Recept: Perník s jablky

Patříte mezi milovníky perníku? V tom případě rozhodně musíte vyzkoušet tuto nadýchanou a vláčnou variantu! Perník s jablky je jednoduchý, rychlý a pochutná si na něm celá rodina. Navíc je jen na vás, jak si ho dochutíte. Jablkový perník je výborný politý čokoládou, můžete však vyzkoušet i citronovou polevu nebo nahoru natřete tvarohový krém. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

jablecny-pernik

Suroviny na jablečný perník:

  • 200 g špaldové mouky,
  • 200 g nastrouhaných jablek,
  • 100 g jablečného pyré,
  • 40 g erythritolu,
  • 2 vejce,
  • 200 ml mléka,
  • 15 g raw kakaa,
  • 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátu,
  • 1/2 PL skořice,
  • 1 PL perníkového koření.

 

Jak připravit jablečný perník?

  1. V míse smícháme špaldovou mouku, sladidlo, prášek do pečiva, kakao, skořici a perníkové koření.
  2. Přidáme nastrouhané jablka nahrubo, jablečné pyré, vejce a mléko.
  3. Vše pořádně promícháme a dáme do pekáče (24×24 cm) vyloženého pečícím papírem.
  4. Pečeme na 180°C cca 30 minut. Po vychladnutí můžeme potřít čokoládou a dozdobit.

 

Perník z jablek si můžete připravit v různých obměnách. Zkuste vyměnit perníkové koření za větší dávku kakaa, přidejte do těsta kousky vlašských ořechů, rozinky nebo třeba brusinky. Mlsouni mohou těsto vylepšit i kousky nasekané čokolády. Jablečný perník bude chutnat skvěle i s citronovou polevou – stačí jen smíchat šťávu z jednoho citronu s moučkovým cukrem, aby se vytvořila hustá hmota.

Tip: Zda je jablečný perník hotový, zjistíte s pomocí špejle. Zapíchněte ji do středu perníku, a když se na ni těsto nepřilepí, máte hotovo. Pokud není k dispozici špejle, můžete trik vyzkoušet s tvrdou syrovou špagetou.