PISTÁCIE 4+1 za 287Kč/kg jsou zpět. Najdete v akci. // LYO ZDARMA při nákupu nad 999Kč. Vyberte jako dárek v košíku.

Ořechy NUTSMAN na cestách: Proč jsou para ořechy ideální svačinou na výlety?

Vítám vás u dalšího příspěvku na našem blogu, tentokrát se budeme věnovat tématu, které je nám všem blízké – cestování, a konkrétně jednomu aspektu, na který při našich výletech často zapomínáme, a to zdravému stravování.

Cestování může být náročné, ať už se jedná o rodinnou dovolenou, služební cestu nebo třeba jen rychlý výlet do přírody. Balíme si věci, které nám mohou být užitečné, ale často zapomínáme na to, jak je důležité pečovat o náš organismus, a to i na cestách. Jak často jsme se ocitli na místě, kde byla jen omezená nabídka jídla, a tak jsme sáhli po nezdravých fast foodech, nebo jsme dokonce zůstali bez jídla?

Myšlenka zdravých svačin na cestách má za cíl právě tento problém řešit. Cestování je skvělá zábava, ale také může být pro náš organismus zátěží – změna prostředí, jiný časový režim, únava z dlouhých vzdáleností... Proto je důležité myslet na to, co konzumujeme, a snažit se jíst zdravě i na cestách.A právě zde přichází na řadu jedna malá, ale výživově silná potravina – para ořech.

NUTSMAN Para ořechy BLOG 1

Obsah článku

Původ a historie para ořechů
Nutriční hodnota para ořechů (obsah bílkovin, vlákniny, tuků, vitamínů a minerálů)
Představení unikátních zdravotních přínosů para ořechů (např. obsah selenu)
 
Snadné přenosnost a skladování
Nasytí a poskytují dlouhodobou energii
Bez potřeby chlazení a jiné úpravy
 
Tipy a triky, jak balit ořechy pro cestování
Různé způsoby, jak je konzumovat (samo o sobě, jako součást trail mixu, v jogurtu atd.)
Bezpečnostní upozornění (alergie, přejídání se)
 
Jednoduchý a výživný mix pro cesty (para ořechy, sušené ovoce, semínka atd.)
Recept na energetické tyčinky s para ořechy
Návod na výrobu vlastního musli s para ořechy

 

Para ořechy jsou plody brazilského ořechovníku, který roste v deštných pralesích Jižní Ameriky. Mají charakteristický trojúhelníkový tvar a jsou obaleny v tvrdé skořápce, kterou je třeba odstranit, aby se dostalo k vlastnímu ořechu. A právě v tomto malém balení se skrývá obrovský potenciál.

Para ořechy jsou vynikající nejen svou chutí, která je jemně sladká a krémová, ale především vysokým obsahem vitamínů a minerálů, které jsou pro náš organismus nezbytné. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů selenu, který přispívá ke správné funkci imunitního systému a chrání buňky před oxidativním stresem. Kromě toho obsahují také hojné množství bílkovin, vlákniny a zdravých tuků.

NUTSMAN Para ořechy BLOG 7

Para ořechy jsou tedy ideální svačinou na cesty. Jejich konzumace vás nejen zasytí a dodá vám potřebnou energii, ale také vám pomůže udržet si zdraví i během cestování. Navíc jsou snadno přenosné a nezabírají mnoho místa, takže se hodí do každé tašky.

Jednoduše řečeno, para ořechy jsou malým, ale výkonným balíčkem nutriční hodnoty, který vás může provázet na všech vašich cestách. Ať už jste kdekoli, můžete si být jisti, že máte u sebe něco, co vám dodá energii, posílí vaši imunitu a pomůže vám udržet si zdraví, a to díky tomuto malému, ale silnému ořechu.

Tak co říkáte, přidáte para ořechy do svého cestovního batohu při příští dobrodružství?

 

Co to tedy jsou ty para ořechy?

Zahalena v mýtech a tajemství, para ořechy přicházejí z dalekých tropů Jižní Ameriky a představují si sebou příběhy dobrodružství a objevů. Na první pohled se mohou zdát jako běžné ořechy, ale jejich silná krusta skrývá mnohem více než jen výživný zdroj energie. S nimi v ruce jdete po stopách starověkých kultur a přírodních zázraků.

Původ a historie para ořechů

Para ořechy, známé také jako brazilské ořechy, pocházejí z obrovského stromu zvaného Bertholletia excelsa, který roste v amazonském deštném pralese. Tito majestátní stromy mohou dosahovat výšky až 50 metrů a mají obrovskou životnost, některé dokonce až 1000 let!

Para ořechy byly klíčovou součástí stravy domorodých kmenů v Amazonii po tisíce let. Evropané je objevili až v 16. století, kdy začali průzkum Nového světa. Ořechy se staly oblíbenou plavbou na dlouhých cestách, kdy poskytovaly důležitou výživu pro mořeplavce, kteří čelili měsícům na otevřeném moři.

NUTSMAN Para ořechy BLOG 5

Nutriční hodnota para ořechů

Para ořechy jsou výživovým powerhouse, plné výživných složek, díky kterým jsou ideální svačinou na cesty. Obsahují vysoké množství bílkovin, které jsou nezbytné pro budování a opravu svalové tkáně. Vláknina, které je v para ořeších také hojně, podporuje zdraví zažívacího systému a pomáhá udržovat pocit sytosti.

Tuky v para ořeších jsou z velké části nenasycené, což je zdravější typ tuku, který pomáhá snižovat hladinu "špatného" cholesterolu. Ořechy jsou také bohaté na důležité vitamíny a minerály, včetně vitamínu E, hořčíku a zinku.

Unikátní zdravotní přínosy para ořechů

Co ale opravdu vyniká na para ořeších, je jejich neuvěřitelně vysoký obsah selenu. Tento vzácný minerál je důležitý pro mnoho tělesných funkcí, včetně podpory imunitního systému a zdraví srdce. Pouze dva para ořechy denně mohou pokrýt vaši denní potřebu selenu!

Para ořechy jsou také studovány pro své potenciální anticancerogenní vlastnosti, zejména v souvislosti s rakovinou prostaty. I když je třeba provést další výzkum, zatím se zdá, že para ořechy mohou být mocným spojencem v boji proti této chorobě.

Para ořechy tedy nejsou jen chutnou svačinou, ale také zdrojem vitalitu a zdraví. Takže ať už jdete na výlet do divočiny, nebo jen toužíte po něčem dobrém, nezapomeňte si vzít s sebou několik těchto malých zázraků přírody.

NUTSMAN Para ořechy BLOG 6

Výhody para ořechů jako svačiny na cestách

Představte si, že jste na cestě, možná na horské túře, nebo jste se vypravili na rodinný výlet. Nastává ten okamžik, kdy se cítíte unavení a hladoví, ale restaurace je příliš daleko, a na další zastávku je ještě dlouhá cesta. Do ruky vám náhle padne malý balíček, jako poselství z nebe. Otevřete ho a najdete v něm hrst vitálního paliva - para ořechy. Proč jsou právě para ořechy ideální svačinou na cesty? Pojďme se na to podívat zblízka.

Snadná přenosnost a skladování

Para ořechy jsou jako malé energetické bomby zabalené do křehké skořápky. Jejich velikost a tvar jsou ideální pro přenosnost. Můžete je snadno uložit do malého sáčku nebo dózy, kterou si můžete vložit do kapsy nebo batohu. Nemusíte se obávat, že by se rozpadly nebo rozlily, jako to může být u jiných druhů potravin.

Nasytí a poskytují dlouhodobou energii

Para ořechy jsou plné zdravých tuků, bílkovin a vlákniny, které vám dodají energii a zasytí vás na dlouhou dobu. Toto je zvláště důležité na cestách, kdy nemusíte mít pravidelný přístup k jídlu. Když dojde k vyčerpání energie, para ořechy vám ji mohou dodat velmi rychle. Navíc, nejedná se o prázdné kalorie. Para ořechy jsou bohaté na vitamíny a minerály, včetně selenu, hořčíku a vitamínu E, které podporují celkové zdraví.

Bez potřeby chlazení a jiné úpravy

Další skvělou výhodou para ořechů je, že nepotřebují žádné speciální skladování nebo úpravy. Nemusíte je chladit ani vařit. Stačí je jen otevřít a můžete je hned jíst. To je obrovský plus, pokud jste na cestách a nemáte přístup k lednici nebo sporáku.

V případě para ořechů platí, že velké věci se skrývají v malých baleních. Tyto malé, ale mocné ořechy jsou nejen chutné, ale také výživné a praktické. Ať už jste na cestě za dobrodružstvím nebo jen potřebujete rychlou a zdravou svačinu, para ořechy jsou tou správnou volbou. Takže příště, když se vydáte na cesty, nezapomeňte si s sebou vzít para ořechy. Vaše tělo vám poděkuje.

NUTSMAN Para ořechy BLOG 2

Jak zařadit para ořechy do svých cest

Vstávat s východem slunce, chystat batoh a vyrážet na dobrodružství, to vše jsou radosti cestování. Ať už jste na pěší túře v horách, na road tripu přes stát, nebo na dlouhém letu, zdravá a výživná svačina je nezbytná. A co by mohlo být lepší než několik výživných para ořechů, které můžete snadno zabalit a jíst kdykoli a kdekoli? Následujte několik tipů a triků, jak zařadit para ořechy do své cestování.

Tipy a triky, jak balit ořechy pro cestování:

Není nic horšího než otevření batohu a zjištění, že vaše svačina je rozmačkaná a rozbitá. Para ořechy jsou sice pevné, ale také křehké, pokud jde o jejich transport. Proto je dobrou volbou zabalit je do pevného obalu, který je ochrání. Můžete použít malou plechovku nebo pevnou plastovou krabičku. Alternativou může být také vícevrstvý sáček, který ořechy oddělí od ostatních věcí v batohu.

Různé způsoby, jak para ořechy konzumovat:

Para ořechy jsou delikátní a lahodné samy o sobě, ale pokud hledáte způsoby, jak je zařadit do svého jídelníčku při cestování, máme pro vás několik nápadů. Můžete je přidat do trail mixu s jinými ořechy, sušeným ovocem a čokoládovými kousky pro energizující svačinu. Jsou také skvělé, když je přidáte do jogurtu nebo ovesné kaše pro snídani. A pokud máte chuť na něco sladkého, můžete je pokapat medem a posypat skořicí.

Bezpečnostní upozornění:

I když jsou para ořechy bohaté na živiny, je také důležité mít na paměti několik bezpečnostních upozornění. První je alergie. Pokud jste alergičtí na jiné ořechy, mohli byste být alergičtí i na para ořechy. Proto je důležité je vyzkoušet v menším množství doma, než je vezmete na cestu. Další věcí, kterou je třeba mít na paměti, je možnost přejídání se para ořechy. Jsou velmi výživné a obsahují hodně kalorií, takže jich není potřeba jíst moc.

Cestování je dobrodružství a para ořechy jsou ideálním průvodcem na vaší cestě. Takže než vyrazíte na svou další cestu, nezapomeňte si zabalit několik těchto výživných ořechů.

NUTSMAN Para ořechy BLOG 3

Recepty s para ořechy pro cestování

Cestování je úžasný způsob, jak prozkoumat nové kultury a krajiny, ale může být náročné na vaši stravu. Naštěstí existují jednoduché a výživné svačiny, jako je mix para ořechů, sušeného ovoce a semínek, který může pomoci udržet vás v kondici.

  1. Jednoduchý a výživný mix pro cesty

Tento recept je velmi jednoduchý na přípravu. Stačí smíchat půl šálku para ořechů, půl šálku sušeného ovoce (například brusinky nebo meruňky) a čtvrt šálku semínek (například dýňové nebo slunečnicové). Tento mix je bohatý na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky, které vás udrží plné energie na výlety.

  1. Energetické tyčinky s para ořechy

Příprava energetických tyčinek s para ořechy je také snadná. Potřebujete jednu šálku para ořechů, půl šálku medu, půl šálku nasekaného sušeného ovoce a dvě lžíce chia semínek. Všechny ingredience smíchejte, rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte v troubě na 180°C po dobu 15 minut. Po upečení nechte tyčinky vychladnout a nakrájejte je na menší kusy.

  1. Výroba vlastního musli s para ořechy

A konečně, musli s para ořechy je skvělou možností na cesty. Potřebujete jednu šálku ovesných vloček, půl šálku para ořechů, půl šálku sušeného ovoce a lžíci medu. Vše smíchejte, rozprostřete na plech a pečte v troubě na 180°C po dobu 15 minut. Po upečení přidejte na vrch jogurt nebo rostlinné mléko.

NUTSMAN Para ořechy BLOG 8

V tomto článku jsme se zaměřili na význam para ořechů jako ideální svačiny na cestách. Prozkoumali jsme jejich výživové hodnoty, zdravotní přínosy a využití v jednoduchých a chutných receptech pro cestování. Doufáme, že vás tyto informace inspirovaly k tomu, abyste si na svých příštích výletech přibalili para ořechy.

Nyní bychom rádi uslyšeli od vás! Jaké jsou vaše zkušenosti s para ořechy? Máte nějaké oblíbené recepty, které byste chtěli podělit? Napište nám o tom do komentářů. Těšíme se na to, jak para ořechy obohacují vaše cestování.

Tým NUTSMAN.