Hrách zelený loupaný 500g

Neohodnoceno
 
 


Hrách zelený - loupaný, půlený
.

Dostupnost Skladem
Cena 15,70 Kč bez DPH
18 Kč / ks    
Kategorie Zdravé potraviny
 

20190821_190432_0000

Složení: 
100 % hrách zelený

Balení: 500 g

10_1

Hrách je rod rostlin z čeledi bobovité. Jsou to jednoleté nebo vytrvalé šplhavé byliny s motýlovitými květy a nafouklými lusky. Hrachy jsou přirozeně rozšířené v počtu 2 až 3 druhů ve Středomoří a jihozápadní Asii.

Je to velmi důležitá potravina, protože dodává tělu mnoho potřebných živin - bílkovin, tuků a sacharidů. Je důležitá především pro ty, kteří nejedí maso a masné výrobky. V kombinaci se zeleninou a obilovinami poskytuje plnohodnotné bílkoviny. Hrách je velmi sytý a vydatný.

Hrách setý je velmi stará kulturní rostlina, pěstovaná v mírném klimatu po celém světě jako zelenina a luštěnina. Je pěstován i v subtropech v průběhu chladného období a také v horských oblastech tropů.

Léčivé účinky hrachu:

Čerstvý hrášek obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, provitamín A, z minerálních látek hodně hořčíku a draslíku, dále vápník, fosfor, železo, měď a molybden. Obsahuje také velmi hodnotné bílkoviny, kterými mohou vegetariáni částečně nahradit příjem masa.

Pravidelnou konzumaci lze doporučit v těhotenství a kojení, u dětí ve vývinu, sportovců a fyzicky pracujících lidí, protože hrášek svým složením podporuje růst a vývoj kostí, svalů i nervů. V těhotenství se dokonce podílí i na vývoji nervové soustavy plodu, u nás ostatních může pomoci v období oslabených nervů (deprese, podráždění, střídání nálad).

Je vhodný i pro diabetiky, protože podporuje činnost slinivky břišní (pankreatu). A určitě by neměl chybět v jídelníčku lidí s jakýmkoli srdečním onemocněním (srdeční ischémie, srdeční slabost, stavy po infarktu), protože svým unikátním složením harmonizuje činnost srdce a posiluje samotný srdeční sval, navíc mírně snižuje krevní tlak a cholesterol a zlepšuje stav ledvin.

Zelený hrách loupaný a půlený má výhodu, že je rychle uvařený. Nemusíte ho předem namáčet, jen propláchnout. Hrách není potřeba namáčet a vaří se cca 35 minut. Při správném vaření se zelený hrách nemá tendenci rozvářet a po dovaření je pevný na skus. Pří mixování nevytváří krém, ale spíše mouky, protože má pevnější konzistenci. Pokud máte problém s nadýmáním, můžete při vaření přidat saturejku nebo bazalku.

Využití v kuchyni:

- hrachová polévka

- kaše - při mixování je potřeba přidat dostatečně množství vody, aby vám nevznikla mouka

- karbanátky - z rozemletého vařeného hrachu, vejce, česneku, bylinek a soli a pepře vytvarujte placky, které smažte na oleji nebo je upečte v troubě, můžete do těsta přidat i houby

- příloha - hrách dobře chutná uvařený a smíchaný s rýží a restovanými houbami

Hmotnost 0.5 kg
Produt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy
Výživové údaje na 100 gramů:
Energie 1429 kJ / 338 kcal
Tuky 1,8 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,1 g
Bílkoviny 20,0 g
Sacharidy 55,0 g
- z toho cukry 0,0 g
Vláknina 13,0 g
Sůl 0,0 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.