POZOR: Tyčinky 1+2 ZDARMA míří do finále. Brzy bude vyprodáno. Tak nezmeškejte a moc děkujeme za pomoc v neplýtvání. Jste úžasní.

Jak pražit mandle: 4 nejlepší návody na pražení mandlí

Připravte si s námi domácí pražené mandle! Je to pochoutka, která se perfektně hodí na jakoukoliv slavnostní příležitost, vychutnat si ji však můžete i večer u televize nebo při posezení s přáteli. Přesvědčíme vás, že pražení mandlí není žádná věda, a podělíme se o naše nejoblíbenější recepty. Jakmile se naučíte, jak mandle pražit tak, aby chutnaly ještě lépe než ve vaší oblíbené vinárně, už nikdy vás nezaskočí nečekaná návštěva nebo nezkrotná chuť na něco slaného.

prazene_mandle_opt

Než se pustíte do pražení mandlí...

Domácí pražené mandle si můžete přichystat hned několika způsoby. Jednou z nejrychlejších variant je příprava na pánvi, vyzkoušet však můžete také pražené mandle v troubě, mikrovlnce a nebo dokonce ve fritovacím hrnci či remosce. Poměrně širokou škálu možností máte také při dochucování –⁠ vsadíte na slanou klasiku, pikantní koření, nebo si uděláte mandličky na sladko? Podle chuti si připravte sůl, koření (oregano, tymián, chilli) nebo krupicový cukr a mletou skořici.

Tip: Víme, jak jsou pražené mandle oblíbené, a proto je najdete v různých variantách i u nás na e-shopu. Ideální možnost, když se vám nechce trávit čas u plotny! Pokud jste však v kuchyni jako doma, rádi experimentujete a chcete se naučit, jak z obyčejných mandliček vykouzlit pražené mandle v různých příchutích, čtěte dál! 

 

Jak pražit mandle, se slupkou, nebo bez?

Ještě než se do pražení mandlí pustíte, nabízí se otázka, zda oříšky připravit se slupkou, nebo bez ní. Možné jsou obě varianty. Pokud máte doma mandle neloupané a proces odstraňování slupky vás bytostně nebaví, klidně je nechte tak, jak jsou –⁠ možná dokonce zjistíte, že vám chutnají více než ty loupané. Trocha obezřetnosti však neuškodí v případě, že máte citlivější trávení, pražená slupka totiž může nadýmat, a tak je dobré to s neloupanými praženými mandlemi moc nepřehánět. Nechcete-li se s konzumací domácích pražených mandlí krotit, raději si je před přípravou oloupejte, případně si rovnou kupte mandle blanšírované.

Tip: Zkuste použít také plátky mandlí! Upražené poslouží nejen jako pochoutka na oslavu, párty nebo setkání s přáteli, využijete je také do zeleninových salátů nebo na ozdobu dezertů.

Recept na pražené mandle v troubě

U návodů, jak pražit mandle v troubě, většinou narazíte na jeden zásadní problém –⁠ každá trouba peče trochu jinak. Proto vám nemůžeme přesně poradit, jak si nastavit teplotu a jak dlouho mandle vlastně pražit. Obecně by se však dalo říci, že při pražení mandlí by teplota trouby měla být přibližně 175–⁠200 °C a celý proces bude trvat 10 až 15 minut. V konečném výsledku je však na vás, abyste postupně přišli na to, jak udělat pražené mandle přesně podle vašich představ.

  1. Mandle si připravte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby. Dbejte na to, ať jsou rovnoměrně rozloženy.
  2. Po pár minutách mandle promíchejte. Můžete použít dřevěnou vařečku, nebo opatrně zatřást plechem, aby se oříšky otočily a rovnoměrně propekly.
  3. V průběhu pečení mandle kontrolujte, a to nejen vizuálně – pokud si nejste jisti, zda už jsou hotové, nechte jednu mandličku trochu vychladnout a zkuste ji ochutnat.
  4. Jakmile mandle začnou vonět a lehce hnědnout, máte hotovo.

 

prazeni_mandli_opt

Pozor! Při pražení mandlí nikdy nečekejte, až budou tmavě hnědé. Po vytažení z trouby totiž ještě trochu pracují a pomalu „docházejí“. Když se vám i přes všechnu snahu podaří, že mandle vytáhnete pozdě, přesypejte je na studený plech, který proces pražení pomůže zastavit.

Pražené mandle z trouby následně osolte a zlehka zakápněte olivovým olejem. Můžete samozřejmě vyzkoušet i jiné chutě a domácí pražené mandle okořenit tymiánem nebo provensálským kořením. Než se do nich pustíte, doporučujeme nechat je úplně vychladnout, a to ideálně tak, aby nebyly příliš na sobě. Při chladnutí ve větší vrstvě totiž mandle ztrácejí svou křupavost a mohlo by se stát, že ve výsledku budou spíše „gumové“. Pokud nezvládnete sníst úplně všechny, můžete si zbytek uchovat například v plastovém uzavíratelném sáčku.

Tip: Chcete-li na ochucení domácích pražených mandlí využít koření, nikdy ho na mandle nesypte v průběhu pečení. Mohlo by zhořknout.

 

Recept, jak pražit mandle na pánvi

Mandle pražené na pánvi jsou sice o něco rychlejší na přípravu, na druhou stranu se však může stát, že se nepropečou tak dobře jako v troubě. Můžete si proto trochu pomoci a použít mandle rozpůlené.

  1. Pražené mandle můžete dělat na pánvi téměř na sucho. Stačí je jen před pražením lehce omastit kvalitním olejem, případně můžete použít máslo, které ořechům dodá trochu jinou chuť.
  2. Mandle nasypeme do rozpálené pánve tak, aby byly v jedné vrstvě – nesmí být přes sebe. Oříšky je nutné téměř neustále promíchávat, aby se nespálily.
  3. Pražení mandlí na pánvi trvá přibližně 3 až 5 minut, jakmile začnou zlátnout, je potřeba je rychle přesypat na talíř s papírovým ubrouskem, který vsaje případný přebytečný tuk. Pokud mandle na pánvi začnou vonět a mají hnědé opečené kraje, nejlepší čas, kdy je sundat, jste už bohužel propásli a musíte jednat opravdu rychle, abyste svůj kulinářský výtvor zachránili před spálením.

 

mandle_prazeni

Pražené mandle v mikrovlnce

Pražené mandle si můžete připravit i v mikrovlnce. Těm z trouby a pánve se za nás sice nevyrovnají, ale mohou být zajímavou alternativou, když nemáte k dispozici plně vybavenou kuchyň. Při přípravě v mikrovlnce madle rozprostřete na talíř. Stejně jako u předchozích receptů je nutné, aby byly v jedné vrstvě a neležely na sobě. Mikrovlnou troubu zapněte na maximum a když začnou madle hnědnout (cca po 3 minutách) promíchejte je a opečte i z druhé strany.

Věděli jste, že upražit si můžete i kešu oříšky? Stačí 10 až 20 minut na sucho na pánvi a pochoutka je na světě. Ořechy pravidelně míchejte a na závěr pokapejte mořskou solí rozpuštěnou ve vodě.

Pražené mandle v cukru: recept pro milovníky sladkého

Pokud dáváte přednost spíše sladkým dobrotám, pražené mandle v cukru pro vás budou doslova „to pravé ořechové“. Příprava je stejná jako u slaných mandlí, s tím rozdílem, že sůl zaměníte za cukr krupici nebo krystal. Chcete-li sladké pražené mandle více ochucené, můžete přidat vanilkový cukr, skořici, případně i další koření, jako je například hřebíček či badyán.

V případě, že máte chuť na mandle obalené ve sladké krustě, podobně jako to bývá třeba na vánočních trzích, vsaďte na mandle pražené na pánvi zároveň s cukrem. Na 200 g mandlí použijte cca 150 g cukru krupice a 100 ml vody. Vše zahřejte na pánvičce a vařte na nejvyšší stupeň. Jakmile začne cukrová směs houstnout, přisypte koření a důkladně míchejte. Když jsou mandle obaleny, stáhněte plamen a snižte frekvenci míchání, aby cukr mohl zkaramelizovat. Hotové pražené mandle v cukru přemístěte na plech s pečicím papírem a nechte vychladnout.

Teď, když už víte, jak připravit lahodné domácí pražené mandle, nezbývá nic jiného, než nakoupit suroviny a pustit se do přípravy téhle oblíbené pochoutky. Držíme palce, ať se pražení mandlí vydaří na výbornou.