Pistácie 4+1kg ZDARMA. Cena 287Kč/kg // Makadamiové ořechy za novou, nejlepší, cenu.

Chia semínka: 5 jednoduchých receptů a originální tipy na jejich použití v kuchyni

Chia semínka jsou známou superpotravinou, ne každý však ví, jak je zařadit do jídelníčku. Proto jsme pro vás sepsali nejen benefity jejich konzumace, ale také návod, jak chia semínka připravit a kdy je v kuchyni použít. Nechybí ani konkrétní recepty s chia semínky, které vás možná inspirují k častějšímu využívání této skvělé suroviny. Zjistěte, k čemu jsou dobrá chia semínka, a objevte tipy, jak chia semínka používat!

chia_pudink

Obsah článku:

 

Chia semínka jsou semena šalvěje hispánské, bylinky pocházející ze Střední Ameriky. Jejich benefitů si byli vědomi už Aztékové, kteří chia používali dokonce jako platidlo. Vzhledem jsou semínka podobná české superpotravině – máku.

K čemu jsou dobrá chia semínka?

Chia semínka jsou v kuchyni oblíbená především proto, že na sebe dokáží navázat vodu, a vytvořit tak jemný gel, který má široké možnosti využití. Připravíte z něj chutný pudink, ale zároveň ho můžete použít i na zahuštění těst nebo smoothies. Recepty s chia semínky jsou navíc v drtivé většině případů velmi jednoduché, takže si s jejich přípravou poradí i ti, kteří u plotny neradi tráví více času, než je potřeba.

Další výhodou použití chia semínek při přípravě pokrmů je jednoznačně jejich vysoký obsah prospěšných látek. Jsou vydatným zdrojem vlákniny – jedna lžíce chia pokryje téměř 50 % její doporučené denní dávky. Obsahují také antioxidanty a jsou kvalitním zdrojem aminokyselin, které v našem těle fungují jako stavební bloky bílkovin.

chia-seminka-pouziti

Konzumace chia semínek vám však přinese i další benefity. Věděli jste, že patří k největším rostlinným zdrojům omega 3 mastných kyselin a že v tomto směru předčí dokonce i oblíbené lněné semínko? V chia najdete konkrétně tři tyto mastné kyseliny:

  • kyselinu alfa-linolenovou (ALA),
  • kyselinu eikosapentaenovou (EPA),
  • kyselinu dokosahexaenovou (DHA),

 

přičemž nejvíce je zastoupena právě první zmíněná.

Výzkumy naznačují, že ALA může hrát roli při léčbě onemocnění srdce a cév, stejně jako při snahách zlepšit kvalitu pokožky.

Potřebujete-li ještě další důvod, proč recepty z chia semínek zařadit do svého jídelníčku, podívejte se na obsah vitamínů a minerálů v semenech Šalvěje hispánské. Nejen, že jsou zásobárnou velkého množství vitamínu B, najdete v nich také velmi dobře vstřebatelné minerály, například vápník. Toho chia obsahují dokonce 5× více než mléko. Za zmínku stojí také obsah železa, který je přibližně 3× větší než ve špenátu.

Chia semínka – použití v kuchyni na nespočet způsobů

Nalákali jsme vás, ale nevíte, jak chia semínka jíst? Jaké recepty s chia vyzkoušet? A jak dlouho chia semínka bobtnají a nasávají tekutinu, než je můžete v kuchyni použít? Je to jednoduché!

Semínka můžete konzumovat i samostatně, ale nevyužijete tak naplno jejich hydrofilních vlastností. Na chia je totiž nejlepší právě to, že dokáží absorbovat až 12násobek své hmotnosti ve formě tekutiny. Po smíchání s vodou či rostlinným mlékem tak za pár desítek minut vytvoří gel s charakteristickou a unikátní strukturou. Ten je možné dále použít jako základ pro pudinky, případně jako přísadu do kaší nebo sušenek. Vegani si chia gel oblíbili jako pojivo do pokrmů, kde se běžně využívají vajíčka.

Jak dlouho bobtnají chia semínka než vytvoří gel? Ideální je smíchat jeden díl chia s přibližně deseti díly vody či rostlinného mléka a nechat 20 minut odležet. V mnoha receptech se však setkáte i s přípravou chia gelu přes noc – večer si vše smícháte a ráno si můžete vychutnat snídani téměř bez práce. Ve formě gelu navíc mají chia semínka lepší účinky na trávicí trakt.

Dále je možné chia semínka přidat do jogurtů a snídaňových kaší nebo je využít na zahuštění polévek. Mohou být součástí různých těst a často se používají také na posypání zeleninového nebo ovocného salátu. Ozdobit s nimi však můžete třeba i míchaná vejce.

Tip: S chia semínky to nepřehánějte. Ideální denní dávka pro dospělého člověka je přibližně jedna lžíce, tedy cca 15 g.

Jak používat chia semínka už víte, otázkou však zůstává – kdy?

Než se pustíte do přípravy receptů z chia semínek, měli byste vědět, že ještě důležitější než to, jak je v kuchyni použijete, je, kdy si na nich pochutnáte. Chia jsou totiž označovány jako potravina superběžců a říká se o nich, že právě ony jsou tajemstvím indiánů z kmene Tarahumarů, kteří dokáží zdolat ohromné vzdálenosti během několika málo dní. Nabijí vás energií a dodají potřebnou vytrvalost. Některé výzkumy dokonce naznačují, že chia semínka hravě překonají kdejaký energetický nápoj.

Jak tedy jíst chia semínka, aby vás po nich nečekala bezesná noc? Ideálně ráno, k snídani. Pokud máte se spánkem problémy, zvažte i konzumaci chia pudinků, protože v některých receptech na tuto pochoutku je větší dávka semínek – často až dvě lžíce.

chia-seminka

Recepty s chia semínky nezařazujte když…

I když mají chia semínka mnoho zdravotních benefitů, je důležité posvítit si také na jejich odvrácenou stránku. Mohou totiž snižovat krevní tlak a ovlivňují hladinu cukru v krvi. Proto je vhodné, aby osoby s nízkým tlakem a cukrovkou konzultovaly jejich zařazení do jídelníčku s ošetřujícím lékařem.

Někomu zase může dělat potíže extra porce vlákniny, především, pokud na ni organismus není zvyklý. V takovém případě semínka zařazujte postupně a dbejte na jejich důkladné zapití vodou.

chia-seminka-ve-sklenici

Chia semínka: Recepty, které musíte vyzkoušet!

Recepty s chia #1 Ranní ovesná kaše

Smíchejte 4 lžíce ovesných vloček se stejným množstvím jogurtu nebo kokosového krému a cca 100 ml mléka (my máme nejraději rostlinné). Přidejte lžičku chia semínek a důkladně promíchejte. Pokud chcete, můžete celou směs dochutit – za zkoušku rozhodně stojí kakao, skořice nebo sirup. Následně kaši vložte do lednice a nechce přes noc odležet. Ráno pak přidejte ovoce nakrájené na malé kousky (nebo zkuste lyofilizované) a lahodná snídaně je hotová.

Recepty s chia #2 Semínkový chléb

Smíchejte 160 g ovesných vloček, 100 g lněných semínek, 40 g pekanových ořechů, 50 g neloupaných mandlí, 200 g slunečnicových semínek, 30 g chia semínek, 20 g psyllia a lžičku soli, poté přidejte 3 lžíce oleje, lžíci medu a 360 ml vody. Směs vložte do formy vyložené pečicím papírem a nechte cca 2 hodiny odležet. Poté pečeme 25 minut na 170 stupňů. Na závěr chlebík vyndejte z formy a nechte je 15 min. dopéct na plechu, spodní stranou nahoru.

Recepty s chia #3 Chia sušenky

Připravte si lněná, sezamová a slunečnicová semínka, od každého 4 lžíce, 4 lžíce ovesných vloček a lžičku chia semínek. Vše smíchejte dohromady a přidejte jeden bílek. Na závěr do směsi postupně přidávejte med, dokud se nebude hezky lepit k sobě. Na plech položte pečicí papír a tvarujte malé placičky. Pečte na nejnižší stupeň, dokud sušenky nezezlátnou.

Recepty s chia #4 Chia pudink

Recepty z chia semínek by samozřejmě nemohly být kompletní bez návodu na chia pudink! Stačí smíchat 100 ml mléka s 10 lžičkami chia semínek a nechat odstát v lednici minimálně 6 hodin, ideálně však přes noc. Přibližně po hodině doporučujeme pudink promíchat, aby se chia semínka nasákly pěkně rovnoměrně.

Na závěr pudink ozdobte čerstvým ovocem.

Tip: Mléko si můžete ochutit podle vašich preferencí. Je možné dosladit ho sirupem, můžete však použít i kakao nebo skořici. Zatímco kvalitní kakao napomáhá snížit úzkosti a navodit pocit štěstí, pravá cejlonská skořice má zase silné antioxidační vlastnosti. Dejte však pozor, ať jednotlivé složky nepřekombinujete. Kakao totiž snižuje krevní tlak a společně se skořicí také působí na hladinu krevního cukru, stejně jako chia semínka.

Recepty s chia #5 Jogurtový koktejl s jahodami

Rozmixujte 8 jahod s jedním balením jogurtu, lžící chia semínek a s citronovou šťávou. Přidat můžete také datlový, javorový nebo agávový sirup podle chuti. Podávejte vychlazené. Pokud chia semínka koktejl zahustí až příliš, můžete naředit vodou nebo mlékem.

Věděli jste, že schopnost chia semínek vázat vodu je závislá na tom, jak jsou stará? Pokud tedy máte doma balení, které jste pořizovali před delší dobou, může se stát, že semínka budou tvořit řidší gel.

recepty-s-chia

Jak fungují chia recepty při hubnutí?

Většina chia receptů je vhodná i při hubnutí. Díky hydrofilním schopnostem semínek a vysokému obsahu vlákniny totiž zasytí na dlouhou dobu. Chia kaše na snídani vás tak může nabít energií a zároveň pomůže odolat chutím na nezdravé svačinky během dne, což je přesně to, co v redukční dietě potřebujete. Chia pudink si zase můžete připravit v low carb verzi, stačí když vynecháte sladký sirup a použijete ovoce, které je při nízkosacharidové dietě dovoleno.

Naše nejoblíbenější recepty s chia semínky už znáte, nyní tedy nezbývá nic jiného, než pustit se do příprav. Kupte si čerstvá chia semínka a obohaťte svůj jídelníček o superpotravinu mexických indiánů!