VŠE DO NEDĚLE - 1kg PISTÁCIE ZDARMA // 10% SLEVA na všechny NUTSMAN produkty s kódem: DNY10 // Nákup nad 999Kč = LYO ZDARMA. Vyberte jako dárek v košíku.,

Tamari sójová omáčka 250ml BIO

Neohodnoceno
 
 


Sójová omáčka do omáček, na dušená masa nebo do zeleninových salátů. V kuchyni se uplatní zvláště při přípravě čínských a asijských jídel.

 
Dostupnost Skladem
Cena 93 Kč bez DPH
104 Kč / ks    
Kategorie Zdravé potraviny
 

20190821_190432_0000

Složení: 
voda, sojové boby 33%, jedlá mořská sůl 15,4%, destilované Sake (voda, rýže, jedlá sůl, fermentační činidlo: Aspargillus oryzae), pražené sojové boby 2,5%, fermentační činidlo: Aspargillus oryzae.

Skladování: V chladu a suchu.

Balení: 250 ml

 

10_1

Historie sójové omáčky

Čína má ve své kuchyni nepřeberné množství exotických koření a omáček a ta sójová je jen jednou z nich. Svůj původ má v „Říši středu“ a patří k nejstarším ochucovadlům na světě. Její původ se datuje až do dynastie Čou (přibližně 1 100 – 256 př. n. l.).

Nejdříve omáčka sloužila k  uchování masa, a to kvůli velkému obsahu soli. To, co ze šťávy zbylo, se použilo k dochucení. Podle pověsti v dobách, kdy se šířil na východ do Číny buddhismus, hledali mniši, kteří byli vegetariáni, náhražku za předchozí dochucovací omáčku, která obsahovala šťávu z masa.

Výroba tradiční sójové omáčky

V Číně se jí říká ťiang jou, v Japonsku shoyu (čti šóju) anebo tamari (bezlepková verze). Všechny se dále dělí na další poddruhy. 

Ta pravá tradiční „sojovka“, jak se jí u nás běžně říká, se na rozdíl od umělých variant vyrábí kvašením uvařených sójových bobů a pražené a  rozdrcené pšenice v solném nálevu. Vše zraje za pomoci speciálních plísňových kultur (Aspergillus oryzae neboli „kodži“) v dřevěných sudech nebo kádích, které se pravidelně otevírají, aby se uvolnily plyny a  směs se promíchala.

Všestranné využití

Mnozí spotřebitelé při koupi sójové omáčky v obchodech přemítají, k čemu ji použít. Vlastně nemusí jít jen o recepty asijské kuchyně, použít ji můžete klidně i v tradičních českých pokrmech včetně dochucování polévek, omáček a podobně.

Sójovou omáčku lze vhodně využít i pro jídla, jako jsou restovaná zelenina, rýže, obalovaná ryba, guláše, salátové dresinky, kuře, hovězí i  vepřové. Také je skvělá k naložení masa, buď samotná anebo při smíchání s dalšími ingrediencemi 

Hmotnost 0.8 kg
Produkt je zařazen do kategorie (?) BIO, Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy
Produkt neobsahuje tyto alergeny 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 285 kJ/ 65 kcal
Tuky 0,3 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,0 g
Bílkoviny 12,0 g
Sacharidy 4,9 g
- z toho cukry 2,0 g
Vláknina
Sůl 16,0 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: