Ořechové okénko - Mandle

Mandle – známe je všichni. Ani vlašáky, ani kešu, ani pistácie. Nejoblíbenější ořechy jsou mandle! Drží prvenství jak ve vyprodukovaném množství, tak v celosvětové konzumaci. V dnešním článku se opět podíváme na to, k čemu jsou mandle dobré,
na co se používají a které vitamíny obsahují.

Charakteristika

Mandle je název pro jádro pecky plodu Mandloně obecné, která se pěstuje v subtropech a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami, broskvoněmi a třešněmi. Pochází ze severní Afriky a západní Asie a pěstuje se v teplých oblastech Evropy. Po druhé světové válce byly na Moravě vysázeny poměrně rozsáhlé mandloňové sady, z nichž zůstaly jen dva malé sady, které jsou městem Hustopeče udržovány jako turistická atrakce. V Kalifornii pěstují více než 30 odrůd a v ostatních koutech světa je to nespočet dalších. Odrůdy mandlí se vzájemně liší obvyklou velikostí, tvarem, barvou slupky a její vrásčitostí, tvrdostí skořápky
a dobou kvetení a dozrávání. Plodem mandloně je peckovice se zeleným chlupatým povrchem. Uvnitř se skrývá zploštělé semeno
s dírkovaným povrchem.

mandle2


Výroba a využití

Syrové mandle divokých mandloní obsahují prudce jedovatý kyanogenní glykosid amygdalin, který jim dodává výrazně hořkou chuť.
Pro dospělého člověka může být již deset kusů hořkých mandlí nebezpečnou dávkou. Hořké mandle se proto využívají výhradně průmyslově a to pro destilaci mandlového oleje. V potravinářství se setkáme především s vyšlechtěnými mandlemi sladkými.
Nejčastěji se konzumují jako pochutiny k vínu, ale i jako součást složitějších jídel (dezerty, saláty, vánoční pečivo atp.).
Jedí se buď s hnědou slupkou, loupané nebo rozemleté. Jsou základní surovinou pro výrobu marcipánu. Macerací mandlí v lihu
s dalšími přísadami vznikají likéry. Mandlové mléko se užívá jako dochucovadlo i jako posilující prostředek v medicíně.


Zdraví prospěšné látky

Tak jako každý druh ořechu, jsou i mandle zdrojem široké škály minerálních látek, mezi které patří například mangan, hořčík, měď, vápník a fosfor. Slupka mandlí má vysoký obsah vlákniny, která napomáhá ke správnému trávení. Kromě toho obsahuje vitamin E, významný antioxidant, který napomáhá zamezit ukládání cholesterolu.

Tip na závěr – pokud si chcete „oloupat“ mandle doma, tak je stačí dát do misky, spařit je horkou vodou a chvíli je v ní nechat.
Po scezení vody celý postup ještě jednou opakujeme a slupka jde pak krásně dolů.

Příště se můžete těšit na para ořechy.

 

mandle 1

 

 

 Nechte se inspirovat naší nabídkou: https://www.nutsman.cz/mandle/

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.