NUTSMAN Meruňky lyofilizované

Neohodnoceno
 
 

Lyofilizované ovoce představuje jeden z nejšetrnějších a nejkvalitnějších forem sušeného ovoce. Prudké zmrazení a následné pomalé sušení ve vakuu zbaví ovoce 95 % vody a případně i obsaženého alkoholu nebo kyseliny octové. Sušená ovoce přitom neztratí nic ze své chuti, a to bez jakéhokoli dalšího doslazování. Navíc si zachovají i strukturu, barvu a přirozenou vůni. Díky tomu je lyofilizovaná ovoce oblíbenou pochoutkou, kterou lze křoupat jen tak, nebo ji můžete jednoduše přidat do snídaňových směsí, kaší či jogurtů. Výhodou mrazem sušeného ovoce mimo jiné je i jeho dlouhá trvanlivost.

Cena od 74,50 Kč / ks bez DPH
od 85,70 Kč / ks
Kategorie Sušené ovoce
Zvolte variantu
Množství: 50 g Skladem 85,70 Kč / ks
74,50 Kč bez DPH
   
Množství: 100 g Skladem 152,80 Kč / ks
132,90 Kč bez DPH
   
Množství: 200 g (2 x balení po 100 g) Skladem 284 Kč / ks
247 Kč bez DPH
   
 

20190821_190432_0000

Složení: Meruňky

Alergeny: Může obsahovat stopy mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji, sezamu a arašídů nebo oxidu siřičitého.

Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 20°C. Po otevření ihned spotřebujete. Chraňte před přímým slunečním zářením.

 

10_1

Meruňka obecná je strom z rozsáhlého rodu slivoň (Prunus), kam patří také broskvoň, třešeň nebo švestka. Pochází z Číny. Do Evropy se dostala přes Arménii počátkem letopočtu, do Česka se rozšířila z Itálie přes Slovinsko, Štýrsko a Rakousy.

Plody meruňky jsou peckovice s oranžovým oplodím. Kvete na loňských letorostech. Dozrávají většinou uprostřed léta. Konzumují se buď v čerstvém stavu, zavařené či v podobě džemu nebo marmelády, jež jsou velmi oblíbená pro kyselosladkou chuť a příjemnou vůni, oblíbené jsou i sušené meruňky.

Jednotlivé plody různých odrůd mají hmotnost 50–90 gramů.

Pěstuje se v oblastech s mírnou zimou, v Česku jen ve vinorodných krajích. Nejlepší meruňkové polohy jsou na jižní Moravě, jihozápadním a východním Slovensku, v nadmořské výšce do 250 m, s průměrnou roční teplotou nad 8,5 °C a úhrnem ročních srážek 550 mm, musí být chráněny před pronikáním chladných větrů.

Nejrozšířenější je v Česku odrůda Velkopavlovická, s poměrně velkými plody výborné kvality. Je však citlivá na jarní mrazy a houbové choroby. V poslední době se zkouší nově vyšlechtěné, odolnější odrůdy. Další odrůdy meruněk jsou například: Bergeron, Karola, Goldrich, Hargrand nebo Maďarská.

Složení

Meruňky obsahují velké množství beta karotenu a vitamínu A a C. Najdeme v nich také vitamíny skupiny B a řadu cenných minerálních látek, například draslík, hořčík, železo, fosfor a křemík.

Obsahují asi 200 účinných látek, zvláště bioflavonoidů. Meruňky patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci.

Vliv na zdraví

- podporují imunitu a zhášení volných radikálů

- omlazují a zpomalují stárnutí buněk

- zlepšují náladu

- pomohou z únavy a nesoustředění

- ozdravují sliznice, kůži, vlasy, nehty

- podporují tvorbu buněk

- zlepšují krevní obraz

- pomáhají od suchosti sliznic krku a nosohltanu

- zmírňují astmatické příznaky

Využití

Příloha

Meruňky mohou být kromě zavařenin, marmelád, krémů nebo koláčů použity také jako příloha ke slaným jídlům, zvláště pak ke drůbeži, u které lehce nakyslé meruňky zvýrazní její chuť.

Nádivky a čatní

Meruňka, která se sama nabízí hlavně do slaných nebo sladkých nádivek z mandlového prášku, slouží také k přípravě lahodného čatní.

 

LYOFILIZOVANÉ OVOCE (SUŠENÉ MRAZEM)

Lyofilizace, též sušení mrazem nebo desikace je metoda sušení vlhkých materiálů. Využívá se často při sušení potravin.

Spočívá v tom, že při této metodě nedochází k přímému přechodu vody z kapalného do plynného skupenství, což je v mnohých případech příčina poškození sušeného materiálu. Lyofilizace je využívána také pro materiál, který nesnese vyšší teploty, jako například bakterie nebo buňky. Výsledkem procesu je tzv. lyofilizát.

V současnosti je lyofilizace využívána v oblastech farmacie, kosmetiky, potravinářství, taxidermie, archeologie a dalších odvětvích.

Lyofilizace potravin a její využití

Lyofilizované potraviny vynikají především nízkou hmotností, při zachování výživových látek a možností některých potravin uvedením do původního stavu rehydratací. V závislosti na balení mají pak lyofilizované potraviny prodlouženou životnost. Kvůli těmto vlastnostem jsou lyofilizované potraviny vhodné pro různé expedice nebo cestovatele. Díky tomu, že v průběhu procesu sušení teplota nepřesahuje hodnotu 42 °C, je možné lyofilizované potraviny využít v raw stravě. Lyofilizace

potravin nevyžaduje tak šetrný postup jako např. květiny nebo medikamenty a proto proces trvá průměrně 24 až 48 hodin.

Postup lyofilizace

Metoda má tři fáze. Nejprve se vlhký materiál zmrazí a následně se ve dvou krocích suší.

1) Zmrazení

Při tomto kroku se vlhký materiál zmrazí pod teplotu, při které nemůže existovat v kapalném skupenství. To zajistí, aby nedocházelo k tání místo k sublimaci. Při tuhnutí vody může dojít k mikroskopickému poškození materiálu, zejména pokud jde o původně živé buňky. Proto je nutné tuto fázi provádět velmi opatrně. Obvykle se materiál zmrazí na teplotu mezi -20 °C a -50 °C.

2) Primární sušení

Během této fáze je v mrazicím zařízení snížen tlak vzduchu na několik stovek Pa. Poté je dodáno tolik tepla (hlavně vedením a zářením, proudění tepla se prakticky neuplatňuje), aby voda mohla začít sublimovat. Takto se z materiálu odstraní asi 95 % vody. Sublimaci je třeba neuspěchat, aby nedošlo k narušení sušeného materiálu. Sušení trvá obvykle několik hodin až několik dní. Vzniklá vodní pára desublimuje na chladičích, které mívají teplotu pod −50 °C. Tím se zabrání vniku vodních par do vývěvy, což by zhoršilo její účinnost. Určení konce primárního sušení je zásadní pro pochopení celého procesu sušení daného produktu. U biotechnologických lyofilizátorů existuje několik pokročilých metod determinace momentu, kdy je primární sušení u konce, přičemž mezi běžně používané patří porovnání teploty polic s teplotou sušeného produktu nebo srovnáním hodnot mezi Piraniho vakuometrem a kapacitním manometrem.

3) Sekundární sušení

V případech, kdy je vhodné dosáhnout ještě suššího stavu, se přistupuje k druhé fázi sušení. Při této fázi se odstraní zbývající nezmrzlé molekuly vody, které se drží na povrchu pevných látek díky adsorpci. Teplota v sušicí komoře se zvedne, někdy až nad 0 °C, což naruší vazby mezi vodou a pevným materiálem. Tlak se obvykle ještě více sníží, až na zlomky Pa.

Po druhém sušení v materiálu zůstává okolo 1 až 4 % vody.

Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie
Tuky
- z toho nasycené mastné kyseliny
Bílkoviny
Sacharidy
- z toho cukry
Sůl

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.