DO NEDĚLE - 1kg PISTÁCIE ZDARMA a 10% SLEVA na všechny NUTSMAN produkty s kódem: DNY10 // Nákup nad 999Kč = LYO ZDARMA. Vyberte jako dárek v košíku.,

Med Kolomý Med horské louky 500 g

Neohodnoceno
 
 

Čistě květový med, typický svou světlejší barvou a má vynikající vyrovnanou chuť.

Je práven nazýván "přítelem srdce" pro své rychlé a povzbuzující účinky.

Dostupnost Skladem
Cena 123 Kč bez DPH
138 Kč / ks    
Kategorie Med
 

20190821_190432_0000

Země původu: ČR

Balení: 500 g

Uchovejte v chladu, temnu a suchu. Krystalizace je přirozenou vlastností medu a známkou kvality. Do tekutého stavu lze med uvést pomalým zahříváním, doporučujeme ve vodní lázni maximálně do 45°C.

Minimální trvanlivost je uvedena na etiketě.

10_1

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (med květový) a medovice (med medovicový), kterou vylučují například mšice.

Složení medu:

Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly a liší se podle lokality, období/sezony i jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg.

Med a jeho využití:

Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu, pepře (peprník→perník), zázvoru a šafránu.

Zdravotní účinky medu:

Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti.

Užití v lidové medicíně:

Časté užívání medu jako protibakteriálního činitele je jeho užití pro krytí ran, popálenin a vředů. Toto užití má dlouhou historii v tradiční medicíně. Navíc, užívání medu redukuje otoky a jizvy, také zamezuje např. bavlněnému obvazu nalepit se na léčené zranění.

Některé zdroje hovoří o metodě léčení slabých forem zánětů spojivek pomocí kapky malého množství medu, kápnutého do oka.

Z důvodů antiseptických vlastností, med (speciálně je-li kombinován s citrónem), může být užíván orálně pacienty, kteří jsou sužováni Pharyngitídou a Laryngitídou, ke zmírnění příznaků.

Navzdory všeobecně přijímané myšlence, že med zmírňuje alergie, kontrolované studie prokázaly, že med není více efektivní než placebo. Většina sezónních alergií je totiž způsobených pylem ze stromů a trav, který včely většinou nesbírají.

Kvalita medů v Česku:

Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům.


Květový med

Květový med (možno také nektarový med) je druhem medu, který vzniká zpracováním nektaru rostlin včelou v úlu.

Výroba:

Včela přinese do úlu přibližně 40 mg nektaru v medném váčku, kde se o jeho zpracování postará další skupina včel v úle. Přenesou jej do buněk a zahušťují jej výměšky svých žláz. Až klesne obsah vody z původních 60 % na zhruba 18 %, včely med zavíčkují a skladují na bezsnůšková období. Pokud nektar pochází pouze z jednoho druhu rostlin, má med charakteristickou chuť i aroma a bývá označován podle dané rostliny (např. lipový, jetelový, řepkový,…)

Vlastnosti:

Tento druh medu zlatavé barvy je zpravidla sladší než med medovicový. Obsahuje i více jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza), proto je vhodný pro okamžité dodání energie. Obsahuje až 0,5 % rostlinných bílkovin a téměř žádný podíl tuku. Z minerálních látek obsahuje např. draslík, vápník, hořčík. Také příjmem železa a manganu z medu lze pokrýt významnou část doporučené denní dávky těchto stopových prvků.

 

 

O výrobci

Tradiční rodinné spojení chovu včel s výrobou úlů a včelařských potřeb má u naší firmy již více jak 50 letou tradici.

Zásluhou úspěšné filosofie, patří dneska firma Kolomý  mezi největší a nejmoderněji vybavenou včelí farmu a stolařským provozem v rámci EU.

Včelí farma dokonale využívá přírodních krás a čistoty Jeseníků k produkci velmi žádaných a vysoce kvalitních druhových medů. Spolu s využitím moderních technologií, dokonalé hygieně získávání medů pod stálým veterinárním dohledem je o naši produkci mimořádný zájem.

Naše jedinečné druhové medy nelze zakoupit v supermarketech, jejich produkce je omezená a distribuce probíhá buď přímo v naší prodejně, nebo přes vybrané prodejny zdravých výživ a našich zástupců.

Ve spolupráci s rakouskými chovateli farma množí  a produkuje vysoce kvalitní plemenný materiál t.j jak matky, tak oddělky a umělé roje.

Stolařský provoz je plně a účelně přizpůsoben požadavkům trhu v rámci celé EU. Jsou vyráběny pouze dlouholetou praxí ověřené potřeby, v samozřejmé špičkové kvalitě a přiměřené ceně.

Podtrženo a sečteno, jsme schopni od A až do Z založit a vybavit kompletně úspěšné chovy, jak začínajících včelařů, přes modernizace stávajících až po založení prof. provozů.

Naše bezplatné profesionální poradenství, ověřené dlouholetou praxí, Vám je ochotně vždy k dispozici.

Rychlý a úspěšný rozvoj naší firmy je dán reklamní metodou „jedna paní povídala“ a dnes už nárůst  a  množství spokojených zákazníků,kteří naší firmě věří. Pro tým profesionálních pracovníků firmy Kolomý je to obrovskou motivací pro další práci.

Hmotnost 1 kg
Produkt je zařazen do kategorie (?) Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Bez laktózy
Produkt neobsahuje tyto alergeny 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 8. Skořápkové plody, 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: