POZOR: Tyčinky 1+2 ZDARMA míří do finále. Brzy bude vyprodáno. Tak nezmeškejte a moc děkujeme za pomoc v neplýtvání. Jste úžasní.

Ořechové okénko - Kešu ořechy

Ořechy - známe je všichni. Využíváme je v kuchyni, ale i jako zdravou svačinu. Obsahují spousty vitamínů a zdraví prospěšných látek. V našem ořechovém okénku se budeme zabývat jednotlivými druhy ořechů, abychom vám je přiblížili. Zjistíte zde, který druh se na co nejvíce využívá, či jaké vitamíny obsahuje.


Charakteristika

Jako první druh si představíme kešu ořechy, které jsou jedny z nejprodávanějších ořechů na našem e-shopu. Jedná se o plody Ledvinovníku západního (proto mají ledvinkovitý tvar). Kešu ořechy najdeme v jeho plodech, kterým se také říká „kešu jablka“. Tyto plody se využívají např. jako krmivo pro dobytek, ale také se z nich zpracovávají různé šťávy, džemy a jiné výrobky. Přestože největší produkce kešu ořechů je z Afrických států a Vietnamu, původně pocházejí z Jižní Ameriky. Jsou charakteristické svojí jemnou chutí a krásnou barvou.

 

Značení kešu ořechů

Tak jako každý produkt, i kešu ořechy chceme v té nejvyšší kvalitě. Proto existuje speciální značení, kterých je hned několik. Nejběžnější a nejvíce využívané značení jsou ale WW a SW. U nás na e-shopu jste se mohli setkat se značením WW, které představuje nejvyšší kvalitu. Za tímto značením dále následuje číslo, které udává velikost. Obecně platí "čím nižší číslo, tím větší jádra ořechů jsou". Více informací naleznete v našem předchozím článku, kde jsme se značením kešu ořechů zabývali podrobněji.

 

Zdraví prospěšné látky

Tak jako ostatní druhy ořechů, i kešu ořechy obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Obsahují hořčík, který napomáhá s nespavostí
či se svalovými křečemi. Dále v nich najdete vysoký obsah proteinu, zdravé tuky, minerály, vitaminy E a B6, draslík a kyselinu listovou. Jsou skvělým zdrojem vitaminu K pro zdravé kosti. Také díky obsahu vlákniny napomáhají ke správnému trávení. Dále jsou kešu ořechy výborné při hubnutí, bojují proti vysokému cholesterolu a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zkrátka kešu ořechy jsou výbornou volbou pro konzumaci. Pozor, tak jako ostatní potraviny, i ořechy patří mezi alergeny a můžou vyvolat alergickou reakci.

 

Kešu ořechy v kuchyni

Existuje řada způsobů, jak kešu ořechy zpracovávat. Jsou vhodné do pomazánek, omáček, salátů, nebo si z nich můžete udělat skvělé pesto či máslo. Co se týče sladkých jídel, jsou ideální na ořechovou drobenku v kombinaci s jinými druhy ořechů. Nebo si je můžete dát jen tak jako svačinu. Kešu ořechy obsahují poměrně dost škrobu, proto dobře slouží i jako zahušťovadlo. Před konzumací je vhodné kešu na 2 hodiny namočit. Jsou poté lépe stravitelnější.

A jedna zajímavost na závěr: Kešu ořechy jsou chráněny tvrdou skořápkou, kterou je potřeba odstranit např. pražením či horkým vzduchem. Ve skořápce se také nachází fenolová pryskyřice s kyselinou salicylovou, která může způsobit podráždění kůže,
až popáleniny. Proto samotná sklizeň i zpracování kešu jsou velmi zajímavý, ale složitý proces.

 

Nechte se inspirovat naší nabídkou: https://www.nutsman.cz/kesu-orechy/

 

kešu 1