V pohybu s NUTSMAN a SILVIÍ - LEKCE 5

✨Vítejte u pátého dílu seriálu V POHYBU S NUTSMAN A SILVIÍ✨
Dnes se zaměříme na naše ESÍČKA. Bolest v oblasti SI skloubení nás dokáže hodně potrápit.😔 SI, neboli sakroiliakální skloubení, je spojení mezi křížovou kostí a pánví. Tento kloub je klíčový pro stabilitu a přenos váhy mezi horní a dolní částí těla. Když SI skloubení nefunguje správně, může to vést k bolesti v dolní části zad, bocích, hýždích a dokonce i v nohách. Tato bolest může být opravdu nepříjemná a omezující.

NUTSMAN Blog cvičení 5 BLOG 1
Představte si, že se ráno probudíte a každé otočení v posteli vám způsobí ostrou bolest. Nebo že se snažíte zvednout něco těžkého, ale místo toho cítíte píchání v dolní části zad. To vše může být příznakem problémů s SI skloubením. Věděli jste, že až 25% lidí s chronickou bolestí zad má problémy právě v této oblasti? To je docela vysoké číslo!
Naštěstí existují cviky, které vám mohou pomoci bolest uvolnit, případně dobře poslouží i jako prevence.😊 Popadněte jóga blok nebo jakoukoliv jinou podobnou podložku a cviky vyzkoušejte! 🌟


Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak uvolnit SI skloubení, je cvičení. Zde je několik cviků, které vám mohou pomoci:
1. Most: Tento cvik posiluje svaly v oblasti hýždí a dolní části zad. Lehněte si na záda, pokrčte kolena a postavte chodidla na zem. Pomalu zvedejte pánev nahoru, dokud vaše tělo neformuje přímku od kolen až po ramena. Držte tuto pozici několik sekund a pak pomalu spusťte zpět dolů. Opakujte 10-15krát.
2. Natažení čtyřhlavého svalu: Postavte se na jednu nohu a druhou nohu pokrčte za sebou, přičemž držte kotník rukou. Měli byste cítit natažení přední části stehna. Držte tuto pozici 30 sekund a pak vyměňte nohy.
3. Natažení hamstringů: Sedněte si na zem s jednou nohou nataženou před sebe a druhou nohou pokrčenou tak, aby chodidlo bylo přitisknuto k vnitřní straně stehna protilehlé nohy. Pomalu se předkloňte směrem k natažené noze, dokud neucítíte natažení v zadní části stehna. Držte tuto pozici 30 sekund a pak vyměňte nohy.
4. Natažení piriformis: Lehněte si na záda, pokrčte jednu nohu a položte její kotník přes koleno druhé nohy. Rukama chyťte stehno nohy, která zůstala na zemi, a přitahujte ji směrem k hrudníku. Držte tuto pozici 30 sekund a pak vyměňte nohy.
Nezapomeňte, že pravidelné cvičení a správná technika jsou klíčové pro prevenci bolesti v oblasti SI skloubení. Pokud ale bolest přetrvává nebo se zhoršuje, je důležité navštívit odborníka.


A teď něco o výživě! Víte, jak mohou mandle podpořit Vaše zdraví? 🌰👀 Mandle jsou totiž nejen dobré, ale obsahují spoustu důležitých živin a minerálů. Mandle jsou bohaté na vitamín E, hořčík, a zdravé tuky, které mohou podpořit vaše srdce a celkové zdraví.
Zařaďte si mandle od @nutsman_cz do svého jídelníčku! 🌰🍀 Mandle mohou být skvělým doplňkem do snídaní, například do jogurtů, ovesných vloček nebo smoothie. Můžete je také přidat do salátů, pečení nebo je jednoduše konzumovat jako zdravou svačinu.


Například, co byste řekli na jednoduchý recept na mandlový chia pudink? Stačí smíchat chia semínka, mandlové mléko, trochu medu a nastrouhané mandle. Směs nechte přes noc v lednici a ráno máte připravený výživný a chutný pudink, který vám dodá energii na celý den.
Doufáme, že vám dnešní díl přinesl nejen užitečné tipy na cvičení, ale také inspiraci pro zdravější a chutnější jídelníček. Ať už bojujete s bolestí v oblasti SI skloubení nebo se jen snažíte žít zdravěji, pamatujte, že každý krok správným směrem se počítá. Buďte trpěliví a vytrvalí – vaše tělo vám za to poděkuje.

Video najdete na našem FACEBOOKU nebo INSTAGRAMU

Tým NUTSMAN a Silvie