přes nespočet benefitů je však potřeba konzumovat je s mírou – odborníci doporučují sníst jednu až dvě hrstky denně. Větší dávka by vzhledem k vysokému obsahu tuků nemusela být vhodná v redukční dietě, nebo u lidí, kterým je po tucích těžko.

Druhy vlašských ořechů

Odrůd vlašských ořechů existuje celá řada – liší se velikostí jader, barvou i zemí původu. Podle velikosti se dají rozdělit na baby, medium, large a jumbo vlašské ořechy. Druhy podle stupně tmavosti jsou extra light, light, light amber a amber.

vlasske-orechy-druhy

Mandle jako zásobárna vlákniny

Mandle jsou oblíbené jak u vyznavačů zdravého životního stylu, tak i u milovníků různých sladkých a slaných pochoutek – k dostání jsou solené, uzené, pražené, v cukru nebo třeba v karamelu. Pro zdraví jsou však nejlepší ty obyčejné, mandle natural. Ze všech druhů ořechů právě mandle obsahují nejvíce vlákniny, a jsou tak skvělým pomocníkem pro podporu funkce střev. Mimo to však obsahují také pořádnou porci vitamínů, minerálů, stopových prvků a kvalitních bílkovin. Jsou skvělým zdrojem vitamínu E, který v těle funguje jako antioxidant a pomáhá chránit před volnými radikály. Zároveň je pro organismus důležitý v období rekonvalescence, protože podporuje regeneraci buněk. V neposlední řadě působí pozitivně i na nervovou soustavu.

TIP: Většina vitamínu E je obsažena ve slupkách mandlí. Pokud tedy z jejich mlsání chcete vytěžit maximum, dopřejte si je neloupané.

Mandle jsou také nepostradatelným pomocníkem při hubnutí. Neobsahují totiž skoro žádné cukry a jsou plné bílkovin a vlákniny, díky čemuž zvyšují pocit sytosti. Jedna hrst mandlí navíc obsahuje jen 2,5 g sacharidů.

Lískové ořechy – zdravá svačinka pro sportovce

V našem srovnání jednotlivých typů ořechů rozhodně nesmí chybět ani oblíbené „lískáče“. Obsahují plno živin a zdravých tuků, na druhou stranu jsou však také poměrně kalorické. To může být drobnou nevýhodou například při redukčních dietách, kdy je dobré si dávku lískových oříšků hlídat, pro sportovce však jejich energetická hodnota bude spíše výhodou – pouhých 50 g totiž může doplnit výdej energie na 1 hodinu tělesné aktivity. Navíc stejně jako vlašské ořechy mohou mít pozitivní vliv na paměť a koncentraci.

Mají však i další benefity:

  • Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravý pohyb střev.
  • Zásoba antioxidantů napomáhá v boji s oxidačním stresem.
  • Obsah vitamínů a minerálů důležitých pro organismus, především vit. B1, B6, vápníku, fosforu, hořčíku a manganu.

 

Druhy lískových ořechů

Lískové oříšky se rozdělují na extra třídu, třídu I a třídu II. Extra třída přitom musí mít označenou i velikost. Nejčastěji je k dostání velikost 11/13, pro mlsouny však doporučujeme větší velikost 13/15, protože tato jádra bývají vláčnější.

liskove-orechy-druhy

Pistácie mají asi čtyřikrát méně kalorií než ostatní ořechy

Když si hlídáte linii, můžete si v omezeném množství dopřát všechny druhy ořechů. Pistácie však mají asi čtyřikrát méně kalorií. Navíc mají také nízký glykemický index a už malé množství těchto oříšků dokáže dobře zasytit. K tomu dopomáhá i vláknina, které je v pistáciích asi 10 %.

V oblíbených zelených oříšcích však najdete také vitamíny skupiny B, vápník, draslík, měď a železo. Nechybí ani karotenoidy, které mají antioxidační účinky.

Abyste však mohli všechny benefity pistácií naplno využít, je potřeba zaměřit se při nákupu na kvalitu. Při nevhodném skladování a zpracování totiž mohou obsahovat plísně. Proto vždy doporučujeme nakupovat oříšky ve specializovaných obchodech. Vybrat si můžete buď pistácie loupané, které lákají především rychlým a jednoduchým použitím, nebo pistácie ve skořápce, které mohou být otevřené přirozeně nebo mechanicky. Poslední zmiňované by přitom měly být nejlevnější variantou.

Para ořechy, chutný zdroj selenu

Para ořechy, známé také jako brazilské ořechy, obsahují plno vitamínů, například A, B1, B2, B3, E a D, a minerálů, z kterých je ve velkém množství zastoupen především selen. Ten v organismu zastává celou řadu funkcí, od podpory normální tvorby spermií až po pozitivní působení na kvalitu vlasů a nehtů. Mimo to má navíc i antioxidační účinky. Doporučenou denní dávku tohoto stopového prvku pokryjí už 2 para ořechy.

Který druh ořechů tedy nejvíce prospěje vašemu zdraví? To záleží především na vašem životním stylu a na tom, jaké živiny právě potřebujete do těla dostat. Při hubnutí zkuste kešu, mandle nebo pistácie, při učení zařaďte vlašské nebo lískové ořechy. Sportovcům zase mohou posloužit směsi různých druhů ořechů, které jsou zdravou a chutnou svačinkou. A nebo si jednoduše vyberte ty, které vám chutnají nejvíc – ořechy jsou z hlediska zdravé stravy zkrátka poklad.