NUTSMAN Rozinky Zlaté Jumbo
Popis
Složení: Rozinky, slunečnicový olej, konzervant (oxid siřičitý)
Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 18°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji sezamu a arašídů.
Země původu: JAR
Rozinky, často též hrozinky, jsou sušené plody (tzv. bobule) vinné révy.
Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů. Pokud se rozinky skladují delší dobu, cukr uvnitř krystalizuje, krystalky se však dají rozpustit krátkým ponořením rozinek do nějaké tekutiny (alkohol, ovocná šťáva, mléko či horká voda).
Výroba
Pro sušení se hroznové víno sklízí během měsíce srpna, rozloží se na slámu či zavěsí a nechá se po dobu tří týdnů sušit. Na 1 kilogram sušených rozinek se spotřebuje přibližně 4 kg čerstvých hroznů. Už jsou dokonce vyšlechtěné odrůdy, jež mají tenkou slupku a neobsahují jadérka, která zvláště dětem příliš nechutnají. Díky slunečním paprskům hrozny získají nahnědlou barvu, protože cukry přirozeně reagují s aminokyselinami.
Složení
V sušených plodech vinné révy se ukrývá celá řada nutričně významných látek. Z vitamínů to jsou vitamíny řady B, vitamín A, vitamín E a malé množství vitamínu C. Z minerálních látek dominuje u žen často nedostatkové železo.
Rozinky jsou stejně jako plody vinné révy významným zdrojem tzv. antioxidantů – látek, jež nás chrání před nebezpečnými volnými radikály z ovzduší i potravin (ve velkém objemu v organismu vznikají i při stresu a náročných sportovních výkonech).
Mezi nejvýznamnější rozinkové antioxidanty patří katechin, quercetin a také populární resveratrol.
Vliv na zdraví
Už naši předkové říkávali, že s jednou snědenou rozinkou jako by do těla přišla jedna kapka krve. Je vidět, že přikládali rozinkám velkou důležitost i ze zdravotního hlediska.
Rozinky mají vysoký obsah boru, který má výborný vliv na stavbu kostí a slouží jako prevence osteoporózy. Současně jsou rozinky prospěšným antioxidantem a díky vláknině také zdravé pro střeva. Obsahují i vitamíny a nerostné látky – draslík, vápník, fosfor, zinek, železo a hořčík. V lidovém léčitelství se používají proti zácpě, na léčbu nechutenství a anémie.
Využití
Mohou se jíst syrové, především však se používají při pečení či vaření. Rozinky se nejčastěji používají jako přídavek ke sladkým jídlům (obilné kaše, vločky, nákypy), při pečení (bábovky, mazance). Najdeme je v müsli, cereálních směsích i müsli tyčinkách.
Produt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy |
Produt obsahuje tyto alergeny | 12. Oxid siřičitý a siřičitany |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 1264 kJ / 302 kcal |
Tuky | 0,5 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Bílkoviny | 3,4 g |
Sacharidy | 79 g |
- z toho cukry | 59,2 g |
Vláknina | 3,4 g |
Sůl | 0,01 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.