NUTSMAN Brusinky v hořké čokoládě
Popis
Složení: HOŘKÁ ČOKOLÁDA 65 % ± 5 % ˗ cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, rostlinné tuky (palmový olej, olej z máslovníku, Sal, olej z jader manga), mléčný tuk, emulgátory: slunečnicový lecitin a polyglycerylpolyricinoleát; přírodní vanilkové aroma,
PROSLAZENÉ KLIKVY (Vaccinium macrocarpon) 33 % ± 1 % ˗ klikvy, cukr, slunečnicový olej,
LEŠTICÍ SMĚS ˗ tapiokový škrob, cukr, lešticí látka: šelak; kokosový olej, kyselina: kyselina citronová, konzervant: kyselina sorbová V hořké čokoládě obsah kakaové sušiny nejméně 38 %. Vedle kakaového másla obsahuje čokoláda rostlinné tuky.
PŘÍDATNÉ LÁTKY: Emulgátor - E 322 - slunečnicový lecitin Emulgátor - E 476 - polyglycerylpolyricinoleát Lešticí látka - E 904 - šelak Kyselina - E 330 - kyselina citronová Konzervant - E 200 - kyselina sorbová
Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 20°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Mléko a výrobky z něj.
Země původu: Česká republika
Brusnice brusinka je rostlina z čeledi vřesovcovitých. Plodem této rostliny je brusinka, která dala jméno celé rostlině. Roste v kyselých, na minerály chudých půdách, konkrétně na svazích kopců a hor jehličnatých lesů, na vřesovištích i rašeliništích v mírném pásu severní polokoule.
Plody – brusinky, jsou červené (dozrávají z bílých až průhledných) bobule o průměru 5 až 8 mm. Jsou jedlé, kyselé nahořklé, dozrávají v srpnu až říjnu.
Složení a vliv na zdraví
Brusinky obsahují především antioxidanty, dále vyváženou směs vitaminů (především A, B a C) a minerálních látek, ceněné jsou i pro obsah organických kyselin (např. kyselina benzoová). Antioxidanty svými účinky snižují pravděpodobnost onemocnění srdce a oběhového systému a mají pozitivní vliv na některé typy rakoviny. Obsahují také třísloviny. Bojují proti:
Infekcím močových cest
Brusinky jsou nejlépe známým bojovníkem proti tomuto onemocnění, i jako ochránce a prevence před jeho vznikem.
Kardiovaskulárním onemocněním
Některé důkazy naznačují, že polyfenoly obsažené v brusinkách snižují riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami. Údajně zabraňují hromadění krevních destiček a snižují krevní tlak pomocí antizánětlivého mechanismu.
Rakovině
Podle výzkumů jsou tyto malé červené plody velkými bojovníky s rakovinovými onemocněními. Ze studií vyplynulo, že pomáhají procesu zpomalení progrese nádoru, zvláště pak rakoviny prostaty, jater, prsu, vaječníků a tlustého střeva.
Pomáhají při ústní hygieně
Obsahují látky, které zlepšují stav a zdraví dutiny ústní. Opět zde bojují s bakteriemi, kterým zabraňují, aby se v ústech usazovaly, a to především na zubech. Podle odborníků mohou být brusinky také prospěšné při onemocnění dásní.
Využití:
Brusinky se zpracovávají v potravinářství jako čerstvé, sušené, v podobě marmelád a podobně.
V lidovém léčitelství – listy brusinek se používají jako složky čajových směsí s močopudným a dezinfekčním účinkem, jako prostředek pomáhající při průjmech, některých nemocech žlučníku i léčbě cukrovky.
Extrakty z brusnice se využívají ve farmaceutickém průmyslu. Přidává se do doplňků stravy určeným na léčbu problémy s močovým ústrojím.
Také se využívají na marmelády, džusy, jako přídavek do jogurtů atd.
KLIKVA
Klikva je rod rostlin z čeledi vřesovcovitých. Rod klikva je řazen do rodu brusnice.
Jejím plodem je bobule, která se podobá brusince. Jejím domovem je oblast střední a východní Kanady (od provincie Ontario po Newfoundland) a severovýchod a střední sever Spojených států (Severovýchod, Oblast Velkých jezer a Appalačské pohoří až po Severní Karolínu a Tennessee). Zdomácněla též v částech Evropy a na několika místech na západě Kanady (Britská Kolumbie) a na západním pobřeží USA.
Složení
Klikva obsahuje hodně vitamínu C a betakarotenu, obsahuje také vitaminy skupiny B1 a B2, stopy draslíku, manganu a železa, vlákninu, bioflavonoidy, organické kyseliny a pektin.
Účinky na zdraví
- prevence zánětu močových cest
- prevence zánětu při cévkování (zavedení permanentního močového katetru)
- prevence ledvinových kamenů
- prevence žaludečních vředů způsobených bakterií Helicobacter pylori
- prevence zánětu v ústech, zánět dutiny ústní
- má obecně antibiotické účinky
- prevence infarktu
- prevence anginy pectoris (ucpaných koronárních cév zásobujících srdeční sval myokard)
- antioxidant, antioxidační účinky
- snižuje hladinu LDL cholesterolu (hypercholesterolémie)
Využití
V kuchyni nahradí brusinkový kompot nebo se zavařuje ve vlastní šťávě. Jako prevence proti nachlazení a horečce výborně pomáhá čaj či vylisovaná šťáva z plodů klikvy.
Klikva se připravuje podobně jako brusinky. Plody se zpracovávají do šťáv, kompotů, marmelád a džemů, suší se, mrazí a kandují. Kompoty nebo marmeláda jsou skvělé na svíčkovou omáčku, snadno vyrobíme „brusinkovou“ omáčku na steaky, sušené a proslazené používáme do různých dezertů a moučníků i k přípravě čajů.
Produt je zařazen do kategorie (?) | Bez lepku |
Produt obsahuje tyto alergeny | 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy) |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 2004 kJ / 479 kcal |
Tuky | 23,0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 13,0 g |
Bílkoviny | 3,1 g |
Sacharidy | 62,0 g |
- z toho cukry | 57,0 g |
Vláknina | 5,8 g |
Sůl | 0,01 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.