LyoN směs dračí ovoce - prášek a kousky 50 g
Popis
Složení: dračí ovoce, physalis, meruňka
Alergeny: Může obsahovat stopy mléka, oxidu siřičitého, obilovin obsahujících lepek, sóji, sezamu a arašíd.
Skladování: Skladujte v suchu při teplotě do 20°C. Po otevření ihned spotřebujete. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Dračí ovoce obsahuje velké množství vitamínů, mezi které patří vitamíny B, C, E, antioxidanty, železo, vápník a vláknina.
Physalis je bohatý na vitamíny A, C a B. A naše česká meruňka to krásně doplňuje.
VĚDĚLI JSTE?
…. že proces lyofilizace byl objeven již za II. světové války? Jeho výhody byly poprvé využity v medicíně, a to k uchování krevního séra.
Dobré KŘUPÁNÍ :-)
Dračí ovoce
Pitahaya se stala módním ovocem, které je však u nás poměrně vzácné, neboť se hůře transportuje. Jedlé plody kaktusu skrývají pod atraktivní slupkou aromatickou dužninu, jejíž chuť připomíná angrešt i vodní meloun. Ze semínka, získaného ze zralého plodu, můžete kaktus i vypěstovat.
Kaktus Hylocereus undatus pochází ze Střední Ameriky. Pěstuje se hlavně v Nikaragui, Číně, Vietnamu, Mexiku a v Izraeli. Rostliny milují horké, suché tropické klima. Rozmnožují se odnožemi. Tvoří pozemní popínavé porosty s až šestimetrovými, v průřezu třírohými rozvětvenými výhony. Nádherné žluté nebo bílé květy se rozvíjejí pouze v noci. Proto jsou nazývány též měsíční květy, nebo královny noci.
Jedlé plody kaktusu
Plody jsou velmi citlivé na otlak a proto se jen zřídka přepravují. Také objem sklizně je velmi malý, proto je toto ovoce spíše vzácné. Bezostné masité plody zvané pitahaya, pitaya, nebo též dračí ovoce (dragon fruit) či jahodová hruška aj, jsou oválné bobule pokryté třírohými podlouhlými šupinami. Dosahují délky až dvaceti centimetrů a váží kolem 300 g. Nejčastěji mají červenou až fialovou slupku a šedobílou dužninu, existují však také druhy s červenou slupkou i dužninou (Hylocereus costaricensis) nebo žlutou slupkou a bílou dužinou(Hylocereus megalanthus). Dužina ukrývá drobná černá semínka, která jsou rovněž jedlá.
- Dužnina chutná mírně nakysle a je lehce aromatická. Připomíná směs angreštů a vodního melounu.
- Je bohatá na vitamin C, karoteny, vápník, železo.
- Je nízkokalorická a obsahuje množství vlákniny.
Lahodná pitahaya jako dezert či koktejl
Nejčastěji se konzumuje plody pitahaya čerstvé.
Nejčastěji se ovoce konzumuje čerstvé. Dužnina rozkrojené bobule, pokapaná limetovou šťávou která chuť zvýrazní, se vyjídá lžičkou. Plod lze i snadno oloupat a nakrájet do salátu. K dostání bývají ovocné nápoje a šťávy vyrobené z těchto plodů. Exotický koktejl si můžete vyrobit i doma.
Osvěžující nápoj s pitahayou
- 1 plod pitahaye
- minerální vodu
- led
- cukr podle chuti
- limetku
Plod rozřízneme, lžičkou vybereme dužninu a rozmixujeme ji.
Vložíme do mixeru, zalijeme vychlazenou vodou, ochutíme cukrem a šťávou z limety, rozmixujeme.
Podáváme s ledem ve vysokých skleněných pohárech, můžeme ozdobit snítkou máty nebo meduňky.
Pěstování
· Semena z vyzrálých plodů lze vysít do písčitého substrátu.
· Předem je vhodné je namočit na několik hodin no teplé vody.
· Rostlina vyžaduje slunné, teplé stanoviště, v zimě může teplota klesnout až na 5-10°C.
Tento bujně rostoucí, plazivý či popínavý kaktus se nejlépe pěstuje ve skleníku na opoře. Kvetení a plození však není v našich podmínkách snadné docílit.
Physalis
Sladkokyselé physalis (mochyně) jejichž chuť Vás nadchne !!!
Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je jednoletá rostlina z čeledi lilkovitých. Pochází z Jižní Ameriky, ale pěstuje se i v jiných oblastech. Její jedlé plody se označují jako třešeň Inků.
Meruňky
Tato kulturní ovocná dřevina byla známa už r. 2000 př.n.l. v Číně, kolem r. 800 v západní Evropě a ve středoevropských státech až ve 14. století. Všechny v ČR pěstované odrůdy vznikly z meruňky obecné. Skutečnost, že se obyvatelé pohoří Karákoram v Pákistánu dožívají průměrně o deset let více než Středoevropané, bývá vysvětlována právě vysokou spotřebou meruněk.
Základem efektu omlazení je mimořádně vysoký podíl jednoho typu karotenu, a to prekurzoru vitamínu A, ovlivňujícího imunitu, kromě přítomného vitamínu C. Již tři plody obsahují 2500 mezinárodních jednotek provitaminu A a splňují tím polovinu denní potřeby dospělého člověka. Karoteny chrání dužninu i sametovou slupku tohoto výtečného peckového ovoce před škodlivými volnými radikály. Žlutočervený vzhled poskytují rostlinná barviva, antokyany. Koncentrují se ve slupce i dužnině během zrání.
Meruňky obsahují asi 200 účinných látek, zvláště bioflavonoidů, z nichž tři čtvrtiny nejsou prozatím vědci dostatečně prozkoumány.
Meruňky patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci.
Poznámka:
Ošetřované a dovozové ovoce se doporučuje před jídlem omýt od postřikových látek horkou i studenou vodou, je možno je také oloupat (po pěti vteřinách ponoření do horké vody). Tehdy ovšem ztratí velkou část vitamínu C a kyselinu listovou.
Upozornění:
Na přílišné množství snědených meruněk by mohly doplatit těhotné ženy, a to pro vysoký obsah mědi.
LYOFILIZOVANÉ OVOCE (SUŠENÉ MRAZEM)
Lyofilizace, též sušení mrazem nebo desikace je metoda sušení vlhkých materiálů. Využívá se často při sušení potravin.
Spočívá v tom, že při této metodě nedochází k přímému přechodu vody z kapalného do plynného skupenství, což je v mnohých případech příčina poškození sušeného materiálu. Lyofilizace je využívána také pro materiál, který nesnese vyšší teploty, jako například bakterie nebo buňky. Výsledkem procesu je tzv. lyofilizát.
V současnosti je lyofilizace využívána v oblastech farmacie, kosmetiky, potravinářství, taxidermie, archeologie a dalších odvětvích.
Lyofilizace potravin a její využití
Lyofilizované potraviny vynikají především nízkou hmotností, při zachování výživových látek a možností některých potravin uvedením do původního stavu rehydratací. V závislosti na balení mají pak lyofilizované potraviny prodlouženou životnost. Kvůli těmto vlastnostem jsou lyofilizované potraviny vhodné pro různé expedice nebo cestovatele. Díky tomu, že v průběhu procesu sušení teplota nepřesahuje hodnotu 42 °C, je možné lyofilizované potraviny využít v raw stravě. Lyofilizace
potravin nevyžaduje tak šetrný postup jako např. květiny nebo medikamenty a proto proces trvá průměrně 24 až 48 hodin.
Postup lyofilizace
Metoda má tři fáze. Nejprve se vlhký materiál zmrazí a následně se ve dvou krocích suší.
1) Zmrazení
Při tomto kroku se vlhký materiál zmrazí pod teplotu, při které nemůže existovat v kapalném skupenství. To zajistí, aby nedocházelo k tání místo k sublimaci. Při tuhnutí vody může dojít k mikroskopickému poškození materiálu, zejména pokud jde o původně živé buňky. Proto je nutné tuto fázi provádět velmi opatrně. Obvykle se materiál zmrazí na teplotu mezi -20 °C a -50 °C.
2) Primární sušení
Během této fáze je v mrazicím zařízení snížen tlak vzduchu na několik stovek Pa. Poté je dodáno tolik tepla (hlavně vedením a zářením, proudění tepla se prakticky neuplatňuje), aby voda mohla začít sublimovat. Takto se z materiálu odstraní asi 95 % vody. Sublimaci je třeba neuspěchat, aby nedošlo k narušení sušeného materiálu. Sušení trvá obvykle několik hodin až několik dní. Vzniklá vodní pára desublimuje na chladičích, které mívají teplotu pod −50 °C. Tím se zabrání vniku vodních par do vývěvy, což by zhoršilo její účinnost. Určení konce primárního sušení je zásadní pro pochopení celého procesu sušení daného produktu. U biotechnologických lyofilizátorů existuje několik pokročilých metod determinace momentu, kdy je primární sušení u konce, přičemž mezi běžně používané patří porovnání teploty polic s teplotou sušeného produktu nebo srovnáním hodnot mezi Piraniho vakuometrem a kapacitním manometrem.
3) Sekundární sušení
V případech, kdy je vhodné dosáhnout ještě suššího stavu, se přistupuje k druhé fázi sušení. Při této fázi se odstraní zbývající nezmrzlé molekuly vody, které se drží na povrchu pevných látek díky adsorpci. Teplota v sušicí komoře se zvedne, někdy až nad 0 °C, což naruší vazby mezi vodou a pevným materiálem. Tlak se obvykle ještě více sníží, až na zlomky Pa.
Po druhém sušení v materiálu zůstává okolo 1 až 4 % vody.
NUTSMAN směsi
Výroba směsí se skládá z několika kroků, ale na začátku je vždy receptura.
Na její tvorbě se podílí hned několik lidí a ti se musí dohodnout (což není úplně jednoduché, protože 100 lidí 100 chutí a ještě více názorů) na její konečné podobě. Nakonec tak vznikne hned několik směsí, které mají potenciál stát se oblíbené. Ale to už necháváme na Vás zákaznících. Napište nám co vám v které chutnalo/nechutnalo, čím by šla vylepšit a mi rádi vaše poznatky zavedeme k nám do výroby. Podílejte se tak na svých oblíbených produktech.
Ať Vám chutnají
NUTSMAN team
Hmotnost | 0.08 kg |
Produkt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy |
Produkt neobsahuje tyto alergeny | 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 1607 kJ/384 kcal |
Tuky | 4,62 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,38 g |
Bílkoviny | 7,23 g |
Sacharidy | 75,16 |
- z toho cukry | 54,16 |
Sůl | 0,02 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.