POZOR: Tyčinky 1+2 ZDARMA míří do finále. Brzy bude vyprodáno. Tak nezmeškejte a moc děkujeme za pomoc v neplýtvání. Jste úžasní.

Lněné semínko v těhotenství: Zpříjemní vám chvíle před porodem?

Pokud patříte mezi nastávající maminky, zřejmě už jste narazila na různá doporučení, co jíst a které potraviny v tomto období raději vynechat. V tomto článku se zaměříme na lněné semínko – dobrotu plnou vitamínů, minerálů, vlákniny a omega 3 mastných kyselin. Zjistěte, zda si lněné semínko v těhotenství můžete dopřát a objevte všechny jeho benefity.

lnene-seminko

Co je to lněné semínko?

Lněné semínko často bývá označováno jako superpotravina, tedy potravina plná výživných látek, například vitamínů a minerálů. Jedná se o semínko lnu setého. Lněná semínka se mohou přímo konzumovat, často se však přidávají do slaných i sladkých pokrmů. Je možné jej přidat do jogurtu, do kaše nebo třeba do tvarohu. Mohou být součástí pečiva a hodí se také k přípravě dezertů. Z lněného semínka je možné připravit také čajový odvar.

Proč se používá?

Semínka lnu setého v sobě obsahují omega 3 mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny i vitamíny a minerály. Lněné semínko se pyšní vysokým obsahem vitamínů skupiny B a E, z minerálů v něm najdete například draslík, fosfor a také vápník, hořčík a železo. Je také plné vlákniny. Jedna lžíce jí obsahuje až 3 gramy.

Lněné semínko do jídelníčku zařaďte když...

  • chcete konzumovat více vlákniny – jedním z důvodů, proč se doporučuje zařadit lněné semínko před porodem, je právě vysoký obsah vlákniny. Ta totiž může fungovat jako účinný bojovník proti zácpě, což je problém, který nastávající maminky často trápí. Vlivem hormonů se zpomalí pohyb střev a správnému vyprazdňování nepomáhá ani tlak dělohy na střevo.
  • chcete potlačit pocit hladu – pokud máte potřebu pořád něco zobat, vláknina obsažená v lněném semínku vám může pomoci nekontrolovatelné nájezdy na ledničku zkrotit. Zvyšuje totiž pocit sytosti a zpomaluje vstřebávání glukózy ze stravy, čímž pomáhá zvládat tzv. vlčí hlad.
  • chcete doplnit kvalitní proteiny – lněné semínko je perfektním doplňkem v jídelníčku vegetariánů a veganů. nejen, že obsahuje plno bílkovin, ale navíc ho můžete využít místo vaječných bílků. Namočené ve vodě vytvoří gelovitou hmotu, která má podobné pojivové vlastnosti.

 

Benefity lněného semínka před porodem

Proč tedy zařadit lněné semínko před porodem? Kromě výše zmíněných benefitů lněné semínko v našem organismu váže vodu a bobtnáním vytváří gel. Po jeho konzumaci tedy usnadňuje nejen vyprazdňování, ale zároveň také provlhčuje porodní cesty. Lněné semínko se díky svým vlastnostem velmi často používá na zácpu v těhotenství a babské rady tvrdí, že může napomoci i k hladšímu průběhu samotného porodu.

tehotenstvi

Jak připravit lněné semínko před porodem?

Nemusíte se bát, že by lněné semínko vyvolalo kontrakce. I když se nejvíce doporučuje poslední týdny před porodem, můžete jej užívat po celou dobu těhotenství. Příprava lněného semínka je jednoduchá – stačí ho rozmixovat, povařit, zalít teplou vodou nebo nechat namočené přes noc. Důležité je konzumovat ho krátce po mixování, aby nemělo tendenci žluknout.

Kdy začít užívat lněné semínko v těhotenství?

Obecně se doporučuje začít užívat lněné semínko od 30. týdne těhotenství. Vyzkoušejte odvar z lněného semínka, který se doporučuje také pro podporu tvorby mateřského mléka. Nebojte se užívání lněného semínka konzultovat také se svým ošetřujícím lékařem, případně gynekologem. Ten vám může doporučit konkrétní dávkování přímo podle vašeho zdravotního stavu a věku.

Lněné semínko v těhotenství – dávkování

Užívejte v doporučeném množství jednu až dvě polévkové lžíce lněného semínka denně. Pokud si přidáváte mleté lněné semínko do pokrmů, nezapomeňte jej zapít dostatečným množstvím vody. Lněná semínka mají vcelku tvrdou slupku, proto si ke konzumaci vybírejte drcená nebo mletá semínka. Přidat je můžete také do polévek nebo třeba oblíbených pomazánek. Vyzkoušet můžete i lněný olej, který přidáte do salátu nebo si pravidelně dopřejte kávovou lžičku po jídle.

lnene-seminko_2 (1)

Kombinace maliníku a lněného semínka před porodem

O maliníku se říká, že je skvělým pomocníkem na méně bolestivý a hladší porod. V minulosti byl považován za jeden ze způsobů, jak porod vyvolat, a užívaly ho především maminky, které přenášely. 

Dopřejte si čaj z maliníkového listí, ovšem nejlépe až ve třetím trimestru. Na začátku těhotenství a v prvním trimestru se doporučuje jen jeden malý šálek tohoto čaje denně. Od 36. týdne můžete zvýšit dávku čaje až na čtyři malé šálky. Nepřekračuje však množství pěti šálků denně. Přesné dávkování vždy konzultujte se svým gynekologem, který posoudí, zda je pro váš konkrétní případ maliník vhodný a určí, jaké množství a kdy byste měla užívat. 

Lněné semínko můžete kombinovat i s maliníkem. Jednoduše si připravte čaj, kdy jednu polévkovou lžíci maliníku zalijete vroucí vodou a necháte 10 až 15 minut louhovat. Poté přidejte do maliníkového čaje jednu lžící mletého lněného semínka a pořádně promíchejte.

Další tipy, jak se připravit na porod

Pokud hledáte další možnosti, jak se připravit na porod a následně si jej usnadnit, vyzkoušet můžete také rady porodních báb. Ty doporučují užívání petrželové nati, levandule nebo také skořice a chia semínek

Po 36. týdnu můžete začít také s masáží hráze, kdy se snažíte masírovat pouze vnější část, mezi pochvou a konečníkem. Lépe se připravit na porod vám pomůže i masáž bradavek nebo milování s partnerem. Snažte se připravit nejen své fyzické tělo, ale také podpořte svou psychiku, ať už se jedná o procházku, meditaci nebo dechové cvičení.