NUTSMAN Zázvor kousky 12-20mm BEZ SO2
Popis
Složení: Zázvor sušený (90%), fruktóza (10%)
Alergeny: Může obsahovat stopy mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji, sezamu a arašídů.
Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 20°C. Po otevření ihned spotřebujete. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Země původu: Thajsko
Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru lékařského. Může mít žlutou, okrovou až červenou barvu. Má výraznou pryskyřičnou vůni, jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá).
Zázvor je původem exotická rostlina (Čína, Indie), která je ale v Evropě známá po staletí. Používali ho Řekové i Římané, zdomácněl ve středověké evropské kuchyni.
V obchodech je známý v různě připravených formách jako zázvor černý (oddenky neoloupané) a zázvor bílý (oddenky oloupané), v Japonsku se pak používá růžový zázvor (nakládané plátky oddenku).
Složení
Představte si, že zázvor obsahuje až 640 různých chemických látek. Esenciální oleje dodávají zázvoru jeho typickou vůni a k tomu obsahuje množství vitamínů A, B1, B2, C, E a také minerální látky sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Díky gingerolu má zázvor svoji typickou chuť. Chemické složení gingerolu připomíná svým složením kapsein, který obsahují chilli papričky.
Vliv na zdraví
Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy. Používá se též jako afrodisiakum, a to především mladý oddenek, často v kombinaci s medem. Zázvor stimuluje tvorbu trávicích šťáv, a tak dokáže potlačit nepříjemné stavy, jako jsou pálení žáhy, nadýmání či plynatost.
Využití
Největší pozornosti se těší zázvorové nápoje (čaje, limonády či pivo) a pokrmy s čerstvým zázvorem nebo zázvorem ve formě koření. Zázvor najdete běžně v nabídce supermarketů i obchodů se zdravou výživou. Zázvor je dostupný také v lékárnách jako potravinový doplněk (sirupy, kapsle apod.)
Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví.
Zázvor se často používá jako koření, tzn. sušený. Ať už jde o jednodruhové koření vhodné do slaných i sladkých jídel či kořenící směsi (například kari), kam se zázvor přidává, vždycky zázvor kromě aromatu a výrazné chuti dodává pokrmům něco navíc – pozitivně totiž ovlivňuje proces zažívání.
Produt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 1465 kJ/ 350 kcal |
Tuky | 0,0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,0 g |
Bílkoviny | 0,0 g |
Sacharidy | 85,0 g |
- z toho cukry | 62,0 g |
Vláknina | 4,0 g |
Sůl | 0,0 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.