POSLEDNÍ DEN DOPRAVY za 19Kč. // Tyčinky 1+2 ZDARMA. Poslední balíček skladem.

Ořechové okénko - Pekanové ořechy

Pekanové ořechy – na rozdíl od vlašských nebo lískových, nejsou pekanové ořechy tak známým druhem. Pojďme se tedy společně podívat na to, čím jsou pekany významné a proč je zařadit do jídelníčku.

Charakteristika

Pekanové ořechy jsou plody stromu ořechovce pekanového. Je to mohutný strom pocházející z části jihu Severní Ameriky. Jeho výskyt je zejména v údolí řeky Mississippi, v okolí řek v Oklahomě a Texasu, ale také na severu Mexika. Ořechovec pekanový je listnatý, opadavý strom, který dorůstá až do výšky 50 metrů. Plodem je peckovice s jednou peckou, která je obalena zezačátku v zelené slupce která při dozrávání hnědne. Tyto plody rostou po 3 – 12 a za rok lze z jednoho dospělého stromu (nejméně 75let starého) sklidit 200-450kg plodů. Vzhledově je pekanový ořech podobný vlašskému. Oproti vlašskému ořechu jsou tmavší, jemnější s karamelovější chutí a měkkou máslovou konzistencí.

Využití

Díky tomu, že nejsou nahořklé, se využívají na pečení jak chleba, tak i sladkých koláčů. Můžeme ho použít do müsli nebo také přidat do jogurtu, ovocného salátu, kaše či pomazánky. Přidávají se také do pralinek nebo se konzumují syrové. Můžeme je mí taky ve slané a kořeněné verzi například s medvědím česnekem, rozmarýnem, se seznamem a solí. Pekanové ořechy se také přidávají do másla, mléka a může být i v sýru. Vyloupané ořechy můžeme skladovat v mrazničce až několik měsíců.

Zdravý prospěšné látky

Pekanový ořech obsahuje okolo 10% bílkovin a více než 60% zdravých tuků. Dále obsahuje vlákninu, provitamin A, vitamín B, draslík, železo, fosfor a hořčík.
Konzumace výrazně podporuje obranyschopnost, má pozitivní účinky na trávení, pročišťuje cévy. Díky hořčíku má protizánětlivé schopnosti a prospívá nervové soustavě. Díky látkám které obsahuje, snižuje tlak a posiluje imunitu.

Tip na závěr – pokud chcete, aby byli ořechy lépe stravitelné tak je přes noc namáčejte. Ráno budou mnohem lépe stravitelné a pro tělo budou mít větší přínos.