NUTSMAN Kmín tmavý celý ČR

Neohodnoceno
 
 


Kmín je jedním z nejstarších koření u nás i ve světě. Roste planě na lukách, mezích a pastvinách po celé Evropě, severní Africe a přední Asii. Kmín se používá při pečení, do brambor i k masu. Vhodný je k dochucení polévek, ryb nebo zelí. Zároveň je velice oblíbený díky svým léčivým účinkům, pomáhá při trávení a proti nadýmání. Kmínu se odpradávna přisuzovaly magické vlastnosti pro svou pronikavou aromatickou vůni.

Cena od 35 Kč bez DPH
od 40,30 Kč / ks
Kategorie Semena a semínka
Zvolte variantu
Množství: 250 g Skladem 40,30 Kč / ks
35 Kč bez DPH
   
Množství: 500 g Skladem 55,60 Kč / ks
48,30 Kč bez DPH
   
Množství: 1000 g Skladem 86,10 Kč / ks
74,90 Kč bez DPH
   
Množství: 3000 g (3 x balení po 1000 g) Skladem 233,10 Kč / ks
202,70 Kč bez DPH
   
 

20190821_190432_0000 

Složení: semena kmínu

Skladování: v suchu a temnu při teplotách do 18°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.

Alergeny: Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji sezamu a arašídů.

Země původu: Rusko, Egypt, Česká republika

 10_1

Kmín je dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých dorůstající až 100 cm. Silice (prchavý olej) obsahuje karvon a limonen. V prvním roce vytváří růžici řapíkatých listů s lístky čárkovitými. Ve druhém roce rozkvétají okolíky drobných květů. Květy jsou bíle zbarvené. Rostlina kvete v květnu a červnu. Plody, dvounažky, mají hnědou barvu a po rozdrcení vydávají silnou kořeněnou vůni. Pěstuje se v půdách bohatých na humus a na slunných místech.

Historie a původ

Kmín pochází z mírného pásma Asie. Semena kmínu byla nalezena v kolových stavbách z mladší doby kamenné ve 3. tisíciletí před naším letopočtem a na několika archeologických nalezištích v Egyptě. Starověká egyptská civilizace používala kmín jako koření k dochucování pokrmů a jako konzervační látku při mumifikaci faraónů.

Kmín je zmíněn v Bibli ve Starém i Novém zákoně nejen k dochucení polévek a chleba, ale také jako měna, se kterou se platily desátky kněžím. Kmín nechyběl ani v kuchyních v antickém Řecku a Římě, kde ho velmi často používali jako náhradu za černý pepř, jehož dovoz byl velice složitý a nákladný. V Indii je po několik tisíciletí důležitou ingrediencí pro polévky a další tradiční jídla. Navíc je populárním základem mnoha kořenících směsí.

Během středověku byl kmín jedním z nejpoužívanějších a nejoblíbenějších koření. Do Ameriky byl dovezen španělskými a portugalskými kolonisty.

Použití

Kmín je populární koření na Středním východě, ale také asijské, středomořské a mexické kuchyně. V kuchyni je kmín nepostradatelný, používá se jako přísada při pěčení (žitný chléb, pečivo nebo slané zákusky). Pečivu dodává jemnou, výraznou a nenahraditelnou chuť. Můžeme ho použít také při vaření brambor, úpravě masa, dochucování polévek, přípravě pomazánek, salátů a kyselého zelí. Vhodný je v kombinaci s tučnými a těžko stravitelnými pokrmy. Kmínová silice se s oblibou využívá také k výrobě likérů.

 

 

.

Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy
Produt obsahuje tyto alergeny 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 1570 kJ/ 375 kcal
Tuky 22,27 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 1,54 g
Bílkoviny 22,27 g
Sacharidy 44,24 g
- z toho cukry 2,25 g
Vláknina 10,5 g
Sůl 0,0 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.