TENTO VÍKEND s dopravou za 1 Kč // Pistácie 4+1kg ZDARMA. Cena 287Kč/kg // Makadamiové ořechy za novou, nejlepší, cenu.

Vyzkoušejte domácí „nutellu“! Máme pro vás snadný recept na oblíbený lískooříškový krém

Rádi si pochutnáte na oblíbené čokoládovo-oříškové pomazánce, ale po mlsání vás trápí výčitky svědomí? Máme řešení! Vyzkoušejte zdravější variantu Nutelly – domácí lískooříškový krém s čokoládou. Příprava je opravdu snadná a s největší pravděpodobností se vám po několika pokusech podaří chuť známého originálu hravě překonat. Pokud vás tedy výroba domácí „nutelly“ z lískových oříšků láká, rozhodně čtěte dál.

domaci_nutella

Proč se pustit do přípravy domácí „Nutelly“?

Přiznejme si, že pokud jde o Nutellu, mnoho z nás nezná míru. Chceme si dát jednu lžičku „jen tak na chuť“ a téměř bez mrknutí oka spořádáme půlku sklenice. Tahle lískooříšková pomazánka je zkrátka moc dobrá a dalo by se říci, že někdy až návyková. Bohužel, lahodná chuť je vykoupena ne právě nejlepším složením. Jednoduchých cukrů a palmového oleje je ve známém krému mnohem víc než ořechů a čokolády. Pro představu, sto gramů Nutelly obsahuje 56,3 g cukru, což je v přepočtu asi 11 kostek cukru.

V Nutelle sice najdete i bílkoviny, železo či vlákninu a jednou za čas vám její konzumace rozhodně neuškodí, pokud ji však mlsáte často, doporučujeme připravit si zdravější verzi.

Recept na domácí „nutellu“ se navíc dá přizpůsobit přesně podle vašich potřeb. Sami si tak můžete připravit méně sladkou verzi a pro děti můžete přichystat pomazánku trochu sladší. Domácí varianta je také mnohem více ořechová. Zatímco původní recept obsahuje cca 13 % lískových ořechů, v naší verzi pracujeme s mnohem větším podílem.

Tip: Dopřejte si porci lískových oříšků pravidelně! Jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Najdete v nich nejen železo, vápník a zinek, ale také fosfor, draslík nebo třeba vitamíny skupiny B. Mimo to obsahují také antioxidanty, konkrétně například fenolové sloučeniny, které podporují činnost srdce.

liskove-orechy

Recept na Nutellu? Z nouze ctnost!

Ještě než se pustíme do přípravy domácí „nutelly“, prozradíme, jak vlastně vznikl originální recept. Oblíbená lískooříšková pomazánka pochází z Itálie a začala se prodávat po válce, v roce 1946. Cukrář Ferrero tehdy přišel s nápadem, jak nahradit v té době velmi drahé kakao a čokoládu – jednoduše místo nich využil lískové ořechy a dobrota byla na světě. Rozhodně však nevypadala tak, jak ji známe dnes. Pomazánka byla ve formě tuhé pasty a krájela se na chleba. Krémová verze se objevila až v roce 1951 a byla známá pod názvem SuperCrema.

O oblíbenosti oříškového krému jednoznačně svědčí to, že Ferrero se do 50 let od jeho vzniku stal nejbohatším člověkem Itálie. Nutella má dokonce svůj vlastní mezinárodní den (5. února) a je zapsána i v Guinnessově knize rekordů – 29. května 2005 se v Německu odehrála Největší kontinentální snídaně, na které se Nutella podávala. Zúčastnilo se neuvěřitelných 27 854 lidí.

recept-na-nutellu

Domácí „nutella“ – recept

Příprava domácího lískooříškového krému v mnohém připomíná přípravu oříškových másel. Aby celý proces proběhl hladce (doslova!), budete potřebovat kvalitní mixér a trochu trpělivosti.

Na domácí lískooříškový krém budete potřebovat:

  • 200 g lískových ořechů,
  • 40 g kvalitního kakaa,
  • 2 lžíce kokosového oleje nebo ghee,
  • sladidlo dle chuti (stévie, med, datlový sirup, erythritol,...),
  • špetka soli,
  • lžička vanilkového extraktu, případně semínka z poloviny vanilkového lusku.

 

Jak vyrobit „nutellu“?

1) Než se pustíte do přípravy lískooříškového krému, doporučujeme namočit lískové ořechy do vody se špetkou soli, a to minimálně na 7 hodin. Tento krok není povinný, zlepší však stravitelnost ořechů a umožní lepší vstřebávání živin. Následně vodu slijte, lískáče osušte a nechte přibližně hodinku důkladně proschnout.

2) Předehřejte troubu na 170 °C a oříšky opékejte přibližně 12 minut, dokud nezačnou lehce hnědnout. Dobře je hlídejte, protože každá trouba peče jinak – měly by být příjemně voňavé a nesmí být cítit spáleninou. Jakmile trochu zchladnou, zabalte je do utěrky a důkladně promněte, abyste odstranili co nejvíce slupek.

Tip: Můžete si usnadnit práci a koupit oříšky už loupané. Pro intenzivnější chuť je však také opražte, ať už v troubě, nebo na pánvi.

3) Vyloupané ořechy nasypte do mixéru a začněte vyrábět oříškové máslo. Nejprve vám vznikne mouka, po chvíli však ořechy uvolní olej a konzistence se změní na pastu. Počítejte s tím, že jde o nejsložitější krok. Občas možná budete muset mixér zastavit, setřít hmotu z jeho okrajů a nechat chvíli odpočinout, aby se motor nezavařil.

4) Do hotového másla přidejte další suroviny. Mixujte ještě pár minut, aby se všechny složky dokonale promísily.

Tip #1: Pokud vám krém přijde příliš hustý, můžete ho naředit kokosovým mlékem nebo smetanou.

Tip #2: Kakao a olej můžete nahradit kvalitní rozpuštěnou čokoládou.

Recept na domácí lískooříškovou pomazánku už znáte, nyní se můžete pustit do příprav! Pokud však pochybujete, zda váš mixér tento nápor zvládne, prohlédněte si ořechové pomazánky na našem e-shopu a mlsejte zdravě bez práce.