GASTRO rýže basmati natural 5kg
Popis
Složení: rýže basmati
Balení: 5000 g
Rýže
Původ má v tropických oblastech Afriky, Asie a Austrálie. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace.
Obilky rýže poskytují jednu z nejdůležitějších potravin na světě. A to především druh rýže setá, v menší míře pak druh rýže africká. Rýže neobsahuje lepek a je vhodná pro diabetiky. Obilky se používají buď neloupané, nebo loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka. Rýžové otruby jsou používány ke snížení rizika rakoviny tlustého střeva.
Druhy rýže:
- přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy
- bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné
- arborio – kulatozrnná rýže, vhodná do italského rizota
- basmati – používá se v indické kuchyni
- jasmínová – voňavá, používá se v čínské kuchyni
- lepkavá černá, lepkavá bílá – používá se do nákypů, součást kuchyně dálného východu
Využití:
Hlavní využití rýže je coby potraviny – jako součást pokrmů (se zeleninou, masem, omáčkami), jako příloha, v některých receptech (rýžový nákyp, rýžový puding, rýžové nudle, suši) hraje hlavní roli.
Rýži lze nechávat kvasit a vyrábět z ní alkoholické nápoje (rýžové pivo a víno a z nich odvozené destiláty).
Basmati rýže
Pěstuje se v Indii a Pákistánu v oblasti, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Má delší zrna než jasmínová rýže a nelepí. Jde o sypkou rýži s jemným kouřovým aroma a chutí po oříšcích.
Využití:
Hodí se ke smaženému masu, ale i k pečeným či grilovaným pokrmům. Jako příloha k prakticky všem jídlům, která se obejdou bez omáčky. A to jak k těm exotickým, tak evropským. Moc chutná dětem. Samotná i nesolená. Její výhodou je rychlá příprava.
Doba vaření: 10 minut
Hmotnost | 5.3 kg |
Produt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 1548 kJ /370 kcal |
Tuky | 2,9 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,4 g |
Bílkoviny | 7,9 g |
Sacharidy | 77,2 g |
- z toho cukry | 0,9 g |
Vláknina | |
Sůl | 0,01 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.