NUTSMAN Mango lyofilizované

Neohodnoceno
 
Naprosto skvělé
 

 

Mango se pěstovalo již před zhruba čtyřmi tisíci lety na území dnešní Indie a Filipín. Odtud pak postupně migrovalo do ostatních koutů světa. Vysoký obsahu vitamínu A společně s obsahem denní doporučené dávky vitamínu C pomáhá výrazným způsobem při zrakové únavě či šerosleposti a současně chrání naší kůži a vlasy před UV zářením. Mango působí preventivně proti infekcím, nachlazení, dále uklidňuje nervy a dodává sílu ve stresových situacích.

Cena od 70,30 Kč bez DPH
od 80,80 Kč / ks
Kategorie Sušené ovoce
Zvolte variantu
Množství: 50 g Skladem 80,80 Kč / ks
70,30 Kč bez DPH
   
Množství: 100 g Skladem 143,10 Kč / ks
124,40 Kč bez DPH
   
Množství: 200 g (2 x balení po 100 g) Objednáno 266 Kč / ks
231,30 Kč bez DPH
 

20190821_190432_0000

Složení: Maliny 100%

Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 20°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.

Alergeny: Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji sezamu a arašídů.

Země původu: Česká republika/Čína

 

10_1

Mango je tropické ovoce, plod mangovníku. Mango je lahodné a šťavnaté ovoce s výraznou a osobitou chutí i vůní. Plody mají tvar asi 15 cm velké ledviny a mají celou škálu barev. Od zelené, přes žlutou až po červenofialovou.

Mango původně pochází z Indie, kde se našly fosilie tohoto ovoce staré 25 až 30 milionů let. V Indii se plody i rostlina těší obzvlášť velké oblibě. Mango je považováno za národní ovoce a jeho strom se považuje za symbol moci a síly. Pro Hindy a buddhisty má dokonce i náboženský význam. Strom se dožívá až 350 let.

Složení a vliv na zdraví

Toto tropické ovoce má neobvykle vysoký obsah hned tří antioxidantů – vitaminu C, E a betakarotenu. Všechny jsou nezbytné pro náš imunitní systém a chrání naše tělo před volnými radikály a stárnutím buněk. Nesmíme zapomenout na vitamin A, který je důležitý pro náš zrak, zvláště jako prevence i jako lék proti šerosleposti. Vitaminy A a E podporují obnovu sliznic, proto ho můžeme využít k doléčení rýmy, zánětu hrdla a kašle. Mango patří mezi nejbohatší přírodní zdroje vitaminu B6. Jeho nedostatek se projevuje nervozitou, nespavostí, nesoustředěný a depresemi. Betakaroten, mangan a měď, se starají o zdravou barvu a pigmentaci pleti.

Blahodárně působí kyselina pantotenová, která oživuje barvu a kvalitu vlasů a brání jejich nadměrnému vypadávání. Zinek pomáhá proti únavě očí, pomáhá zpevňovat vaziva a zvyšuje libido. Velké množství draslíku působí na vylučování přebytečných tekutin a tuků z těla. Proti problémům se štítnou žlázou bojuje mangan. Kromě toho mango obsahuje vápník a fosfor, které zajišťují zdravé kosti a zuby a srážlivost krve. Pomocník hořčík je důležitý pro zdravé nervy a srdce. Ovlivňuje trávení tuků a kontroluje práci svalů. Krevní tlak a hydrataci organismu řídí sodík. Dalo by se říci, že mango je taková přirozená “pilulka” zdraví.

Využití

Mango je nejlepší jíst čerstvé, můžete jej přidat do ovocného salátu, zmrzlinového poháru nebo sníst jen tak samotné. Bývá používané jako příloha k drůbeži, rybám nebo šunce.

Nezralé mango se pro vysoký obsah škrobu používá jako zelenina. Plody se zmrazují a kandují, jsou vhodné k přípravě kompotů, džemů a čatní. Připravuje se z něj dokonce i víno a pálenka.

Z manga se vyrábějí také přípravky na ošetření pleti, a to jak na opalování, tak i na její celkovou regeneraci. Stačí si jen vybrat z regálu v drogerii. V Asii se mango již tradičně používá jako přírodní pleťová maska na rozjasnění a zjemnění pokožky.

 

LYOFILIZOVANÉ OVOCE (SUŠENÉ MRAZEM)

Lyofilizace, též sušení mrazem nebo desikace je metoda sušení vlhkých materiálů. Využívá se často při sušení potravin.

Spočívá v tom, že při této metodě nedochází k přímému přechodu vody z kapalného do plynného skupenství, což je v mnohých případech příčina poškození sušeného materiálu. Lyofilizace je využívána také pro materiál, který nesnese vyšší teploty, jako například bakterie nebo buňky. Výsledkem procesu je tzv. lyofilizát.

V současnosti je lyofilizace využívána v oblastech farmacie, kosmetiky, potravinářství, taxidermie, archeologie a dalších odvětvích.

Lyofilizace potravin a její využití

Lyofilizované potraviny vynikají především nízkou hmotností, při zachování výživových látek a možností některých potravin uvedením do původního stavu rehydratací. V závislosti na balení mají pak lyofilizované potraviny prodlouženou životnost. Kvůli těmto vlastnostem jsou lyofilizované potraviny vhodné pro různé expedice nebo cestovatele. Díky tomu, že v průběhu procesu sušení teplota nepřesahuje hodnotu 42 °C, je možné lyofilizované potraviny využít v raw stravě. Lyofilizace

potravin nevyžaduje tak šetrný postup jako např. květiny nebo medikamenty a proto proces trvá průměrně 24 až 48 hodin.

Postup lyofilizace

Metoda má tři fáze. Nejprve se vlhký materiál zmrazí a následně se ve dvou krocích suší.

1) Zmrazení

Při tomto kroku se vlhký materiál zmrazí pod teplotu, při které nemůže existovat v kapalném skupenství. To zajistí, aby nedocházelo k tání místo k sublimaci. Při tuhnutí vody může dojít k mikroskopickému poškození materiálu, zejména pokud jde o původně živé buňky. Proto je nutné tuto fázi provádět velmi opatrně. Obvykle se materiál zmrazí na teplotu mezi -20 °C a -50 °C.

2) Primární sušení

Během této fáze je v mrazicím zařízení snížen tlak vzduchu na několik stovek Pa. Poté je dodáno tolik tepla (hlavně vedením a zářením, proudění tepla se prakticky neuplatňuje), aby voda mohla začít sublimovat. Takto se z materiálu odstraní asi 95 % vody. Sublimaci je třeba neuspěchat, aby nedošlo k narušení sušeného materiálu. Sušení trvá obvykle několik hodin až několik dní. Vzniklá vodní pára desublimuje na chladičích, které mívají teplotu pod −50 °C. Tím se zabrání vniku vodních par do vývěvy, což by zhoršilo její účinnost. Určení konce primárního sušení je zásadní pro pochopení celého procesu sušení daného produktu. U biotechnologických lyofilizátorů existuje několik pokročilých metod determinace momentu, kdy je primární sušení u konce, přičemž mezi běžně používané patří porovnání teploty polic s teplotou sušeného produktu nebo srovnáním hodnot mezi Piraniho vakuometrem a kapacitním manometrem.

3) Sekundární sušení

V případech, kdy je vhodné dosáhnout ještě suššího stavu, se přistupuje k druhé fázi sušení. Při této fázi se odstraní zbývající nezmrzlé molekuly vody, které se drží na povrchu pevných látek díky adsorpci. Teplota v sušicí komoře se zvedne, někdy až nad 0 °C, což naruší vazby mezi vodou a pevným materiálem. Tlak se obvykle ještě více sníží, až na zlomky Pa.

Po druhém sušení v materiálu zůstává okolo 1 až 4 % vody.

Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 391 kcal / 1635 kJ
Tuky 2,8 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
Bílkoviny 4,1 g
Sacharidy 86 g
- z toho cukry
Vláknina
Sůl 0,0336 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.