NUTSMAN Kumquat

Neohodnoceno
 
 

 

Kumquat je citrusový plod podobný naší mandarince, původem z Asie a Číny. Zdroj vitaminu C, draslíku, vápníku a mědi.

 

Cena od 129,60 Kč / ks bez DPH
od 149 Kč / ks
Kategorie Sušené ovoce
Zvolte variantu
Množství: 500 g Skladem 149 Kč / ks
129,60 Kč bez DPH
   
Množství: 1000 g Skladem 259 Kč / ks
225,20 Kč bez DPH
   
Množství: 3 kg (3 x balení po 1000 g) Skladem 719 Kč / ks
625,20 Kč bez DPH
   
 

20190821_190432_0000

Složení: Kumquat (42,47%), cukr (52%), maltóza (5%), sůl 0,3 g, regulátor kyselosti: E509 (2%), konzervant E220: oxid siřičitý (0,01%)

Alergeny: Oxid siřičitý. Může obsahovat stopy mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji, sezamu a arašíd.

Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 20°C. Po otevření ihned spotřebujete. Chraňte před přímým slunečním zářením.

Země původu: Taiwan

10_1

Kumquat a jeho účinky a použití:

· zdroj vitaminu C

· antioxidant

· posiluje imunitní systém · více o účincích kumquatu

· 100 g plodů pokryje denní dávku draslíku

· kloktadlo při bolestech v krku (Kousky ovoce naložíte do soli, přidáte vodu a můžete kloktat.)

Pokud máte rádi citrusy a hledáte něco jiného než citróny a pomeranče, zkuste ochutnat a pak si třeba i vypěstovat kumquat. Získáte s ním perfektní zásobu vitamínu C, který vás postaví na nohy při každém méně závažném onemocnění.

Kumquat (nebo taky počeštěně kumkvat) není vyloženě citrus. Jde o ovoce, které je s citrusy příbuzné. Vypadá jako maličký pomeranč, bývá šišatý a dosahuje délky 2-4 centimetry. Na rozdíl od pomerančů nebo citrónů ale můžete z kumquatu jíst nejen jádro, ale taky slupku. Stačí odtrhnout stopku, a pokud si ovoce přinesete z obchodu, tak pořádně umýt. Pak můžete začít hodovat.

Zatímco pomeranč bývá sladkokyselý a citrón kyselý, kumquat nabízí kromě sladkokyselé chuti taky tu hořkou. Tím mnohé odradí, ale jiní si ho z tohoto důvodu zamilují. Kdyby ne, nepřežilo by tohle drobné ovoce od 12. století až dosud. Zrodilo se právě tehdy, v Číně, a do Evropy připutovalo během 19. století.

Na našem kontinentu se mu nejblíž hodně daří v Řecku, kde se z něj vyrábí dokonce i likér. Ze syrového ovoce můžeme kromě vitamínu C čerpat taky vápník, měď a draslík. Podstatné je i zastoupení antioxidantů, které lidskému tělu velmi prospívají.

 Jak na pěstování aneb Co když to člověku zachutná

Kumquat si nemusíte kupovat na váhu v obchodě. Navíc je sice občas vidět, ale ne vždycky a všude. Pokud vám tedy zachutná a budete si ho chtít pěstovat, máme pro vás návod. Mimochodem – stromek zalahodí i vašim očím. V Číně ho milují nejen jako ovoce, ale i jako ozdobnou zeleň s nádherně oranžovými plody.

Tím nejjednodušším způsobem, jak ho získat a pěstovat, je pořídit si ho v květináči obchodě, k dostání bývá i v některých květinářstvích. Vyhovovat mu bude teplota mezi 20 a 24 °C, takže je vhodný do bytu. Kvést a plodit bude od května do listopadu, na zimu ho můžete umístit třeba na chodbu, protože bude vyžadovat teplotu okolo 10 °C. Na krátkou dobu snese i teplotu okolo bodu mrazu, ale příliš to neriskujte.

Na co si dát největší pozor? Na přílišné zalévání. Jakmile je rostlina přemokřená, začnou z ní opadávat listy a je zle. Plody sklízejte průběžně a zralé kousky nenechávejte na stromku moc dlouho. Během vegetačního období občas můžete do zeminy přidat hnojivo určené pro citrusy. V březnu je pak ideální čas na prostříhání.

Na druhou stranu nenechte rostlinu vysušit, zvlášť pokud bydlíte v paneláku, kde je vzduch permanentně suchý. I v takovém případě vám dá kumquat vědět, začne totiž shazovat listy. Vyřešit to můžete tím, že do jeho blízkosti postavíte nádobu s vodou, případně můžete stromek vlhčit rozprašovačem.

Kumquat vždycky potřebuje dostatek slunečního světla. Když není úplné horko, můžete ho klidně dát i na přímé světlo, například na balkón nebo terasu. Přes zimu je ideální nechat ho na okenním parapetu (uvnitř), a pokud bude světla málo, občas přisviťte i lampou.

 A co po sklizni? Do marmelády nebo k masu

Jakmile na stromku najdete oranžově zbarvené plody, neváhejte a sbírejte je. Když jich budete mít hodně, můžete si klidně vyrobit i marmeládu! Bohužel stromek takhle obsypaný nejspíš mít nebudete, takže to bude spíš na zobání zasyrova – tím báječně doplníte vitamín C.

Další možností je zdobení koktejlů kumquatem, případně je vynikající k masu. A když vás rozbolí v krku, plody nakrájejte, posolte a vzniklou šťávu pak kloktejte. Je to skvělý přírodní lék, který zmírní vaše trápení a urychlí proces nemoci.

Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez palmového oleje, Bez laktózy
Produt obsahuje tyto alergeny 12. Oxid siřičitý a siřičitany
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 1543 kJ/ 363 kcal
Tuky 0,0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,0 g
Bílkoviny 1,9 g
Sacharidy 87,4 g
- z toho cukry 83,1 g
Vláknina 2,9 g
Sůl 0,321 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.