NIGHT SHOPPING! 15% SLEVA NA VŠE od 19:00 do 7:00 hod. s kódem: NAKUPYNUTSMAN15

Recept: Barevná bábovka bez mouky a cukru

Pojďte s námi mlsat trochu zdravěji – upečte si bábovku bez mouky a cukru! Poslouží třeba jako zdravá a chutná snídaně, ale rozhodně s ní neurazíte ani návštěvu. Místo mouky se v receptu používají namleté kešu, které barevné bábovce dodají jemnou oříškovou chuť, cukr je zase nahrazen erythritolem, nízkokalorickým sladidlem.

babovka-bez-mouky-a-cukru

Zdravá bábovka ze zakysané smetany bez mouky a cukru je skvělou volbou, když chcete trochu odlehčit jídelníček, ale zároveň nedokážete odolat sladkým snídaním nebo kousku „něčeho dobrého“ ke kafíčku. Běžná mouka je v receptu nahrazena mletými kešu ořechy, které jsou bohaté na bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny, místo cukru je použit erythritol – zdravější náhrada.

Věděli jste, že erythritol je alkoholový cukr, který patří mezi sacharidy? Je bez kalorií a nezvyšuje hladinu krevního cukru. Vypadá a chutná velmi podobně jako cukr, nemusíte se bát nepříjemné pachuti. Erythritol se získává kvasným procesem z přírodních surovin, běžně ho můžete najít například v melounu.

Suroviny na bábovku bez cukru a mouky:

  • 200 g namletých kešu ořechů,
  • 100 g másla,
  • 100 g erythritolu,
  • 60 g lučiny,
  • 200 g zakysané smetany,
  • 2 lžičky prášku do pečiva,
  • 4 vajíčka,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 2 lžičky spiruliny modré, 
  • 2 lžičky řepového prášku.

 

Jak připravit bábovku bez cukru a mouky:

  1. Ve velké míse promícháme kešu mouku a kypřící prášek.
  2. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme lučinu a zakysanou smetanu, erythritol, vanilku a pořádně promícháme, až se nám vše spojí.
  3. Do tekuté směsi přidáme kešu mouku s kypřícím práškem a mícháme dokud se směs nespojí.
  4. Přidáme vajíčka a zase promícháme.
  5. Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné zamícháme modrý prášek ze spiruliny a do druhé červený z řepy.
  6. Postupně nalijeme do formy nejdříve modré a pak červené těsto (dřevěnou špejlí lehce promícháme a vytvoříme mramorování)
  7. Pečeme cca 50 minut na 175℃.


Za recept děkujeme @momfit.diary