HOKEJ + NUTMAN = Kešu ZDARMA. Více v akci. // Nyní DOPRAVA jen za 49Kč.

Ořechové okénko - Vlašské ořechy

Vlašské ořechy známe všichni již od útlého dětství. V domácnostech je to nejpoužívanější druh ořechu. Používáme je do různých receptů. Někteří si je spojují s podzimem, jiní s Vánocemi. Pro nás má tento druh ještě hlubší význam, jelikož u vlašského ořechu to všechno začalo. Díky němu máme nyní již přes 1000 vysázených stromů a to vše v BIO kvalitě. Proto vám tyto ořechy dnes představíme o něco blíže.

Charakteristika

Vlašský ořech je plodem ořešáku královského, který pravděpodobně pochází ze Střední Asie. Plody tohoto stromu jsou obalené v zelené slupce, která vypouští hnědou barvu. Zralý ořech poznáme tak, že zelená slupka ztmavne a následně popraská. Poté z ní ořech vypadne. Co se týče barvy, vlašský ořech může mít velmi světlou, až tmavě žlutou barvu, ale také zlatavou, červenou až hnědou. Dohromady existuje něco málo přes 50 odrůd vlašských ořechů. Největšími producenty vlašských ořechů jsou USA, Chile a Čína.
Dále potom Ukrajina či Rumunsko.

Členění

Vlašské ořechy rozlišujeme podle kvality skořápky, zbarvení a velikosti jader a chuti. Co se týče rozlišení podle kvality skořápky, dělíme je na „papíráky“ (velmi tenká skořápka), „polopapíráky“ (polotvrdá skořápka) a „kamenáče“ (velmi tvrdá skořápka-špatně se loupají). Velikost jader se dělí na baby, medium, large a jumbo, zbarvení poté na extra light, light, light amber a amber. Prodejci ořechů dále rozlišují, kolik půlek jader je obsaženo v samotném balení. Obecně platí, čím větší % podíl je, tím je produkt kvalitnější. Ať už je procentuální podíl menší nebo větší, každý druh vlašského ořechu si najde své umístnění, ať už v kuchyni do pečení nebo jako zdravá svačina.

Ořechy plné vitamínů

Vlašské ořechy obsahují nejvíce antioxidantů ze všech ořechů, které pomáhají chránit buňky před stárnutím. Obsahují vysoké množství nenasycených a omega-3 mastných kyselin, díky nimž lze předcházet kardiovaskulárních onemocnění. Také zvyšují činnost mozku. Obsahují nespočet minerálů např. vápník, hořčík, zinek, draslík a spousty dalších. Jsou bohaté na vitamíny ze skupiny B, dále na vitamin C, A, K a E. Celkově slouží jako zdroj energie, snižují vysoký krevní tlak a cholesterol. Podporují zdravou pokožku,
vlasy a nehty, snižují záněty v těle a podporují zdravý spánek.

Vlašské ořechy v kuchyni

Nejvíce vlašské ořechy využíváme v pekařství a v cukrářství. Slouží nám jako posypky na koláče, náplně do buchet, krémů a spousty dalších. Můžeme je využít i ve slaných variantách, jako např. do nádivek, pomazánek, nebo jako přísadu do domácího sýru.
Výborná je i ořechovka, která se vyrábí z nezralých ořechů. Dále můžeme ořechy využít do másel, nebo je můžeme naložit do medu. Také se z nich vyrábí vysoce kvalitní olej. Využití vlašských ořechů je hned několik a záleží pouze na Vás, který způsob si vyberete.

Malý tip na závěr - pokud chcete, aby vlašské ořechy vydržely co nejdéle, nechte je ve skořápce. Vydrží tak až 4 roky, musí být ale skladované na suchém a chladném místě. Pokud máte ořechy již vyloupané, tak jádra dejte do uzavíratelné nádoby. Jádra musí být vysušená a musí být také skladována v chladnu (např. v ledničce vydrží cca 4-6 měsíců, v mrazáku až jeden rok).

Věříme, že jste se v tomto článku dozvěděli něco nového o vlašácích a že se Vám článek líbil. Příště se můžete těšit na lískové ořechy.

 

Nechte se inspirovat naší nabídkou vlašských ořechů: https://www.nutsman.cz/vlasske-orechy/