Hrách zelený loupaný 500g
Popis
Složení: 100 % hrách zelený
Balení: 500 g
Hrách je rod rostlin z čeledi bobovité. Jsou to jednoleté nebo vytrvalé šplhavé byliny s motýlovitými květy a nafouklými lusky. Hrachy jsou přirozeně rozšířené v počtu 2 až 3 druhů ve Středomoří a jihozápadní Asii.
Je to velmi důležitá potravina, protože dodává tělu mnoho potřebných živin - bílkovin, tuků a sacharidů. Je důležitá především pro ty, kteří nejedí maso a masné výrobky. V kombinaci se zeleninou a obilovinami poskytuje plnohodnotné bílkoviny. Hrách je velmi sytý a vydatný.
Hrách setý je velmi stará kulturní rostlina, pěstovaná v mírném klimatu po celém světě jako zelenina a luštěnina. Je pěstován i v subtropech v průběhu chladného období a také v horských oblastech tropů.
Léčivé účinky hrachu:
Čerstvý hrášek obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, provitamín A, z minerálních látek hodně hořčíku a draslíku, dále vápník, fosfor, železo, měď a molybden. Obsahuje také velmi hodnotné bílkoviny, kterými mohou vegetariáni částečně nahradit příjem masa.
Pravidelnou konzumaci lze doporučit v těhotenství a kojení, u dětí ve vývinu, sportovců a fyzicky pracujících lidí, protože hrášek svým složením podporuje růst a vývoj kostí, svalů i nervů. V těhotenství se dokonce podílí i na vývoji nervové soustavy plodu, u nás ostatních může pomoci v období oslabených nervů (deprese, podráždění, střídání nálad).
Je vhodný i pro diabetiky, protože podporuje činnost slinivky břišní (pankreatu). A určitě by neměl chybět v jídelníčku lidí s jakýmkoli srdečním onemocněním (srdeční ischémie, srdeční slabost, stavy po infarktu), protože svým unikátním složením harmonizuje činnost srdce a posiluje samotný srdeční sval, navíc mírně snižuje krevní tlak a cholesterol a zlepšuje stav ledvin.
Zelený hrách loupaný a půlený má výhodu, že je rychle uvařený. Nemusíte ho předem namáčet, jen propláchnout. Hrách není potřeba namáčet a vaří se cca 35 minut. Při správném vaření se zelený hrách nemá tendenci rozvářet a po dovaření je pevný na skus. Pří mixování nevytváří krém, ale spíše mouky, protože má pevnější konzistenci. Pokud máte problém s nadýmáním, můžete při vaření přidat saturejku nebo bazalku.
Využití v kuchyni:
- hrachová polévka
- kaše - při mixování je potřeba přidat dostatečně množství vody, aby vám nevznikla mouka
- karbanátky - z rozemletého vařeného hrachu, vejce, česneku, bylinek a soli a pepře vytvarujte placky, které smažte na oleji nebo je upečte v troubě, můžete do těsta přidat i houby
- příloha - hrách dobře chutná uvařený a smíchaný s rýží a restovanými houbami
Hmotnost | 0.5 kg |
Produt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 1429 kJ / 338 kcal |
Tuky | 1,8 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Bílkoviny | 20,0 g |
Sacharidy | 55,0 g |
- z toho cukry | 0,0 g |
Vláknina | 13,0 g |
Sůl | 0,0 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.